Bertel Hintzes beskrivning

Framför ett ljusgrönt sidendraperi står en page i 1500-talsdräkt av svart sammet med vit spetskrage och vita manchetter, böjande en florett. Till högerett mörkt ekbord i renässansstil, på vilket ett par gråbruna handskar och en florett ligga. På en stol till vänster en svart mantel, bredvid stor en florett. På golvet en matta i rött, blått och gult. 76 x 54. Signerad A. Edelfelt -77. Målad i Paris maj–juni 1877.

Förekomster i brev

Paris d. 29 maj 1877 29 maj 1877
Edelfelt skriver från Pierre Petit Gerards ateljé, där han arbetat de senaste dagarna då solen hindrar honom från att måla hemma hos sig; de har gemensam modell och har lånat en svart sammetspagekostym från 1500-talet av Gustaf Cederström; det blir kanske en studie att sälja; pagen står stödd mot en grön sidenfond och bänder en florett; på bordet bredvid finns några värjor och fäktmasker. Han påbörjade studien för att hans "citoyenne" under tiden skall hinna torka; han hoppas kunna slutföra henne om några dagar.

Paris 2 Juni 77 2 juni 1877
På eftermiddagarna har Edelfelt haft modell med Pierre Petit Gérard; deras studie blir tämligen dräglig. Edelfelt har en rejäl färgräkning att betala, därtill staffli, kaffet under de senaste månaderna, gardinerna i hans ateljé m.m.; han behöver också skaffa ramar till Citoyennen och studien, samt kläder och ännu leva hela denna månad och resekostnaderna.

Paris s. 13 juni. 13 juni 1877
Det är olidligt hett; Edelfelt och Pierre Petit Gérard har modell om morgnarna från klockan 5-9; det är den enda tiden på dagen man kan arbeta. Studien som Edelfelt gjort med Pierre Petit Gérard är nästan färdig.

Paris d. 27 Juni 77. 27 juni 1877
Edelfelt skall i hast göra sina två studier färdiga.

Ännu Paris 1877 lördag d Juli 7 juli 1877
Robert Stigell skickar Citoyenne och pagen till Finland, de är inte tillräckligt torra ännu.

Det finns inga bilder för det här konstverket.