Innehåll

 • Eftersom Edelfelt skrivit till Ellen Edelfelt och inte vill låta Alexandra Edelfelt betala övervikt skriver han ett kortare brev till Mamma.

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Det var rörande att se den ömhet de alla hyser för Edelfelt i brevet från Alexandra Edelfelt; hans hälsa är god och matsmältningen har inte krånglat sedan han skrev att han var fullkomligt frisk.

  Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt har köpt stövlar (bottiner) som ser solida ut; några varmare kläder har han ännu inte behövt.

 • Edelfelt har börjat på en kartong föreställande en tirailleur [jägar] fäktning 1808; han funderar på att måla den tillsammans med Berndt Lindholm och halvera vinsten om Lindholm får den såld.

  Berndt Lindholm
 • Edelfelt vet inte vad han skall måla åt August Eklöf; Alexandra Edelfelts förslag om att kopiera är inte dåligt, men han är rådvill om vilket tavla han skall välja; Eklöf skulle inte tycka om någon Rafael, Corregio eller Peter Paul Rubens från Louvren; Édouard Mullers revolutionsscen i Luxembourg skulle ta månader att kopiera, likaså Thomas Coutures les Romains en decadence; Adolf von Becker har redan kopierat de bästa tavlorna av Eugène Delacroix och Ernest Hébert; det finns en vacker tavla av Jules Lefebvre med Venus och Amor som leker, men därhemma är man inte van vid det nakna måleriet; därtill finns Leda av Paul Baudry.

  Louvren Luxembourgpalatset Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Correggio August Eklöf Rafael Peter Paul Rubens Thomas Couture Paul Baudry Ernest Hébert Édouard Muller Eugène Delacroix Jules Lefèbvre Amor Venus Leda
 • Om Edelfelt vill måla en självständig tavla måste han antingen bo med Severin Nilsson och ha förskräckligt lång väg till École des Beaux Arts, eller skaffa en egen ateljé.

  École des Beaux-Arts Severin Nilsson
 • Adolf von Becker har ännu inte fått veta om hans anskökan om prolongation [förlängning] har godkänts.

  Adolf von Becker
 • Edelfelt har träffat Filip Forstén oftar på senare tid; det gör Filip gott att komma in på konservatoriet i november för nu har han alldeles för lite att göra.

  Filip Forstén
 • Calle Holms "flicka" tänker Edelfelt visa åt Émile Claus, som väntas komma inom de närmaste dagarna; sedan skickar han tavlan genom firman Klingström i Lübeck till Heimberger för att få ram; Calle Holm får sedan sörja för transportkostnaderna.

  Lübeck Émile Claus Carl Holm Richard Heimberger
 • Adolf von Becker har rått Edelfelt att måla någar akvareller mot våren och försöka få dem sålda hos konsthandlare.

  Adolf von Becker
 • Om Edelfelt kunde måla något ryskt skulle det slå an.

 • Edelfelt har studerat anatomi för concoursen [tävlingen] i oktober för att komma in vid École des Beaux Arts kvällsskola; över 200 konkurrenter tävlar i teckning.

  École des Beaux-Arts
 • Om Edelfelt inte kommer in i aftonskolan funderar han på att gå i en privat skulptörskola där Julian Alden Weir arbetar; det är nyttigt för en målare att känna till skulptur; MichelAngelo, Rafael, Peter Paul Rubens, Leonardo da Vinci, och Antoine Wiertz var utmärkta skulptörer.

  Michelangelo Rafael Peter Paul Rubens Julian Alden Weir Antoine Wiertz Leonardo da Vinci
 • Edelfelt har läst sin korrespondens i Helsingfors Dagblad; nästa korrespondens kommer att handla om Paul Baudrys konst, därefter invigningen av monumentet för Henri Regnault och övriga stupade elever i École des Beaux Arts.

  École des Beaux-Arts Henri Regnault Paul Baudry
 • Den senaste veckan har Edelfelt tecknat lite, målat studier efter naturen med Bassan, och gjort croquis på Louvren.

