Innehåll

 • Alexandra Edelfelt blir säkert förvånad över det extra brevet från Edelfelt; det har gått ett år sedan han lämnade Finland.

  Finland Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt drar sig till minnes dagen för ett år sedan då han såg Alexandra Edelfelt med tårar i ögonen, syskonen, Morbror Gustaf och de vita mössorna försvinna för hans syn; han känner sig inte lika ensam som då han kom till Reval; han har fått vänner, arbetet har gått bra och han har burit hemmet i tankarna hela tiden.

  Reval Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Gustaf Brandt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Under vintern som kommer vill Edelfelt gå framåt; han skall bli så skicklig att han utan att skämmas kan komma tillbaka till Finland och börja på med förnyade krafter.

  Finland
 • Severin Nilsson har återvänt tillsammans med herr Gerle som är från Stockholm och skall studera träsnitt; Edelfelt måste bort och har hyrt det omöblerade rummet på 23 Rue de Cassette, för 20 francs i månaden.

  Stockholm Severin Nilsson Gerle
 • Illustration: Nilsson och Gerle.

  Severin Nilsson Gerle
 • Severin Nilsson och Gerle är inga genier tycker Edelfelt; Gerle hade då han såg Calle Holms "flicka" frågat vems porträtt det skall föreställa.

  Carl Holm Severin Nilsson Gerle
 • Severin Nilsson talade om sitt älsklingsämne, de utmärkta avträdena och klosetterna i Sverige och de dåliga i Paris; Gerle oroade sig för att träsnitt ändå skulle bli för krångligt, att han aldrig skulle lära sig franska, han tyckte inte heller att det var så schangtilt [flott] och grant i Paris som andra svenskar hade sagt; Edelfelt fick den syndiga tanken att han gärna skulle vilja höra vad Bassan och Peyrot skulle säga om vännerna från Norden; troligen skulle de som de gamle romare med förvåning sagt: ”barbari, barbari”; Edelfelt känner sig inte hemma med dessa unga män, det beror på bristen på bildning eller frånvaron av en europeisk prägel hos dem.

  Paris Sverige Norden Severin Nilsson Bassan Peyrot Gerle
 • Edelfelt är visserligen republikan och ivrar för att sänka skrankorna mellan bildade och obildade, men han kan inte hjälpa att han känner sig "dépaysé" [bortkommen] med personer som saknar bildning och intelligens.

 • Det finns massor av unga målare i Paris som inte har mera bokvett än Severin Nilsson och Gerle, men i stället ett visst savoir vivre [världsvana] och en viss kännedom om Frankrikes historia och litteratur.

  Frankrike Paris Severin Nilsson Gerle
 • Det är något att tacka Gud för att ha blivit uppfostrad i en god familj.

 • Flytten och de nya möblerna kommer att kosta pengar och Edelfelt ber Alexandra Edelfelt skicka pengar; om det är omöjligt, kan han låna av Berndt Lindholm eller Adolf von Becker.

  Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Berndt Lindholm
 • Adolf von Becker tröstar Edelfelt med att en tavla i vår kan betala alla hans utgifter, och att det blir både billigare och trevligare att ha eget rum.

  Adolf von Becker
 • Edelfelt har Hackmanns beställning att falla tillbaka på om det går illa med ekonomin, även om han gärna skulle vänta med den tills han är skickligare; Alexandra Edelfelt vet att det finns tider då man göra av med mera pengar än annars; en sådan epok inträffade när han resta från Antwerpen, inklusive vistelsen i Brüssel, och en sådan ser det ut att bli i början av oktober.

  Antwerpen Bryssel Alexandra Edelfelt Johan Friedrich Hackman
 • Edelfelt har gjort skisser till en akvarell som han tänker sälja i Paris eller Helsingfors för vilket pris som helst; det föreställer ett älskande par i medeltidsdräkt, som svärmar i aftonstunden; i bakgrunden finns ett fantastiskt slott.

  Helsingfors Paris
 • Berndt Lindholm går troligen med på att måla ett bataljstycke tillsammans med Edelfelt, vilket borde gå att sälja.

  Berndt Lindholm
 • Berndt Lindholm är tillbaka; både Edelfelt och Adolf von Becker är således utan hem; Severin Nilsson och Gerle kommer att bo tillsammans; Edelfelt behöver inte genast betala sommarens hyra åt Nilsson.

  Adolf von Becker Berndt Lindholm Severin Nilsson Gerle
 • Edelfelt ser fram emot att på nytt komma igång i ateljén bland idel utlänningar; han har ännu inte fått tag på Sidney Adams; Frédéric Matthæi har ännu inte kommit; John Hamilton och Robert Arthur är i Fontainebleau; bara Edelfelt och Peyrot är de enda från Atelier Gérôme som hela sommaren varit i Paris.

  Paris Fontainebleau Jean-Léon Gérôme Frédéric Matthæi Sidney Adams Robert Arthur Peyrot John Hamilton
 • Concoursen [tävlingen] börjar på måndag; första veckan är det perspektiv, anatomi och teckning av ornamnet; följande vecka naken modell två timmar dagligen.

 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt förlåta brevet, som delvis är ett tiggarbrev; följande brev kan hon skicka till Berndt Lindholm eller till hans nya adress Rue Cassette 23; gatan är bigata till Rue de Rennes, som går från St Germain de Près till Montparnassebangården, nära Luxembourg; Edelfelt har således nära till École des Beaux Art; *han hälsar hjärtligt till alla bekanta.

  Luxembourgträdgården École des Beaux-Arts Gare Montparnasse Saint-Germain-des-Prés Alexandra Edelfelt Berndt Lindholm