Innehåll

 • De har fått sommar där hemma; av Alexandra Edelfelts brev har Edelfelt fått en klar bild av livet på Kiala och föreställer sig utflykter till Kärrby sten.

  Kiala Kärrby Alexandra Edelfelt
 • Senaste lördag åkte Edelfelt ångbåt med marseljaren Istres Contencin, engelsmännen Bowin och John Macallan Swan ut till Porte de Meudon; de skulle gå till Bas-Meudon för att ta ett dopp men de överraskades av ett åskväder och måste söka skydd i en timme under en bro då det var för långt till Bas-Meudon, St Cloud och Sèvres; efter att regnet upphört och de hade badat i Seinen njöt de av en bastant middag med vin de la campagne, biffstekar, helkokta potatisar med smör, blomkål, omeletter, blancmange och jordgubbar; då de skulle återvända utbröt ett nytt regnväder men de sprang till tåget och vädret var på nytt vackert då de körde in på bangården Montparnasse.

  Saint-Cloud Meudon Seine Gare Montparnasse Sèvres Bowin John Macallan Swan Istres Contencin
 • *Edelfelt tror inte han skaffar sommarkläder, det blir en onödig utgift.

 • Edelfelt var med Berndt Lindholm på théâtre français för att se Sophie Croizette i sin bravurroll i le Sphinx av Octave Feuillet; Croizette och Madame Sarah Bernhardt är båda mästerliga i rollerna som Blanche och hustrun till greve Henri som de båda kvinnorna älskar; Edelfelt önskar att Alexandra Edelfelt kunde se pjäsen tillsammans med honom.

  Alexandra Edelfelt Sarah Bernhardt Sophie Croizette Berndt Lindholm Octave Feuillet
 • *Vad tycker Alexandra Edelfelt om korrespondensartikeln?

  Alexandra Edelfelt
 • Önskar Alexandra Edelfelt till Paris för att lära Edelfelt rätt uppfatta det sköna i arkitektur, måleri, poesi, konsten är en trots skilda former.

  Alexandra Edelfelt
 • Olaf Isaksen hade sökt upp Edelfelt, sedan han som Diogenes gått runt och letat efter en människa men inte funnit någon; Adolf von Becker och Berndt Lindholm var med Alfred von Haartman; Thorsten Waenerberg var med en finsk doktor Antell; Isaksen sade sig inte kunna vara utan "finngubbar" och letade upp Edelfelt.

  Adolf von Becker Berndt Lindholm Thorsten Waenerberg Olaf Isaachsen Alfred von Haartman Herman Frithiof Antell Diogenes
 • Olaf Isaksen bjöd på middag för att fira att hans far var kry igen; de talade mest om Peter Paul Rubens och Rembrandt; Edelfelt har intrycket av att Rubens, Rembrandt och Anthonis Van Dyck står närmare nordborna än italienare som Rafael.

  Rafael Rembrandt Peter Paul Rubens Anthonis van Dyck Olaf Isaachsen
 • Edelfelt tror att det med hans uppfattning av Rafael är som med Alexandra Edelfelts om Walter Scott – "när man är ung, så fäller man ofta omdömen som man sedan ångrar"; det är Peter Paul Rubens kolorit [färgsättning] som gjort Edelfelt partisk för honom, i jämförelse med Rafael, som å sin sida kunde uttrycka helighet och renhet.

  Alexandra Edelfelt Rafael Peter Paul Rubens Walter Scott
 • I ateljén har man de senaste dagarna inte haft modell utan målat antikt; Edelfelt har målat ett stilleben med Istres Contencin, som han kommer bra överens med; de har samma åsikter om mycket, politik, konst, duellfrågan.

  Istres Contencin
 • Edelfelt har fått brev av Joseph Cornet och Émile Claus; han skickar en brevsida till Alexandra Edelfelt för att hon skall få se hur vänliga de är mot honom; han drömde i går natt om alla de "präktiga kumpanerna" i Antwerpen, Karel Scriba, Frédéric Matthæi, Jozef Van Ryssen, Claus, Léon de Pape och han blev förargad då han vaknade och insåg att han var långt borta från dem alla; bland parisarna lär det vara mycket svårt att få nära vänner; Edelfelt hoppas kunna resa via Peter Paul Rubens stad Antwerpen då han reser tillbaka till Finland; troligen kommer han att få träffa flera av de gamla vännerna i Paris, dit alla som vill bli något reser.

  Finland Paris Antwerpen Alexandra Edelfelt Peter Paul Rubens Karel Scriba Frédéric Matthæi Léon de Pape Émile Claus Jozef Van Rijssen Joseph Cornet
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt om förlåtelse för det slarv som börjar smyga in i hans brev, t.ex. skrev han i senaste brev "byrong"; han borde komma ihåg Boileaus ord "polissez le style, et le repolissez" [polera er stil, och polera den på nytt].

  Alexandra Edelfelt Nicolas Boileau
 • Edelfelt läser Victor Hugos Napoleon le petit.

  Victor Hugo Napoleon III Bonaparte
 • *Idag, den första juli, borde vara dagen för öppnandet av Borgå järnväg.

  Borgå
 • I Paris är forstmästare Alfred von Haartman, som gift sig till stor förmögenhet och fått en vacker fru i Stockholm; han hade bett Berndt Lindholm och Adolf von Becker komma och äta med honom, men de hade själva fått betala middagen; Edelfelt tyckte det var "eget" av en rik man som Haartman, men Alexandra Edelfelt får inte tro att han är uppblåst.

  Paris Stockholm Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Berndt Lindholm Alfred von Haartman Elma von Haartman
 • Wilhelm Bolins kritik av Edelfelt var gynnsam, synd bara att artikeln i allmänhet var så usel.

  Wilhelm Bolin
 • På baksidan brevet från Émile Claus, där han berömmer Jean-Léon Gérômes målningar, och gratulerar Arthur (som Alexandra Edelfelt kan se har Claus misstagit sig på förnamnet Albert) Edelfelt till en lysande framtid och sänder sina välgångsönskningar.

  Alexandra Edelfelt Jean-Léon Gérôme Émile Claus