Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

ornamentskulptör

Paris måndag – 17 dec. 77 17. joulukuuta 1877
Ornamentskulptören Magnus von Wright jobbar på en konstmöbelfabrik; han är en av "de stilla i landena" och ser mycket beskedlig ut.
Paris d. 20 mars 78. fortsatt d. 22 – 20. maaliskuuta 1878
Landsmännen säger att landets kommissarie på världsutställningen, Robert Runeberg, inte är tillmötesgående; Magnus von Wright, Ernst Nordström och Robert Stigell har sökt upp Runeberg för att få upplysningar men tagits emot "comme un chien dans un jeu de quilles" [som en hund i ett kägelspel] eller enligt det nyaste uttrycket "comme un vélocipediste dans une boutique de porcelaine" [som en cyklist i en porslinsbutik].
Paris d. 12 maj 78 12. toukokuuta 1878
En liten svensk ornamentsskulptör Daniel Carlsson har kommit med rekommendationsbrev från Nordstedt & Söner, d.v.s. doktor Albert Laurin; trots att de träffats tre gånger och pourparlers [haft överläggningar, förhandlingar] med Charles Baude, Ernst Nordström och Magnus von Wright har Edelfelt inte lyckats ge honom något gott råd.
Edelfelt är upprörd över att civis [medborgare] Carlsson inte förrän i dag berättade att doktor Albert Laurin är död; Laurin är en av de personer som bevisat Edelfelt den största personliga välvilja; Edelfelt hade stämt möte med Magnus von Wright på Café de la regence, för att få en adress på en svensk ornamnetsskulptör som de kunde skicka Carlsson till.
Åbo, den 21 Oktober 1879 21. lokakuuta 1879
Det Tavastska koret är ett mästerverk, tack vare Wladimir Schwertskoff och Magnus von Wright.