Innehåll

 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ge hans nya adress åt alla bekanta; han är dubbelt tacksam för mammas brev i och med att han väntat på det i flera dagar.

  Alexandra Edelfelt
 • Kiala kan verkligen komma att hamna i främmande händer; Edelfelt har tvekat att tro på denna sanning, men nu tycks det bli allvar av den; om det får morbror Gustaf Brandts affärer i ordning måste Kiala offras.

  Kiala Gustaf Brandt
 • Alexandra Edelfelt kan se att Edelfelt är i sitt nya rum; ju mer Edelfelt tänker på det, desto skamlösare tycker han Severin Nilsson handlat, då denne överraskade med att plötsligt återvända och ha med sig Gerle som skall bo i Nilssons ateljé.

  Alexandra Edelfelt Severin Nilsson Gerle
 • Eftersom Edelfelt måste flytta i en hast har hans utgifter blivit så stora att han är totalt pank och har behövt låna 60 francs av Berndt Lindholm; han var tillsammans med Adolf von Becker och köpte en järnsäng och tillbehör till ett förmånligt pris om man jämför med Helsingfors; Becker har också sålt honom lakan och dynvar; bord, tvättfat och kanna har han "fått på krita" av Severin Nilsson.

  Helsingfors Adolf von Becker Berndt Lindholm Severin Nilsson
 • Rummet är på femte våningen, ljust och glatt men lågt till tak; det ligger i ett stilla kvarter med mest kloster och prästseminarier runtomkring, han ser ena tornet av St Sulpice från fönstret; Luxemburgträdgården är alldeles intill och det är nära till Ecole des Beaux Arts.

  Luxembourgträdgården École des Beaux-Arts Saint-Sulpice
 • Calle Holms tavla är på väg till Finland, lådan kostade 5 francs; tillsammans med utgifterna i samband med flytten förstår Alexandra Edelfelt att "fyrkarne" [pengarna] gått åt.

  Finland Alexandra Edelfelt Carl Holm
 • Edelfelts kragar börjar bli utslitna och han funderar på att köpa ett halvt dussin nya; han behöver också ett paraply; under sommaren har han använt Berndt Lindholms paraply, men Lindholm har återvänt och tagit tillbaka sin egendom; nya utgifter väntar således.

  Berndt Lindholm
 • I concoursen [tävlingen] vid Ecole des Beaux Arts har Edelfelt avklarat perspektiv och anatomi; i perspektiv gjorde han grova fel i konstruktionen, men i anatomi gick det bra; det är 190 tävlande för 60 platser; Edelfelt misstror sina chanser att bli antagen, men både Adolf von Becker och Peyrot menar att han måste komma in.

  École des Beaux-Arts Adolf von Becker Peyrot
 • Edelfelt har ofta rört sig mellan sin bostad och Rue des Cassières och under vägen stannat hos Filip Forsten för att äta på en liten restaurang på Rue Cadet; Forsten vinner på närmare bekantskap, bara han skulle lägga av sitt "affekterade sätt" i större sällskap vore det bra; han har gjort ovanliga framsteg i franskan.

  Filip Forstén
 • Alexandra Edelfelt kan inte tänka vilket bråk [besvär] det varit sista tiden med flytt, penningknipa och concours [tävling]; Frédéric Matthæi har dessutom varit på besök; han kom med sin onkel Monsieur de Gorge, som påminde om ”herrar godsegare i Norden”; Matthæi var förmöget elegant, men i själ och hjärta samma genompräktiga pojke som i Antwerpen; de bjöd Edelfelt att besöka onkelns egendom i Mons i Belgien nästa sommar då han reser hem; Madame Matthæi och systrarna hälsade Edelfelt; Matthæi komma tillbaka på längre tid nästa vår.

  Belgien Antwerpen Norden Mons Alexandra Edelfelt Matthæi Frédéric Matthæi Matthæi Matthæi de Gorge
 • Edelfelt är dagligen tillsammans med Dewey Bates; Robert Arthur och John Hamilton har skrivit från Fontainebleu och vill att han skall komma dit och göra studier.

  Fontainebleau Robert Arthur Dewey Bates John Hamilton
 • Enligt Alexandra Edelfelts brev kan Edelfelt vänta Mille (Emil) Cedercreutz när som helst.

  Alexandra Edelfelt Emil Cedercreutz
 • Fröken Hilda Granstedt är på kommande; hon kommer att göra ett onödigt besök ut till Batignolles, men Edelfelt kunde ju inte förutse den snabba flytten.

  Batignolles Hilda Granstedt
 • Gerle har blivit "en visa" bland Edelfelts bekanta; Peyrot och Bassan har kommit och sett på honom som en "menniska från Eldslandet"; Berndt Lindholm med fru och Adolf von Becker anser att han är ytterst komisk; Filip Forsten och Oscar Kleineh tycker att han är högst originell.

  Eldslandet Adolf von Becker Berndt Lindholm Filip Forstén Carolina Lindholm Bassan Peyrot Oscar Kleineh Gerle
 • Severin Nilsson och Gerle sitter inomhus hela dagarna utan att ens öppna fönstren; städerskan madame Ledet kallar Gerle "le grand sauvage" [den store vilden]; Edelfelt tycker det är oförlåtligt att en 25-åring som tio år varit elev vid konstakademien i Stockholm inte känner namnen på Léon Bonnat, Ernest Meissonier och Jean-Léon Gérôme; Gerle tycker att Carl Wahlbom är lika bra som Ernest Meissonier, att Mårten Eskil Winge och August Malmström är lika goda som Paul Baudry, William Bouguereau och Léon Bonnat efter att ha sett dem en gång på Luxembourg.

  Konstakademien i Stockholm Luxembourgpalatset Jean-Léon Gérôme August Malmström Ernest Meissonier Léon Bonnat Severin Nilsson Paul Baudry William Bouguereau Mårten Eskil Winge Gerle Ledet Carl Wahlbom
 • Calle Holms tavla skickas via Lübeck till Heimberger som sätter ram på den; Calle Holm får betala frakten.

  Lübeck Carl Holm
 • I Ecole des Beaux Arts har Edelfelt träffat alla sina gamla vänner: Julian Alden Weir, Bowin, John Macallan Swan, Istres Contencin och Jean-Baptiste Dufaux.

  École des Beaux-Arts Jean-Baptiste Duffaud Julian Alden Weir Bowin John Macallan Swan Istres Contencin
 • Edelfelt besökte tillsammans med Filip Forsten Berndt Lindholm; fru Carolina Lindholm bjöd på surt bröd, Fjällbacka ansjovis och mjölk, som Edelfelt inte ätit på ett år.

  Fjällbacka Berndt Lindholm Filip Forstén Carolina Lindholm
 • Berndt Lindholms pojke är nu frisk, vilket föräldrarna tackar Gud för.

  Berndt Lindholm Carolina Lindholm Ragnar Lindholm
 • Det är jämnt ett år sedan Edelfelt anlände till Antwerpen; *han ber Alexandra Edelfelt hjärtligt hälsa alla.

  Antwerpen Alexandra Edelfelt