Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

kapten, marinofficer

Lähteet

P.burg. tisdag afton 7. tammikuuta 1879
Edelfelt begav sig till Etholens och fick åka med en sprutfull iztvostchik [izvoztjik – hyrkusk].
Sedan Edelfelt pratat en stund med gamla fru Margaretha Etholen (hon har ett makalöst vackert huvud) och kaptenen begav han sig med Emil Walleen till Johan Carl Emil Frosterus för att få reda på Carl Adolf af Hellens adress.
d 5 mars 1879 5. maaliskuuta 1879
Kapten Alexander Etholén har bjudit Edelfelt på middag, men Edelfelt hade inte möjlighet att komma; Etholén försöker troligen bjuda på nytt.
Paris måndag 24 mars 79 24. maaliskuuta 1879
Alexander Etholén bjöd Edelfelt på middag på Bignon, den dyraste restaurangen i Paris; Etholén längtade hem, hans vistelse har blivit fyra gånger längre än väntat; han har varit i Mentone och sade att Uchtomsky var betydligt bättre nu; de gick på Skating Rink vid Rue Blanche; Etholen ville bjuda på teater men Edelfelt avslog; Etholen bad hälsa Walleenarna.
Samtidigt med Alexander Etholen fick Edelfelt också besök av Lennart Reuterskiöld med fru; de gav Edelfelt en straffpredikan för att han inte varit på visit hos dem; på fredag skall han dit på middag.
d. 14 Jan. 1880 14. tammikuuta 1880
Epävarma yhteys Edelfelt har varit på operabal med Alexis Gripenberg, Alexander Etholén och Herman Frithiof Antell; i en av logerna såg Edelfelt en maskerad dam som påminde om Edelfelts sköna okända för två år sedan; Edelfelt fick tag på henne i foajén; hon sade Edelfelt blivit så fet att hon inte kände igen honom; Pietro Krohn har berättat att hon heter Madame Mac-Viss, är född i Texas och änka; hon talade om Krohn, Edelfelts måleri och bad om förlåtelse för att hon plågat honom med dumma brev och gick sedan in i logen.