Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

borgmästare i Montbeliard, kusin till Auguste Lalance

Lähteet

Esiintymiset kirjeissä

Näytä henkilöyhteydet Lalance
Montbeliard 11 juli 1888 11. heinäkuuta 1888
Lalance i Montbeliard är kusin till den tyska Lalance vid riksdagen.
Lalance i Montbeliard är en "fullständig europé" som känner Gérôme, reser till London och New York.
Människorna i Montbeliard har mindre "pretention" än de i Helsingfors, trots att montbeliardarna är förmögnare: Madame Marty, Lalance, Grosjean, Saler är miljonärer; inget skryt; påminner mera om det svenska än om det ryska.
Montbéliard 15 nov 89. 15. marraskuuta 1889
Rossel som sköter Madame Marti den äldres fabriker är en "hygglig och sympatisk" man; hans familj har varit en av Montbeliards förnämsta i över 200 år, precis som familjen Lalance, som deltagit i alla hugenottkrig.
Rossel och Lalance berättar anekdoter från 1700-talet och Napoleons tid; Rossels farfar blev "giljotinerad"; Lalance som är 65 år har själv träffat dem som berättat historierna och han härmar dem; Edelfelt skrattar gott åt historierna, men han har samma respekt för hjältarna som för Lotta Svärd; Lalance härmar gammal krigare som flammade upp som von Essen.
Paris 12 april 1897 (Måndag) 12. huhtikuuta 1897
Det är roligt att vara hos menniskor som äro så allmänt europeiska, så beresta och så kunniga. Mme Menard blef alldeles utom sig då vi talade om Grekland – de äro greker och filhellener af själ och hjerta, såsom det anstår fränder till den som skrifvit "les Orientales". Mme Ménard Dorians far var minister och hemma från Montbéliard. Det är så lustigt att jag mycket väl känner hennes kusiner Lalance der, likasom jag känner hela staden. Jag pratade med folk till höger och venster – det är verkligen som om jag ej varit borta från Paris en dag.