Innehåll

 • Vanligtvis brukar Edelfelt besvara Alexandra Edelfelts brev genast; nu har han väntat två dagar och hann få ett andra brev, som innehöll en välbehövlig växel.

  Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt är mitt uppe i concoursen [tävlingen], idag hade de ornamentsteckning; ifall han inte kommer in tänker han tillsammans med Julian Alden Weir gå i en av de privata teckningsskolorna "Ecole Suisse" eller "École de Médicine" (ligger vid gatan Rue de l'École de Médicine).

  École Suisse skolan vid Rue de l'École de Médicine Julian Alden Weir
 • Adolf von Becker har fått prolongation [förlängning] och stannar hela vintern.

  Adolf von Becker
 • Även Filip Forsten och Oscar Kleineh har varit panka de senaste veckorna; de har hittat ett ypperligt billigt matställe på Rue Lafayette.

  Filip Forstén Oscar Kleineh
 • Philip Forsten, Oscar Kleineh och Edelfelt var bjudna till polacken Rothstein, som var förfärligt "narraktig"; han spelade föjt hela kvällen och berättade om sina reseäventyr i Turkiet; Rothstein kan dåligt franska och är därför överlycklig över att få sällskapa med någon som talar tyska.

  Turkiet Filip Forstén Oscar Kleineh Rothstein
 • Oscar Kleineh och Philip Forsten bjöd in sig till Edelfelt häromkvällen: eftersom de alla hyllar "liberté, égalité, fraternité" [frihet, jämlikhet och broderskap] använde ingen den enda stolen utan de satte sig på golvet och tog del av "undfägnaden" som bestod av papyrosser och billiga cigarrer; vad man kan ha roligt när man är ung; en gång gick de på Moulin de la Galette, som ofta beskrivs av Paul de Kock; där har de bal som samlar alla "stilla borgartöser och arbeterskor"; Edelfelt dansade polka men vågade sig inte på quadrillen [kadrilj].

  Moulin de la Galette Filip Forstén Paul de Kock Oscar Kleineh
 • Det är underligt hur ogenerad man känner sig i Paris; det beror på att ingen känner en; man kan äta hur lite eller hur fint som helst utan att det angår någon; klädseln är också friare; Julian Alden Weir var uppklädd idag, men hade samtidigt en dåligt lappad rock, fastän han är en förmögen pojke.

  Paris Julian Alden Weir
 • I École des Beaux Arts finns för närvarande en exposition av förslag till staty av Alphonse de Lamartine, som skall resas i hans födelsestad Macon i Bourgogne; en ung skulptör fick andra pris, en Monsieur Alexandre Falguière första pris och den bekante Albert-Ernest Carrier-Belleuse tredje; Edelfelt tänkte på en blivande Runebergsstaty när han såg utställningen.

  Bourgogne École des Beaux-Arts Mâcon Johan Ludvig Runeberg Alphonse de Lamartine Alexandre Falguière Albert-Ernest Carrier-Belleuse
 • Med pengarna från växeln skall Edelfelt betala sina skulder till Berndt Lindholm och Severin Nilsson och sedan köpa möbler och senare kläder; vädret har de senaste dagarna blivit höstlikt.

  Berndt Lindholm Severin Nilsson
 • Adolf von Becker och Berndt Lindholm vill ordna så att Edelfelt får Nyländska avdelningens Kiseleffska stipendium; Edelfelt är inte lika övertygad i och med att han har statsanslag, hoppas kunna sälja någonting för 200 francs under vinter, och om det riktigt kniper kan ta itu med den Hackmanska beställningen; är inte Alexandra Edelfelt av samma åsikt?

  Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Berndt Lindholm Johan Friedrich Hackman Feodor Kiseleff
 • Edelfelt kan inte klaga att han lidit brist på goda vänner; häromdagen fick han ett brev av Karel Scriba; han ber Alexandra Edelfelt inte säga något om Berndt Lindholms och Adolf von Beckers förslag till kamraterna på nyländska avdelningen; det är bäst om man låter saken ha sin "jämna gång".

  Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Berndt Lindholm Karel Scriba
 • Av Alexandra Edelfelts brev och tidningarna att döma har det i Helsingfors varit fennomangräl, d.v.s. gräl i språkfrågan.

  Helsingfors Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt tackar för Anni och Butti Edelfelts pappersdockor; de beundrades av Philip Forsten och Dewey Bates, som ansåg att systrarna har anlag att bli nya Rosa Bonheur och Angelika Kauffmänner; han ber Alexandra Edelfelt hjärtligt hälsa åt Morbror Gustaf Brandt och alla övriga.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Gustaf Brandt Alexandra Edelfelt Dewey Bates Filip Forstén Rosa Bonheur Angelica Kauffmann