Beskrivning

senator, lantdagsman, professor

Ombord på Grefve Berg d. 3 Juli 71. på resa till Åland 3 juli 1871
På båten har Edelfelt träffat Wille (Wilhelm) Cadenius som i Åbo umgåtts "avec son ami" [med sin vän] Leo Mechelin, och nu var på väg till Stockholm för att roa sig.
Antw. Påskdagen 1874 5 april 1874
Det gör Edelfelt ont att Alexandra Edelfelt för hans skull nödgas "springa" till Herman Molander, Leo Mechelin o.a.
Paris tisdagen före jul 1874. och fortsatt juldagen 1 december 1874
Elme Marie Caros recesion var utmärkt och då han inte bara är en god skriftställare utan också utmärkt talare (kanske den bästa vid Parisuniversitetet); föredraget var "utomordentligt" spännande och sådana talare finns inte i Finland eller Norden; Caro påminner i ledighet och elegans om Leo Mechelin.
Paris. Onsdag d. 9 Juni 75 9 juni 1875
Edelfelt har i tankarna varit vid studentmötet i Uppsala; i de svenska och finska tidningarna har han läst att Otto Donner talat bra och Oksanen [Ahlqvist] skrivit verser; de kunde inte ha fått bättre professorer med sig än August Ahlqvist och Leo Mechelin; Mille (Emil) Cedercreutz, Edvard Antell, Gunnar Berndtson och Johan Edvard Juslin måste vara utom sig av glädje; han går varje dag till Café de la Régence för att läsa nordiska tidningar.
Fredag d. 6 April 1877. 6 april 1877
Edelfelt dansade inte, då han inte kände någon dam och tyckte det var roligare att iaktta; många av damerna var fina och eleganta men enkelt klädda; parisiskorna klär sig med smak, men aldrig prålande; de flesta var välväxta, fina och smärta, kanske mest på grund av att Paris är den enda orten i världen där man kan göra korsetter; bland damerna såg Edelfelt Madame Arago som är "en omenskligt tjock gumma"; Emmanuel Arago liknar Georg Vallgren och påminner om Leo Mechelin utan skägg; herrarna såg ut att vara bankirer och officerare (en artilleriofficer liknade Mille (Emil) Cedercreutz).
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Edelfelt har mycket pengar: Mechelin har skickat kejsarens 5000; Edelfelt skulle vilja skicka växeln till Alexandra Edelfelt, växeln är ställd på Rothschild.
Paris d. 12 januari 1886 12 januari 1886
Fröken Backman är "en martyr för Senatens idiotiska stipendier"; hon har haft stipendium i två år, har blivit lovad ett tredje av A. Mechelin [eller avser Leo Mechelin?].
Paris d. 21 februari 87 21 februari 1887
Leo Mechelin gjorde visit i ateljén just som Alexandre Weissgerber satt modell, och conciergen skulle hämta frukost åt honom, Edelfelt och Madame Weissgerber; Edelfelt hade dessutom ont i magen; Mechelin måste ha funnit honom besynnerlig.
Edelfelt har lämnat kort hos Leo Mechelin med fru; han ska göra visit för att ursäkta sitt besynnerliga och nervösa uppträdande.
Unge Brummer kom denna dag lika olämpligt som Leo Mechelin; Brummer vill locka Edelfelt med på Operabalen, men det går inte.
Paris, lördag d 26 februari 86 [ändrat med blyerts till 87] 26 februari 1887
Edelfelt och W. Runeberg var bjudna på middag av Leo Mechelin.
Neiglick härmar Leo Mechelin bra.
Mechelin pratade till klockan ett på natten om "sig själv och de andra", använde politisk terminologi; om Ernst Linder och August Schauman, kejsaren, Schuvaloff; Edelfelt och W. Runeberg fick inte säga ett ord.
Edelfelt har tillsammans med W. Runeberg och Ville Vallgren beslutat bjuda Leo Mechelin på middag, som tack för dennes roll vid utställningen i Helsingfors för två år sedan.
Paris d. 3 mars 1887 3 mars 1887
Edelfelt har inte sett till Mechelins och antar att Leo Mechelin är i Madrid.