Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

kemist, bror till Maximus och Hugo af Schultén

Paris d. 27 nov. 79 27. marraskuuta 1879
Av landsmännen har Edelfelt bara träffat Atte Schultén, den yngsta av magistrarna.
Paris d. 30/11 1879 30. marraskuuta 1879
Bland finnarna på plats finns Atte Schultén, Alexis Gripenberg, Herman Frithiof Antell och en kompositör Kajanus.
Julafton kl. ½ 5. 24. joulukuuta 1879
På kvällen ska han till Runebergs; kölden håller i sig, vilket gör honom modlös och oföretagsam; han känner egentligen för att sitta hemma eller gå ut med Alexis Gripenberg och Atte Schultén för att sedan tidigt gå i säng.
Paris d. 26 26. toukokuuta 1880
Hos Madame Chevalier var Montgomerys, Schultén och en kines Tann-Linn, som blivit bekant med Madame Chevaliers son, en marinofficer, i Kina; Edelfelt tycker kineser är obehagliga och ser ut som gamla kärringar och har underliga fasoner; Tann-Linn är elev i École des Mines; han talar bra franska men går i kinesisk kostym, med en stångpiska som räcker ner till hälarna.
Paris d. 7 april 1882 7. huhtikuuta 1882
Berndtson var mig till möte – lika trist som förr. – Snart träffade jag Courtois och Dagnan m.fl. – de anse min tafla (för salongen) bra, bättre än likfärden, dock tycka de ej om vattnet. Sargent likaså. I går afton var jag med Schulténerna, Casper Wrede och Berndtson.