Innehåll

 • Edelfelts pratsamma städerska, med sin vackra 10-åriga flicka och två pudelvalpar kom med Alexandra Edelfelts brev; han gick till Fuchs, men denne hade inte tänt gasen, så han gick hem och tände ljus för att läsa brevet; det är förskräckligt varmt väder.

  Alexandra Edelfelt Fuchs Ledet
 • Thorsten Wænerberg, Berndt Lindholm och doktor Herman Antell har rest bort, likaså Brummers och Gustaf Sohlström; Lindholm som förtjänat pengar på en beställning återvänder med fru och svägerska till hösten.

  Berndt Lindholm Thorsten Waenerberg Gustaf Sohlström Carolina Lindholm Herman Frithiof Antell Johan Wilhelm Brummer Alexander Wilhelm Brummer Hanna Sofia Brummer
 • Adolf von Becker hyr Berndt Lindholms ateljé och Edelfelt har bjudits in att måla Calla Holms tavla där, eftersom den är ljusare än hans egen ateljé; på Kiala är man orolig för att han inte så fort som möjligt skall måla tavlan; Edelfelt meddelar att han nästa vecka när vacansen [lovet] börjar skall ta itu med saken; idén är densamma, med undantag för att den "vackra flickan" är klädd i 1780-talsdräkt; dräkten hyr han av en "kostymier" på Rue de Béranger, modellen har poserat i Jean-Léon Gérômes ateljé; i Paris är alla utgifterna "rysligt" dyra.

  Paris Kiala Adolf von Becker Jean-Léon Gérôme Berndt Lindholm Carl Holm
 • Det är en dum princip att ta emot pengar på förhand; det vore bättre att göra det när tavlan är halvt eller helt färdig; den regeln har han följt vad Hackmans pengar beträffar.

  Johan Friedrich Hackman
 • Den sista veckan i Jean-Léon Gérômes ateljé har varit svår; Edelfelt har blivit medveten om hur lite han kan; han har aldrig tidigare målat kvinnomodell, och resultatet blev inte bra; han ser fram emot att komma framåt i nakenmåleriet, det svåraste och intressantaste av allt.

  Jean-Léon Gérôme
 • Eleverna vid ateljén reser bort från Paris under ferierna; amerikanen Julian Alden Weir vill ha med Edelfelt till Bretagne, men Edelfelt har varken tid, lust eller pengar; hans och Berndt Lindholms (d.v.s. nu Adolf von Beckers) ateljéer är drägligt svala att arbeta i under sommarhettan.

  Paris Bretagne Adolf von Becker Berndt Lindholm Julian Alden Weir
 • Om Edelfelt kommer någon vart med Calle Holms tavla reser han kanske till Versailles på några dagar för att teckna av bataljmålningar i palatset och göra studier till blivande bataljscener från finska kriget 1808-09.

  Versailles Carl Holm
 • Under ferierna som räcker ända till slutet av september tänker Edelfelt få färdig Calle Holms tavla, och börja på den som August Eklöf skall ha; i oktober gör han en concours [tävling] i måleri och teckning för att bli antagen till aftonskolan vid Ecole des Beaux Arts; i händelse av att han blir antagen söker han sig en bostad närmare skolan, eller vad tycker Alexandra Edelfelt?; han behöver, och skulle bara ha råd, med en liten bostad, priserna är så höga i Paris och målandet skulle han utföra vid skolan; Hartmans [Hackmans] och Brummers tavlor skulle han inte kunna göra förrän nästa sommar; det tar tid att måla en tavla; ärkecharlatanen Larsson doppade penseln i färgkrukan, väntade på inspiration och målade ett mästerverk, men en allvarlig konstnär gör aldrig på detta sätt; Leonardo da Vinci arbetade i tre år på "fruntimmersporträttet" [Mona Lisa] i Louvren, även Rafael tog tid på sig.

  Paris Louvren École des Beaux-Arts Alexandra Edelfelt August Eklöf Rafael Carl Holm Johan Friedrich Hackman Alexander Wilhelm Brummer Anders Larsson (osäker koppling) Leonardo da Vinci
 • Edelfelt har två förslag till August Eklöfs tavla; något från finska kriget eller en kärleksscen i Louis XV-stil.

  August Eklöf Ludvig XV
 • Edelfelt har gjort en ny skiss till Wilhelm von Schwerin.

  Wilhelm von Schwerin
 • Brummers har rest; de har varit "utmärkt vänliga"; Edelfelt får göra tavlan som de beställt precis hur han vill; han har varit guide åt sonen; de har stått för alla kostnader, med undantag för 3 francs som Edelfelt måste betala en kusk, då unge Johan Wilhelm Brummer inte hade småpengar.

  Johan Wilhelm Brummer Alexander Wilhelm Brummer Hanna Sofia Brummer
 • För att spara in slöseriet i utgifter har han som penitens [botgöring] föresatt sig att under tre dagar äta inget annat än risgrynsvälling till frukost.

