Beskrivning

finländsk psykolog, kritiker, professor

Odaterat Berlin 1 januari 1885
Edelfelt har haft roligt med Neiglick, "Mille" Cedercreutz, "Kalle" Lundström och magister Wasastjerna; vakande och drickande.
Neiglick, Öhrnberg, Wasastjerna har vakat och druckit; "Calle" Lundström, "Mille" Cedercreutz och Edelfelt har bildat "slapp opposition".
Neiglick är gladare och lugnare; Edelfelt tror det gör honom gott att vara i Leipzig.
Paris onsdag d. 25 1 januari 1885
Det var roligt att träffa Neiglick i Berlin; Edelfelt har mera gemensamt med honom än med de andra; han är inte längre "hypernervös".
Paris 27 dec 85 27 december 1885
Männen i den "Meyerska-Hagelstamska-Neiglicksa klicken" är märkvärdigt pojkaktiga; de saknar det chevalereska och "savoir vivre"; Neiglick den "bästa" av dem; deras uppfattning om Edelfelt är att han är kall och "verldsmannaaktig"; "parbleu" [för tusan! min själ!] utbrister Edelfelt som finner dem uppblåsta och uppfyllda av sig själva.
Paris d. 6 februari / lördag 1886 6 februari 1886
Kotteriet med Neiglick, Tavaststjerna, Jarl [Hagelstam] har inte varit bra för Meyer Söderhjelm.
Monte Carlo d. 29 mars 1886 29 mars 1886
Neiglick är i Paris; snuvig som Edelfelt, men glad att se Paris igen och glad att komma bort från de lärda i Leipzig.
Paris d. 3 april 86 3 april 1886
Neiglick har kommit på besök genast; pratade om Bang, den moderna psykologin; om tant Lupander, hennes dotter, Hagelstam, som uppvaktar Ellan de la Chapelle, språkfrågan, pessimism, Meyer Söderhjelm, skridskoåkning, estetik, Otto Muncks död m.m.
Paris, Tisdag d. 6 april 86 6 april 1886
Senaste söndag var Edelfelt hos Vallgrens med Söderhjelm och Neiglick.
Om Neiglicks nervositet: den ena minuten är han Herman Bang, den andra minuten sover han halvstående.
Paris, Onsdag d. 14 april 1886 14 april 1886
Har talat med Neiglick om det förstörande "tusenkonstnärskapet" i Finland.
Paris d. 17 april 86 17 april 1886
Edelfelt ska gå med Neiglick till Daudet.
Edelfelt tycker att Neiglick borde koncentrera sig; den experimentella psykologin verkar vara för matematisk och exakt för honom; borde Neiglick skriva något skönlitterärt? Synd att Neiglick ska bli en "tidningsskrivare", hans ståndpunkt är nu den "bättre journalistikens".
Mademoiselle Membrée sjöng Madame Rotschilds sång, uppträdde med komiska scener, bl.a. en som Coquelin brukar uppträda med; hon är om möjligt nervösare än Neiglick.
Paris Påskafton 86 24 april 1886
Edelfelt har tillsammans med Meyer Söderhjelm, Neiglick, Amic, Dagnan och Aublet varit på andlig Wagnerkonsert på långfredagen; i publiken Bonnat och Puvis de Chavannes.
Meyer Söderhjelm bor med Neiglick.
Äter påskägg med Neiglick i kväll, går sedan till Vallgrens.
Paris d. 28 april 86 28 april 1886
Edelfelt har fått visiter av Waldemar Churberg, Neiglick, Meyer Söderhjelm och Baude.
Neiglick är den finkänsligaste i det "unga Finland", men Söderhjelm och Tavaststjerna är lösmynta och pojkaktiga.
Neiglick och Söderhjelm har varit osams i fjorton dagar.
Edelfelt vill gärna umgås med Neiglick, men får alltid Söderhjelm på köpet eftersom de bor tillsammans.
Konni Zilliacus har utvecklat hästvetenskapens teorier för Neiglick.
Paris, tisdag d 18 maj 86 18 maj 1886
Har fått ett lustigt brev av B.O. Schauman, som skriver att han förstår "Lördagskväll vid Hammars" först sedan han sett den franska titeln och reproduktionen i Figaro-Salon; Schauman är förgrymmad över Meyer Söderhjelms och Neiglicks artiklar; Edelfelt antar: troligen för att de inte är "tillräckligt värdigt hållna".
Paris d. 14 dec 86 14 december 1886
Edelfelt har fått brev från Neiglick som arbetar på sin disputation [avhandling]; Neiglick kommer snart till helisngfors och på vårvintern till Paris för att skriva om de sympatiska drifterna.
Paris d. 24 mars 87 24 mars 1887
Edelfelt skulle vilja skriva ett långt brev som svar på Alexandra Edelfelts brev med Helsingforsnytt, men har inte tid; han känner sig på skämtsamt humör och skulle vilja berätta för modern om balen som ordnades för prins Eugen, om middag på cercle militaire med en halvtokig svensk kapten Ridderstad, om porträttmodellen Mademoiselle Elisabeth Grosjean och om Neiglick.
Neiglick kom föregående dag när Mademoiselle Grosjean satt modell.
Neiglick menar att Mademoiselle Grosjean är ett "tämligen tarvligt fruntimmer"; det tycker inte Edelfelt.
