Innehåll

 • Edelfelt har just kommit hem från andra Seinestranden, där han hälsat på Adolf von Becker.

  Seine Adolf von Becker
 • Edelfelt tackar för Alexandra Edelfelts brev; Mammas brev är utgångspunkter i hans tideräkning.

  Alexandra Edelfelt
 • Det var bra att Edelfelt fick Helsingfors Dagblads växel; det räddade honom ur ekonomiska knipa och Alexandra Edelfelt från besvär.

  Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt är uppskakad över "gubben" Samuel Antells död för Axel, Edvard och Selma Antells skull; de Antellska barnen står nu mitt i en talrik släkt som aldrig varit annat än egoister; Axel är nu hänvisad till sin egen energi och sitt eget arbete, för att efter en lång och ledsam studietid få en osäker tjänst och alltid skulder, skulder, skulder.

  Axel Antell Edvard Antell Samuel Antell Selma Antell
 • För egen del tackar Edelfelt Gud för att det gått honom så bra som det gått; han har fått ägna sig åt det som han med själ och hjärta brinner för; även om motgångar och bittra sorger väntar honom har han ändå haft en lycklig ungdom; hans framgångar i École des Beaux Arts har på nytt gett honom friskt mod; han drömmer om att en gång få visa Alexandra Edelfelt och sitt land vad han känt inom sig då han här ute i konstens förlovade länder har stått framför de odödliga flamländarnas verk.

  École des Beaux-Arts Alexandra Edelfelt
 • Julian Alden Weir och Edelfelt har haft otur med sin modell; istället har han börjat ett litet porträtt av Dewey Bates, ett större av Weir, och två skisser; den ena är en scen från Sveaborgs kapitulation, i förgrunden ses två finska soldater på en närbelägen strand (t.ex. Bleckholmen) ta ett sista farväl av fästningen; tycker Alexandra Edelfelt om idén?; den andra skissen är en illustration till scenen från Regina von Emmeritz i "Den första bägarn hurrah, kamrater skall Finland ha".

  Julian Alden Weir Dewey Bates Regina von Emmeritz
 • Akvarellskiss: Sveaborgs kapitulation.

 • Julian Alden Weir har försökt övertyga Edelfelt om att flytta in med honom i hans ateljé med sovrum på Rue Pont de Lodi 5; Edelfelt tycker mycket om Weir, han är den mest begåvade amerikanen i Jean-Léon Gérômes ateljé; Weir har en fästmö (en liten amerikansk blondin) och tillhör en stor puritansk familj; han påminner om de amerikanska pojkar som Harriet Beecher-Stowe skildrat.

  Jean-Léon Gérôme Julian Alden Weir Harriet Beecher Stowe
 • Julian Alden Weir vill bo med Edelfelt och inte med Dewey Bates; frågan är bara om Edelfelt kan bli fri från sin nuvarande lägenhet; i Paris finns så många underliga bestämmelser om hyrande av rum; Edelfelt som alltid tyckt om att bo ensam, har ju ändå kommit "förträffligt öfverens" med vännen Mille (Emil) Cedercreutz och tror också att han komma det med Weir.

  Paris Emil Cedercreutz Julian Alden Weir Dewey Bates
 • Dewey Bates är lite mankerad [stött] över Julian Alden Weirs val, men Weir vill inte bo med den kritiserande Bates; dessutom är Bates nybörjare och det är inte trevligt att ha en sådans kludd framför ögonen; Alexandra Edelfelt vet redan att Bates inte gick igenom concoursen [tävlingen] och är ursinnig på Jean-Léon Gérome; Bates klagar att Léon Bonnat är den enda som kan måla i Paris, och att Gérôme inte kan se färgerna som Bates gör det, och som man gör det i Antwerpen, men stannar ändå hos Gérôme; Bates har beslutat att åka med en irländare till Neapel för tre månader; Edelfelt ser inte vad Italiens luft ska ge som inte Paris har kunnat åstadkomma; man måste kunna teckna och måla innan man målar tavlor, även om Bates har underbara idéer i konst och är en intelligent ungdom.

  Paris Italien Antwerpen Neapel Alexandra Edelfelt Jean-Léon Gérôme Dewey Bates Léon Bonnat
 • Karl Alfred Caveen har ännu inte börjat studierna i arkitektur; han sysslar fortfarande med jämförande forskning beträffande värdshus- och restaurangpriser; franskan går fortfarande dåligt.

  Karl Alfred Caveen
 • *Mille (Emil) Cedercreutz kan berätta om Julian Alden Weir; Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt och syskonen godnatt.

  Alexandra Edelfelt Emil Cedercreutz Julian Alden Weir
 • *Edelfelt skall med nöje söka upp Tante Adelaide Leuhusens syster; han hälsar till herrskapet Leuhusen och den vänliga Eljert Mobeck.

  Adelaide Leuhusen Pauline Ahlberg Eljert Edvard Mobeck Alexander Leuhusen
 • *Edelfelt skall snart skriva ett kondoleansbrev till Axel Antell.

  Axel Antell
 • *Edelfelt hälsar till Leonard Serlachius och ber honom skriva om sin resa; Lulle (Julian) Serlachius borde i dagarna få brevet med Mille (Emil) Cedercreutz hälsningar.

  Alexandra Edelfelt Emil Cedercreutz Julian Serlachius Leonard Serlachius
 • *Philip Forsten är mycket med sin vän sångaren de Mazy.

  Filip Forstén de Mazy
 • *Följande kväll skall Edelfelt börja en korrespondens för Helsingfors Dagblad; han vet ännu inte vilket ämne han skall skriva om, men i Paris hittar han väl alltid på något.

  Paris