beställningar brev födelsedagar gudstjänst illustration katolicism kyrkor namnsdagar protestantism religion (fenomen)

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Paris den 19 augusti 1874, 4 sidor. Illustration "Skiss till W von Schwerin" på sid 3.

Innehåll

 • Edelfelt har inte riktigt reda på om det räcker sex dagar för breven att komma fram till Alexandra Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt gratulerar Alexandra Edelfelt på födelsedagen och önskar att han för en stund var på Kiala; den 25 skall han i stället i tankarna följa med namnsdagsblåsningen, kaffedrickning och gratulation.

  Kiala Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt har på tredje sidan ritat en skiss till kompositionen av Wilhelm von Schwerin; Alexandra Edelfelt måste ta i beaktande att "kluddet" är ett hastverk, och inte heller en födelsedagspresent; Carl Johan Adlercreutz, Thure Drufva och Ebehard von Vegesack står i mitten, de övriga kan vara vem som helst; det räcker troligen 2-3 år innan han kan måla en tavla av det.

  Alexandra Edelfelt Carl Johan Adlercreutz Wilhelm von Schwerin Thure Drufva Eberhard von Vegesack
 • Illustration: Skiss till Wilhelm von Schwerin.

  Wilhelm von Schwerin
 • Den "Calle Holmska flickan" börjar bli skaplig; Edelfelt har satt en vit batistnäsduk kring halsen på henne och i bakgrunden hängt en av François Bouchers tavlor från Louvren; Adolf von Becker har gett många goda råd.

  Louvren Adolf von Becker François Boucher Carl Holm
 • Senaste söndag var Edelfelt på gudstjänst i en protestantisk kyrka där församlingen såg så "innerligt andäktig" och uppmärksam ut; kontrasten var stor då han efteråt gick till Madelainekyrkan bredvid, de katolska ceremonierna föreföll triviala.

  Église de la Madeleine/la Madeleine
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa alla och tänka på honom när de dricker kaffe; *han hoppas att brevet kommer den 25.

  Alexandra Edelfelt