Edelfelt träffade Neiglick på Café de la Regence; Neiglick talade hela tiden utan sammanhang; Edelfelt bjöd på middag på Lucus; Neiglick talade om fröken Lupander, Tavaststjerna, Alexandra, Annie och Berta Edelfelt, om Neovius, disputationen, särskilt om ett stående lån i en bank med en savokarelare Savander och en viburgens som hette något annat [medlemmar av savo-karelska respektive viborska avdelningen (nationen) vid universitetet i Helsingfors].
Neiglick insisterade på att följa med på fröken Öhrströms koncert och somnade där, i raden precis framför prins Eugen, Celsings och Wahlberg; Edelfelt försökt rädda situationen genom att själv sluta ögonen och verka njuta av musiken, men kom sedan att tänka på att de snarare verkade fulla; Edelfelt försökte sedan skapa illusionen av att Neiglick var sjuk och han gick mitt i konserten.
Ute på gatan, efter konserten, fortsatte Neiglick berätta historien med Savander som om han inte hade sovit alls; Edelfelt insisterade på att Neiglick skulle ta en vagn hem och lägga sig.
Edelfelt hoppas att Neiglick är utvilad idag; Neiglick skulle må bra av att ligga stilla hos Westerlund.
Julia de la Chapelle genomgår en kur i Berlin, berättade Neiglick.
Det tar alltid några timmar att vänja sig vid Neiglicks prat och nervositet.
Paris d. 27 mars 1887. 27 mars 1887
Föregående dag gick Edelfelt med Neiglick på Wagnerkonsert; duetten mellan Tristan och Isolde var förfärligt långtråkig, trots att Neiglick, som är förtogen med allt detta från Leipzig, förklarade innebörden, att två älskande själar ska försaka sin kärlek för att själva uppgå i "nirvana", "intet", "le néant"; "det är det moderna himmelriket" men Neiglick är själv för klok för att gå in på idén; Edelfelt tycker idén verkar dunkel, oklar.
Det är roligt att umgås med Neiglick fram till klockan åtta på kvällen; efter det somnar han.
Edelfelt och Neiglick träffade Chambure på konserten igår; Chambure bjöd på middag; Neiglick var pratsam ända tills sömnen kom.
Neiglicks kritik av Tavaststjernas roman [Barndomsvänner: ett nutidsöde (1886)] är utmärkt; Edelfelt har tänkt detsamma själv.
Det är roligt med en vetenskapsman som Neiglick som lär av livet lika mycket som ur böckerna; jämför med orientalisten Eneberg, flitig, trög, aktningsvärd.
Paris, d. 31 mars 87 31 mars 1887
Neiglick har köpt en skrivmaskin i Köpenhamn och är mycket stolt över den; Neiglick och Edelfelt övade sig på att skriva med den och märkte att det behövs fingerfärdighet och koncentration för att använda den.
Neiglick reser idag till Troyes där en av hans vänner från Leipzig är professor i retorik.
Edelfelt har gått med Kuffmanns, Neiglick och fröken Törnebladh på "Orfeus i underjorden" [Orphée aux Enfers, en operett med musik av Jacques Offenbach].
Paris tisdag d. 12 april 87 12 april 1887
Edelfelt har nåtts av nyheter om Weckström som har försnillat pengar och betalat spelskulder med pengar ur intendentkontorets kassa; Neiglick och Edelfelt var först uppskakade innan det gick upp för dem att det inte var den hederliga Sasha Weckström som hade försnillat.
Neiglick är sig lik; han har skjutit upp sin "sovtimme" till senare på kvällen.
Edelfelt har blivit presenterad för några av Neiglicks bekanta, som är "hyggliga" och intelligenta vetenskapsmän; Neiglick umgås med dem dagligen och är som i "Abrahams sköte" [ett uttryck för paradiset].
Paris d. 18 april 87 18 april 1887
Neiglick har haft tandvärk och låtit norrmannen Heide dra ut en tand.
Paris d. 27 april 1887 27 april 1887
Neiglick förde Ellan de la Chapelle på föreläsningar till Sorbonne [universitetet].
Paris, söndag d. 8 mai 87 8 maj 1887
Edelfelt har bjudit Ellan de la Chapelle, Chambure och prins Eugen på vernissagen hos Petit; han var själv trött och rädd för att somna som Neiglick brukar göra.
Paris d. 12 maj 87 12 maj 1887
Neiglick och W. Runeberg var Ellan de la Chapelles kavaljerer då Edelfelt målade.
Edelfelt träffar sällan Söderhjelm och Neiglick.
Neiglick har inte fått stipendium från kanslersmedlen och är förbittrad på Bruun.
Paris d. 5 juni 87 5 juni 1887
Edelfelt var föregående dag bjuden på middag av Neiglick, Söderhjelm och Clopatt; de ordnade middagen för sina franska vänner, unga studenter, medicinare och journalister; middagen påminde Edelfelt om den tid då han själv var ung och skrålade och höll tal i Quartier latin tillsammans med vännerna Bastien, Weir och "hela bandet".
Paris d. 8 juni 87 8 juni 1887
Edelfelt umgicks i förrgår afton tillsammans med Schulténs och Neiglick.
Den unga fru Schultén är förståndet själv; hon ställde sig på Neiglicks och Edelfelts sida mot Schultén i en diskussion om politik.
Paris 17 maj 88 17 maj 1888
Edelfelt har läst i tidningen om Topelius och Neiglicks tal för Bjørnson, och om Bjørnsons rörelse och entusiasm.
Paris 30 juni 88 30 juni 1888
Skrattat åt resultatet av Minusinsk-expeditionen; kåseriet i Nya Pressen var bra, var det skrivet av Neiglick?