Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Redaktionens kommentarer

Tavlan är målad i Paris våren 1878. Modell var Antonia Bonjean. Carl Robert Mannerheim var intresserad av att köpa tavlan. Edelfelt sålde den slutligen till en amerikansk konsthandlare för 500 francs i slutet av juni 1878.

Förekomster i brev

Paris d 25 maj 1878 25 maj 1878
Edelfelt gladde sig åt att Carl Mannerheim tyckte om en liten studie av en spanska i kostym, som denne ville ha; Edelfelt får på så sätt en liten avbetalning på sin skuld, vilket lättar hans samvete.

Paris midsommardagen 1878. 24 juni 1878
Osäker koppling I fredags ville måleriet inte gå; Edelfelt målade färdigt några småsaker.

Paris d. 1 Juli 1878 1 juli 1878
I penningaffärer har Edelfelt tur utan like; Carl Mannerheim har skrivit att om någon annan vill köpa spanskan så går det, han är lika nöjd med något annat för förskottet som han har betalat. Två herrar som presenterade sig som Goupils andra jag och en företrädare för huset Goupil & Co i New York besökte Edelfelt; de beställde en liten tavla (ungefär fjärdedelen av Blanca) med två figurer efter en croquis (en landsknekt och flicka) för 100 francs att göras i höst; de tog spanskan för 500 francs utan ram; om dessa första tavlor behagar kan Edelfelt få en ständig försäljning av småtavlor hos honom; följande dag kommer modellen och Edelfelt skall retouchera händerna på spanskan; kanske hade det varit noblare att ge tavlan åt Carl Mannerheim.

Paris d. 3 Juli 1878 3 juli 1878
Edelfelt har sålt sin spanska (mindre än republikanskan) för 500 francs till sin amerikan; den franske kommissionären hade oförskämdheten att begära 10 procent (50 francs) i kommissionsarvode; för första gången stod Edelfelt på sig, förklarade att 500 mark [sic!] var ett uselt pris och bad honom veta hut; kommissionären gav efter "men var jude nog" att fråga om Edelfelt skulle bevilja honom provision på de följande tavlorna; Edelfelt svarade att det var möjligt, men att han då också begär sitt pris därefter; han har meddelat Carl Mannerheim att han använt sig av dennes ädelmodiga tillåtelse att sälja tavlan.

Paris den 15, redan den 15 Juli! 15 juli 1878
Edelfelt har varit ute i Sceaux och Fontenay aux Roses och arbetat i en makalöst vacker dal med stora präktiga kastanjträd; Mille (Emil) Cedercreutz och Gunnar Berndtson har varit med honom två gånger; Edelfelt har gjort en studie av Berndtson och modellen (densamma som satt för spanskan); Pietro Krohn vill ändra Berndtsons ställning på tavlan.

Paris måndag 24 mars 79 24 mars 1879
Tavelhandlaren som köpte ett huvud av Edelfelt i somras vill att Edelfelt skall måla spanska scener åt honom; Edelfelts "en spanska" har gjort succé i Amerika; Edelfelts invändningar om att han inte känner till Spanien hjälper inte; Edelfelt sänder en hjärtlig kyss till småsyskonen.

Det finns inga bilder för det här konstverket.