Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

fransk ingenjör, konstsamlare, mecenat

Paris 16. okt 89 16. lokakuuta 1889
Flera kvarter i närheten tillhör Henri Pereire; skulle han själv ha att göra med sina hus, skulle Edelfelt få en våning billigare; de här våningrna har värme, men bara en trappa; i närheten finns våningar med mera bekvämligheter, men de är dyra och de finns på femte våningen, så att Edelfelt blir tvungen att springa upp och ned till frukosten; amman får det tröttsamt i längden.
Bodde senast i en av Pereires våningar, hos Munthe.
Paris, söndag d. 28 Mars 1897 28. maaliskuuta 1897
Gumman Pasteur var rigtigt rörd att se mig och talade om huru hennes man "vous aimait comme nu fils". Hos Vallery Radots der jag träffade henne, var M. Perière, som förde hem mig i sin vagn. Också han sade ang. kejsarporträttet: Après le portrait de Pasteur iI vous sera difficile d'exposer un portrait d'un homme connu.
Paris, måndag 5 April 1897. 5. huhtikuuta 1897
I går var jag på frukost hos M. Henri Pereire med Vallery-Radots och Dagnans. De bo i ett furstligt palats vid Parc monceau och ha de allra vackraste saker: taflor af Rembrandt och Dagnan. Mme Pereira är utomordentligt behaglig – det är omöjligt att se mera comme il faut och bra ut. Dagnan har målat hennes porträtt. De äro mycket rika, och Pereire ansågs på 50 och 60 talet komma efter Rothschildarne i täthet – men de ha som Vallery Radot säger "la pudeur de la richess."
Underligt är det med judtypen – Hvarken han eller hon har den (hon är för resten af tysk-amerikansk extraktion och protestant, likasom alla barnen äro protestanter), den lille gossen som Dagnan också målat är en herrligt vacker pojke, alls ej judisk, och så kommer det, nu på två tre år (jag känner dem sedan 12 år) i den äldsta flickans typ, nu då hon blir 17 år, något så utprägladt judiskt, direkt från farfadern gamle Isaac Pereire.