Bertel Hintzes beskrivning

Interiör från Edelfelts ateljé i Paris. På golvet, täckt av anatoliska bönemattor, kryper i förgrunden till vänster ett naket barn mot sin mor, som i ljus klänning ligger på knä på golvet till höger. bakom barnetsitter en ung bonne i mörk klänning, vit huva med mörkt band samt vitt förkläde. Till väntser ett badkar samt ett lågt bord med mat åt barnet. genom ett golvfönster till höger faller ett diffust ljus över modern. Förgrunden belyst framifrån, fonden i halvskugga. Stort breddformat. Signerad: A. Edelfelt -85. Målad i Paris under januari, februari och april 1883, februari och mars 1884, fullbordad i Paris i juni - juli 1885. Enligt beställning från 1881 förvärvad från Finska Konstutställningen i Helsingfors i augusti 1885 av kejsar Alexander III.

Förekomster i brev

Paris d. 17 juni 85. 17 juni 1885
"Lekande pojkar på stocken" hos Petit är såld för 5 000 åt greve Wladimir Scheremetieff som "troligen bror till vår Heydenian"; ingen av "pojktaflorna" kommer till Helsingfors; är osäkert om de hade behagat kejsaren och Alfthan; Edelfelt ska måla färdigt "I barnkammaren" som han hoppas kunna sälja till kejsarfamiljen; det är ont om tid, men ska ändå gå; hoppas vara klar att resa den 6 eller 7 juli, senast den 10 juli.

Paris 18 juni 85 18 juni 1885
”Om måndag [målar Edelfelt] Madame Saussine på morgonen, séance för taflan (den krypande, gamla) på eftermiddagen.".

Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Edelfelt har mycket pengar: Mechelin har skickat kejsarens 5000; Edelfelt skulle vilja skicka växeln till Alexandra Edelfelt, växeln är ställd på Rothschild.