 • Edelfelt gjorde förra veckan av med 4 francs då han gick med herrskapet Bosin för att se Orpheus i underjorden; det var praktfullt, men förargligt att pjäsen är så dålig, i synnerhet med Jaques Offenbachs färskaste tillägg.

  Jaques Offenbach Axel Bosin Charlotta Dorsch-Bosin Orfeus
 • Lilla Johan Wilhelm Brummer är beskedlig men har förutsättningar att bli en riktig Helsingforssnobb, som Anders Ramsay kommer att sätta stort värde på; Brummer ser också upp till fina, snygga och eleganta män som Waldemar von Frenckell, Lennart von Knorring och Carl Armfelt; Edelfelt ger inte mycket för tal om den "nordiska kraften" eller Finlands "söners dygd"; det är bekvämt att tala om ”det förderfvade Frankrike” och det genomkorrumperade Paris, men Edelfelt tror att det i Helsingfors proportionsvis finns lika mycket eller mer "maskstucken" livsåskådning och idéer som här vid Seinens strand; Alexandra Edelfelt får inte tro att han säger detta med anledning av Brummer, det var snarare ett resonemang han hade med Berndt Lindholm härom kvällen.

  Helsingfors Frankrike Finland Paris Seine Alexandra Edelfelt Carl Alexander Armfelt Waldemar von Frenckell (osäker koppling) Berndt Lindholm Johan Wilhelm Brummer Anders Ramsay Anton Leonard von Knorring (osäker koppling)
 • Doktor Herman Antell är glad och hygglig; han har 85 000 mark i årligar räntor; han har spenderat mycket och köpt tavlor av Thorsten Wænerberg och Berndt Lindholm.

  Adolf von Becker Berndt Lindholm Thorsten Waenerberg Herman Frithiof Antell
 • Filip Forsten har inte hörts av.

  Filip Forstén
 • Edelfelt har inte lämnat sin adress vid något av de skandinaviska caféerna.

 • Om Filip Forsten kommer att gå vid konservatoriet kunde Edelfelt göra honom bekant med en elev vid dramatikavdelningen, Monsieur Bahier som lärde Gustaf Sohlström franska.

  Filip Forstén Gustaf Sohlström Bahier
 • Det är aldrig brist på landsmän i Paris; Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt och syskonen till Paris.

  Paris Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Edelfelt har lite intesse av att träffa ländsmän, nu när han klarar sig på franska och tyska; nyheter från Finland kan han läsa i tidningarna och i breven från Alexandra Edelfelt; han ser ändå fram emot att få träffa Mille (Emil) Cedercreutz; han sänder ett brev till Mille via mamma.

  Finland Alexandra Edelfelt Emil Cedercreutz
 • Edelfelt har fått brev från både Karel Scriba och Joseph Cornet i Antwerpen; i Scribas brev ingick en dikt till "narren" Heinrich Fischers ära, som Scriba hade skrivit och illustrerat tillsammans med den tyske nykomlingen bland målarna i Antwerpen, Osterloh.

  Antwerpen Karel Scriba Heinrich Fischer Joseph Cornet Osterloh
 • På hotellet där Brummers bodde fanns en ung polack, en f.d. medicinstudent i Berlin; det var underligt att på nytt tala tyska, som han dagligen talade i Antwerpen; unga Johan Wilhelm Brummer kunde inte tåla den "otäcka tyskan"; Edelfelt kan inte förstå den kategoriska avogheten mot allt tyskt i Helsingfors, man måste kunna skilja på tyska språket, litteraturen och den preussiska politiken; han har inte blivit preussare eller pangerman men han kommer att akta sig för kategoriska omdömen om tyskarna.

  Helsingfors Berlin Antwerpen Johan Wilhelm Brummer Alexander Wilhelm Brummer Hanna Sofia Brummer
 • Har Alexandra Edelfelt läst Edelfelts artikel i Helsingfors Dagblad?

  Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt fyller 20 år om några dagar; nästa gång han fyller vill han ha arbetat så att han är "karl för sin hatt"; "Med Guds hjelp går det nog!"

 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa Ellen Edelfelt och gratulera henne på namnsdagen, liksom alla andra Johannor på Kiala; han hoppas Tante Adèle Gadd inte har fått nya attacker av frossa och hoppas att alla mår bra och njuter av lantluften.

  Kiala Alexandra Edelfelt Adelaide Gadd Ellen Edelfelt
 • *Det finns massor med jordgubbar, vinbär, körsbär, bigareauer, hallon, plommon och aprikoser; det finns mera än man vill äta.

 • *Det var ledsamt att höra om fyllan på Haxalö-kappseglingen.

  Haxalö
 • *Edelfelt hade tänkt skriva till Ellen Edelfelt på hennes namnsdag, men han försummade dagen; han ber Alexandra Edelfelt förklara för henne att hon får ta "viljan för verket".

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt