Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

Fri studie av konstnärens hustru i fullt solsken mot bakgrunden av ljusgrönt skogslandskap; bröstbild i fas åt vänster, mörkbrunt, uppsatt hår, mörkbruna ögon, rosafärgat ansikte, halvöppen mun, djupt nedskuren, ljusröd blus. 65 x 50. Signerat A. Edelfelt 1890. Målat sommaren 1889; delvis ommålat samt signerat i Paris i januari 1890.

Esiintymiset kirjeissä

Paris 10 dec. sent på qvällen 10. joulukuuta 1889
Dagnan och Larsson tycker mest om "Portas by", studierna från Köpenhamn och porträttet av Ellan; alla eniga om att den röda färgen på Ellans klänningsliv är "faslig"; Chambure menar att Edelfelt borde måla om livet och halsen i hans serre.

Lördag 4 januari 1890 4. tammikuuta 1890
Inredningan av våningen, sjukligheten har lett till att Edelfelt inte har hunnit måla något för utställningen på Mirlitons, som har vernissage den 1 februari; funderar på att skicka "Portas by", porträttet av Ellan eller på att snabbt måla porträttet av den peruanska pojken; "Ida i båten" tycker Edelfelt inte om.

21 jan. 90 21. tammikuuta 1890
Varit så överlycklig över att kunna arbeta de senaste dagarna; Edelfelt kunde inte komma på tanken att han kunde bli sjuk igen; antog Kaufmanns inbjudan, stämde möte med Portalis på cerclen, började måla om porträttet av Ellan i Chambures serre. Det gick så bra att måla igår; får nu avbryta målandet, börja med diet och piller igen; ledsamt att man inte kan glömma "stoffhyddan"; man räknar att influensan käns i kroppen i 6 veckor; imorgon blir det 4 veckor sedan Edelfelt insjuknade. Ska "rensa" magen ikväll; sedan svälta i några dagar, så att magen slutar krångla; måste nämligen vara frisk för att få porträttet av Ellan färdigt till utställningen på Mirlitons, dit verken ska lämnas in på fredag; skickar också "Portas by" till Mirlitons; är nöjd med den och tycker att den kommer att bilda en bra kontrast mot det som vanligen finns på klubbarnas utställningar. Ändrar porträttet av Ellan: kläderna och bakgrunden; arbetet skulle kanske ha varit färdigt redan om inte Edelfelts mage börjat krångla; Chambure har rest till Nizza och Edelfelt får använda hans bostad.

Tälle taideteokselle ei löydy kuvia.