Beskrivning

professor i estetik och modern litteratur, statsråd

Ombord på Grefve Berg d. 3 Juli 71. på resa till Åland 3 juli 1871
Expeditionen har utökats med magistrarna Eliel Aspelin och Ernst Lilius; Odo Reuter skall följa med till Åland.
Eliel Aspelin och Ernst Lilius hade tillbringat midsommaren hos Reuters på Lofsdal och Kappellstrand; Edelfelt tyckte mycket om Aspelin; han hade med tiden också upptäckt drag som förmildrade Lilius avskräckande yttre.
Norrtelge d. 14 Juli 1871. 14 juli 1871
Första kvällen hade de träffat på två finländare, magistrarna Jonas Castrén och Eliel Aspelin; de blev bjudna på punsch och resonemang om fennomani; Edelfelt teg och tänkte "på min hårda lott att sitta första gången i sitt lif i Stockholm och höra på fennomanska föreläsningar"; kvällen avslutades på "Opris", Operakällaren.
Edelfelt hade följande dag stämt möte med Eliel Aspelin på Nationalmuseum; Aspelin presenterade dem för föreståndaren dr. Bror Emil Hildebrandt, som visade dem alla historiska samlingar, trots att muséet egentligen inte var öppet på lördagar.
De har fått klara sig på egen hand; de enda bekanta var magistrarna Castrén och Aspelin, samt magistrarna Schauman.
Antwerpen d. 15 Februari 74. – 15 februari 1874
Beskrivningen av Runebergsfesten i Finland intresserade Edelfelt; Theodor Lindhs verser var bra; han firade själv Runebergsdagen genom att stänga in sig på sitt rum och läsa de vackraste av dikterna i Fänrik Ståls sägner; kalla rysningar går längs ryggen när han läser Gamle Hurtig, Nummer 15 Stolt eller Lotta Svärd; vad betyder "gräliga patrioter" som Johan Vilhelm Snellman, Kaarlo Bergbom och Eliel Aspelin i jämförelse med Johan Ludvig Runebergs "lugna, stora, ädla ande".
Paris d. 14 Nov. 1874. 14 november 1874
Edelfelt tror att Eliel Aspelin är för hygglig för att ha skrivit kritiken; han tror det är Otto Donner eller "Kaaaaarlo Peripum" [Kaarlo Bergbom]; amorinerna var tecknade efter François Boucher, som ansetts som en ypperlig dekoratör, tills Morgonbladet sablade ner honom.
Florens d. 19 Juni 1876. Fortsatt i München den 22 Juni. 19 juni 1876
Edelfelt har träffat Eliel Aspelin.
Till följd av eget beslut och Eliel Aspelins berättelser tar de vägen till Dresden via Nürnberg; som Alexandra Edelfelt vet är Nürnberg den mest gotiska staden i världen och allt bär prägel av 1300- och 1400-tal.