Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

I skydd av en snöhöljd klippa sitter till höger en gammal bonde lutad över sitt armborst. Bredvid står en ung kvinna med sitt spädbarn i famnen och en yxa i handen. Till vänster ligger en pojke och spejar över klippan ut mot en skara förbidragande soldater, tecknade i sepia. Längst i bakgrunden till vänster är ett brinnande hus antytt. 20,5 x 34. Testamenterat 1935 av fröknarna Annie och Berta Edelfelt till Konstsamlingarna i Ateneum.

Esiintymiset kirjeissä

Paris d. 14 Januari 79. 14. tammikuuta 1879
Edelfelt har fört alla sina studier till Chabod för att spännas upp; inom kort för han dem till Jean Léon Gérôme.

Paris d. 16 Januari 1879. 16. tammikuuta 1879
Idag har Edelfelt fortsatt att teckna nya skisser; Jean-Léon Gérôme tyckte mera om de utkast där kvinnan tittar upp för att speja om soldaterna närmar sig; Edelfelt har fått en tämligen god modell till kvinnan, en italienska på 30 år. Jean-Léon Gérôme tycker inte om Edelfelts skiss; ämnet var bra, bara huvudgruppen, kvinnan och gubben, fick större betydelse som grupp; Gérômre rådde Edelfelt att ägna någon vecka åt kompositionen och visa skisserna innan han började på tavlan; då Edelfelt anmärkte att han inte får tavlan färdig till årets salong sade Gérôme att han då kan ställa ut ett gott verk följande år; man får inte arbeta för utställningarna, man ska arbeta för att göra det man känner och för att man älskar konsten.

Tälle taideteokselle ei löydy kuvia.