Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

svensk konstsamlare, mecenat, filantrop, g.m. Pontus Fürstenberg

Lähteet

d. 10 maj 84 10. toukokuuta 1884
I går var för resten min atelier uppfyld af bara judar – mycket hyggliga Judar, det får jag tillstå. Hirschsprung med son, Fürstenberg med fru och nièce och Fs agent här, en fransk israelit.
Lördag d. 28 mars, på jernvägen mellan Göteborg och Jönköping 28. maaliskuuta 1885
Fürstenbergs är två ensamma personer i ett trevåningshus; de har 300 000 kronor i räntor.
Fürstenbergs hem är inrett med "solid komfort och smak", inte skrytsamt eller pråligt, en behaglig kontrast till herr Bolinders överlastade hem i Stockholm.
Erik Edelfelt med familj är inte riktigt nöjd med att Edelfelt bor hos Fürstenbergs; Erik Edelfelt är frimurare och har en viss animositet mot judar.
Köpenhamn 2 maj 92 2. toukokuuta 1892
Snart kommer Coquelin – jag fick helsningar från honom genom Carl Larsson, som med Fürstenbergs kom hit ned i går. Coquelin räknar bestämdt på att jag skall måla honom här, och det gör jag också – Jag hade tänkt resa till Paris som om måndag eller tisdag. Koleran lär vara uppfunnen af tyska blad, sade kronprinsens läkare till mig i går – och anarkisterna lära väl ej vilja mig som, desvärre ej är någon kapitalist, något ondt. Kröyers resa samtidigt likaså den dråpliga Madame Goguine.
Fürstenbergs resa ned till Italien och komma till Paris i slutet af maj
Söndag 29 maj 92 29. toukokuuta 1892
I går tog jag afsked af Champ de Mars utställningen – det var drygt att gå der i 3, 4 timmar i den gräsliga hettan, men då herrskapet Fürstenberg kunde gå der och svettas så kunde jag det också, tyckte jag
Stockholm 4 april 98 Skandia 4. huhtikuuta 1898
Jag har träffat fürstenbergs och Larson skall gå ut till Erikson som skulpterar flitigt här.