Beskrivning

finländsk greve, verkställande direktör, godsägare

1sta Maj 77. 1 maj 1877
Osäker koppling Fru Freja Rydberg (la belle "piga" som Mannerheim skrev) följd av två herrar Fallstedt lät sig presenteras och ge Edelfelt uppmuntrande komplimanger.
Paris d. 27 Juni 77. 27 juni 1877
Carl Mannerheim har varit i staden och tre gånger bjudit Edelfelt på middag; Alexandra Edelfelt må tro att det var fina middagar, på tre av Paris finaste och dyraste restauranger, hos Bignon, le Doyen och Champeaux; den första kvällen bjöd han Edelfelt och Adolf von Becker även på teater, de såg den tokroliga, men ytterst vågade, Bébé; Mannerheim ansåg att de som bodde där inte skulle ha några depenser [utgifter] för dem som kom för några dagar, vilket Edelfelt tyckte var rätt.
Föregående dag hade Carl Mannerheim och Edelfelt talat mycket om Johan Ludvig Runeberg, Zacharias Topelius, Alfred de Musset och Victor Hugo; Mannerheim ansåg att få i Finland riktigt förstår Runeberg som skald och ännu färre i Sverige; Runebergs realism och naturtrohet ställer honom 50 år framom sin tid och ställer honom samtidigt i bredd med alla tiders största; Mannerheim lider ofantligt varje gång Runeberg och Topelius nämns tillsammans.
Carl Mannerheim var ovanligt öppen och språksam om sitt liv; han sade något som man i allmänhet i Finland inte skulle tro den "blasende" Mannerheim om: entusiasm och kärlek är de enda som kunna göra en konstnär, en skald, arbetet gör konstnären; han är en egendomlig blandning av aristokrat och rabulist; Mannerheim beklagade sig över att han lade ned så mycket arbete på affärerna; han uppskattade kvällen med Edelfelt, då han kunde släppa alla tankar på bestyr och besvär och vara i Paris, världens centrum och de stora idéernas stad.
Edelfelt visade Carl Mannerheim sin tavla, som nu finns hos färghandlare Chabod; strax efter då de åkte i Champs Elysées föreslog Mannerheim att Edelfelt skulle måla honom en större skiss för 1 000 francs; Edelfelt avslog först med hänvisning till hur det varit med August Eklöfs beställning, samt till Alexander Wilhelm Brummers och Herman Frithiof Antells väntande beställningar; Edelfelt gick sedan med på att ta emot beställningen och pengarna, som han genast lovade sätta in på Föreningsbanken då han kom hem; Mannerheim ville ha en skiss till någon större tavla, men undanbad sig Carl IX och Klas Fleming.
Då Carl Mannerheim och Edelfelt åt middag hos leDoyen var Monseiur Sanceau med; Sanceau bjöd Edelfelt till Meudon på söndag.
Paris, söndag d. 1 Juli 77. 1 juli 1877
Skall Edelfelt skriva till fru Aurora Karamzin, som aldrig med namn meddelat att hon är intresserad av tavlan?; skall han fråga Herman Frithiof Antell? Edelfelt tänker gå till Chabod och skaffa upplysningar om den franske herren som hört sig för om tavlan; Edelfelt är lycklig över att ha tagit emot Carl Mannerheims pengar; om Blanca inte blir såld är det ändå ifrågasatt om han kan resa ut på hösten; Edelfelt hade just tänkt expediera [sända] tavlan till Stockholm, vilket han väl får lov att göra i alla fall; han har åtminstone pengar för närvarande och får tid att tala om saken med Alexandra Edelfelt då han kommer hem.
Paris d. 7 maj 85 7 maj 1885
Christina Nilsson går in i sin roll när hon sjunger; Mannerheim menar att hon är den bästa skådespelaren han sett, bättre än [Farale?].
Paris, onsdag d 27 jan. 86 27 januari 1886
Kola Sinebrychoffs kommission, beställning eller uppdrag, är tråkig; hur kan Edelfelt genomföra den utan att få Mannerheim på halsen.
Lördag d. 30 jan. 86 30 januari 1886
Sinebrychoffs uppdrag att vara Mannerheims mentor är krångligt.
Paris d. 4 februari 86 4 februari 1886
Mannerheim har fått hälften av de 1000 franc som Edelfelt fått för hans räkning.
Telegram från Nicolas Sinebrychoff: "hemförskaffa Carl [Mannerheim]"; Edelfelt väntar på vidare instruktioner.
Edelfelt funderar på hur han ska göra med de återstående 500 franc som han förvaltar för Mannerheims räkning, ifall Edelfelt själv reser bort, till södern.
d. 15 febr 86 15 februari 1886
C.R. Mannerheim har gjort visit för pengarnas skull; uppförde sig "skamlöst": sade att han förstår att Edelfelt vill "hålla sig väl" med Sinebrychoffs och fru Karamzin, som är välbärgade; Edelfelt konstaterar: han behöver inte tänka lika mycket på sådant [pengar] som de flesta andra.
Paris, Tisdag d. 6 april 86 6 april 1886
Har träffat Rettig med två fullvuxna söner på pastellisternas utställning; Mannerheim är deras ciceron.
Beskrivning av Mannerheim som drev med den moderna konsten.
Paris d. 13 mars 87 13 mars 1887
Mannerheim har sagt att Christina Nilsson är den bästa skådespelerska han sett.
Paris d. 12 maj 87 12 maj 1887
Edelfelt har träffat Mannerheim på gatan; han var glad, men sade spetsigheter som Edelfelt inte låtsades begripa.
Paris 20 april 88 20 april 1888
Mannerheim har lånat pengar; han sade att han är mycket nödställd; Edelfelt misstänker att de 30 franc Mannerheim lånade gick till en mycket finare middag är Edelfelt och Ellan åt.
Mannerheim tycks inte längre behagas av sin avgud markisen-rackaren Rochefort, som är Boulangers "slav".