  Louvren Bassan
 • Som Edelfelt skrev till Ellen Edelfelt, så har Frédéric Matthæi och Jozef Van Ryssen inte hörts av; utifrån breven han fått från Karel Scriba, Dewey Bates, Jospeh Cornet, Léon de Pape och Émile Claus har alla de bästa vid konstakademien i Antwerpen rest iväg; bland andra Peeters, Nicolaas Steffelaar och Pieter Frans de Beule har egna ateljéer; då Sidney Adams och andra kommer till Paris kan de bilda en liten antwerpisk koloni.

  Antwerpen Kungliga konstakademien i Antwerpen Ellen Edelfelt Karel Scriba Frédéric Matthæi François [?] Peeters Sidney Adams Léon de Pape Émile Claus Dewey Bates Jozef Van Rijssen Joseph Cornet Pieter Frans de Beule Nicolaas Steffelaar
 • Edelfelt vet ännu inte om han skall stanna kvar med Severin Nilsson, den långa vägen mellan Batignolles och Quartier Latin avskräcker; man kan få rum för 25 francs i månaden i närheten av École des Beaux Arts; nästa gång Edelfelt återvänder till Paris, då han inte längre kommer för att studera utan för att måla, kommer han att hyra ateljé i trakten av Batignolles där priset är ungefär 500 francs, medan de stora ateljéerna vid Notre dame de Lorette, rue Fontaine St Geoges och Place vingt mille kostar 1400 francs; så mycket kostar Berndt Lindholms ateljé, medan Adolf von Becker betalar 900 francs.

  Paris Quartier Latin Batignolles École des Beaux-Arts Adolf von Becker Berndt Lindholm Severin Nilsson
 • Som Alexandra Edelfelt märker skriver Edelfelt ändå på alla fyra sidor.

  Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt har träffat provinsialläkaren Fredrik Svanljung från Brahestad; han anses torr-rolig, men Edelfelt tyckte han var tråkig, Filip Forstén är av samma åsikt och Adolf von Becker har också börjat luta mot den åsikten; Svanljung intresserar sig bara för toddy, och är för lantlig – han drack en gång ur karaffen utan glas; de som kommer till Paris utan att kunna franska är hjälplösa.

  Paris Brahestad Adolf von Becker Filip Forstén Fredrik Gustaf Svanljung
 • Alexandra Edelfelt har som projekt att bygga en villa på Snickarsbacken, vilket roade Edelfelt mycket, han skulle gärna arbeta i en rymlig ateljé; han tror inte att han kommer att tycka om Helsingforslivet utan mest hålla sig hemma och då vore det roligt att vistas på Kiala.

  Helsingfors Kiala Alexandra Edelfelt
 • Helsingfors förefaller för Edelfelt större än Antwerpen, Brüssel och Paris i och med att han känner alla där och jämnt hör talas om Adlerberger, Hagemeistrar, om baler, soupéer, soiréer, konserter och slädpartier; i Helsingfors har han inte friheten av att vara incognito.

  Helsingfors Paris Antwerpen Bryssel Adlerberg Hagemeister
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt förlåta hans slarviga brev; han har inte gjort något roligt sedan han senast skrev; en gång var han bjuden på toddy i Cafe Suède av doktor Fredrik Svanljung, men det var inte roligt; Peyrot har suttit hos honom hela eftermiddagen och berättat historier om kriget; Peyrot är mycket nyfiken på Finland, *han känner till en del efter att ha läst Voltaires Charles XII; Edelfelt hälsar hjärtligt till alla.

  Finland Café Suède Voltaire Alexandra Edelfelt Peyrot Fredrik Gustaf Svanljung Karl XII
 • *Vem kommer att bo i Mille (Emil) Cedercreutz rum?

  Emil Cedercreutz
 • *Det är ledsamt att gumman Logren inte gick in på förslaget att hyra ut rum.

  Anna Charlotta Logren (osäker koppling)