Innehåll

 • Edelfelt har fått brev av Alexandra Edelfelts med utklipp av den gynnsamma Schaumanska kritiken av hans tavla; "Det var ju tirr tirr bom bom så att det håller om min anspråkslösa tafla".

  Alexandra Edelfelt Berndt Otto Schauman
 • Resultatet från concoursen [tävlingen] har kommit; Edelfelt blev den 15:de av de 85 som gick igenom; alla som placerade sig före honom var elever till Alexandre Cabanel (några emellertid elever till Isidore Pils och William Bouguereau); ingen klarade sig bättre än Edelfelt av Jean-Léon Gérômes elever; Dewey Bates, Bowin och "juden" Bassan refuserades; Julian Alden Weir gick igenom som den 31:sta.

  Jean-Léon Gérôme Julian Alden Weir Dewey Bates Alexandre Cabanel Bowin Bassan William Bouguereau Isidore Pils
 • Tävlingen i måleri är inte lika sträng som antagningstävlingen; målerierna ställdes upp och Jean-Léon Gérôme bedömde ordningen; Edelfelt fick nummer 5 i första serien; tävlingarna är således överstökade och Edelfelt är elev i aftonskolan för naken modell, som anses vara den förnämsta i världen.

  École des Beaux-Arts Jean-Léon Gérôme
 • Julian Alden Weir och Edelfelt har tillsammans anlitat en modell, en ung italienska, bildskön som Hulda Berndtson; de har gjort en romerska antik kostym; Edelfelt tänker måla bara huvudet och halsen, håret à la Greque [i grekisk stil]; om det blir bra skriver han någon latinsk kärleksstrof av Horatius och kallar tavlan Lydia; han hoppas får den såld hos Gustaf Wilhelm Edlund.

  Julian Alden Weir Hulda von Born Gustaf Wilhelm Edlund Horatius
 • Edelfelt har lidit av hosta, i synnerhet då han varit ute med Mille (Emil) Cedercreutz och Karl Alfred Caveen på Café Suède; på apoteket ordinerades han fläderblomste; Caven lät honom komma till sig och skötte om honom; följande morgon var febern och hostan borta.

  Café Suède Emil Cedercreutz Karl Alfred Caveen
 • Vädret har varit så omväxlande att många har förkylt sig; fröken Hedvig Maria Cedercreutz har varit förkyld, liksom de flesta i Ecole des Beaux Arts.

  École des Beaux-Arts Maria Cedercreutz
 • Edelfelt skall ge franskalektioner åt Karl Alfred Caveen två gånger i veckan.

  Karl Alfred Caveen
 • Edelfelt har träffat Mille (Emil) Cedercreutz varje dag; häromdagen åkte han med herrskapet Cedercreutz till St Cloud, som är Edelfelts favoritort i närheten av Paris; ikväll skall fröken Maria och friherrinnan Emmy Cedercreutz på Français, medan Mille kommer till Edelfelts; Mille läser den Schaumanska kritiken och har roligt åt B.O.Schaumans uttryck.

  Paris Saint-Cloud Théâtre-Français Emilia Maria Sofia Cedercreutz Maria Cedercreutz Emil Cedercreutz Berndt Otto Schauman
 • Adolf von Becker och Berndt Lindholm står fast vid sitt beslut om att skriva till Nyländska studentavdelningen för att ordna stipendium åt Edelfelt; de anser att man bör smida medan järnet är varmt; de funderar på att be Alfred Wahlberg, Wilhelm von Gegerfeldt och Hugo Salmson att underteckna brevet med dem.

  Adolf von Becker Berndt Lindholm Hugo Salmson Wilhelm von Gegerfelt Alfred Wahlberg
 • Mille (Emil) Cedercerutz hälsar till Alexandra Edelfelt; han har lovat söka upp henne när han kommer hem och besvara alla frågor hon har om Edelfelt; Edelfelt hälsar alla, särskilt småsyskonen.

  Alexandra Edelfelt Emil Cedercreutz
 • Edelfelts hyresvärd har ännu inte sänt någon räkning; istället har Edelfelt gjort andra införskaffningar för hösten.

 • *Filip Forstén har fått en utmärkt tenor till vän, en belgare de Mazy, som går sista året på konservatoriet; Edelfelt har aldrig hört en röst som hans, och belgaren hjälper Filip med sina hemarbeten.

  Filip Forstén de Mazy
 • *Rafael Hertzberg har ännu inte anlänt.

  Rafael Hertzberg
 • *Edelfelt har sett fröken Hilda Granstedt två gånger på Louvren.

  Louvren Hilda Granstedt