Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

familjen / släkten

Lähteet

Ei lähteitä

Esiintymiset kirjeissä

Näytä henkilöyhteydet Rothschild
Paris lördag. 30. joulukuuta 1882
Häromaftonen var jag på middag hos Pirre Horn. Som Mamma vet är han gift med en slägtinge till Rotschilds, och lefver nu ett sorgfritt lif – hon har blifvit grefvinna och han från totalt ruinerad, förmögen. – Men hon: en gammal "gamla kleders”, så typisk så Narinkisk, att jag nu först tydligt insåg hvilken förnedrande ställning det var för stackars Pirre. Också anlitar han glaset ganska betydligt. Der var för resten en fru Gregoire som var mycket intelligent och pratsam.
Paris Påskafton 86 24. huhtikuuta 1886
Drumont uppmanar folket att lägga beslag på familjen Rotschilds och andra judars pengar; Edelfelt konstaterar ironiskt: "I sanning kristligt och humant"; "hela Paris" talar om boken.
Wilhelmshöhe d. 1 aug. 1888 1. elokuuta 1888
Reste från Heidelberg på eftermiddagen; hade en och en halv timme på sig att se Frankfurt: såg Göthe och Rotschild-husen.
Paris Söndag 8 december 89 8. joulukuuta 1889
Brev från Londén: betalningen för "En ungdomsmelodi" är på kommande; Edelfelt glad för att kunna betala sina räkningar med pengarna; att installera sig i våningen har kostat pengar, trots att det hela inte är "Hugoskt, Ruuthskt eller Rothschildskt"; mycket återstår fortfarande före familjen kan ta emot gäster i sitt hem, främst möbler och "ridåer".
Paris, måndag 5 April 1897. 5. huhtikuuta 1897
I går var jag på frukost hos M. Henri Pereire med Vallery-Radots och Dagnans. De bo i ett furstligt palats vid Parc monceau och ha de allra vackraste saker: taflor af Rembrandt och Dagnan. Mme Pereira är utomordentligt behaglig – det är omöjligt att se mera comme il faut och bra ut. Dagnan har målat hennes porträtt. De äro mycket rika, och Pereire ansågs på 50 och 60 talet komma efter Rothschildarne i täthet – men de ha som Vallery Radot säger "la pudeur de la richess."