Beskrivning

färghandlare i Paris

Källor

torsdag d. febr. 77. 1 mars 1877
Kanske i övermorgon eller på måndag ber Edelfelt gubben Chabod att föra hans tavla till Salongen; han ropar till alla Olympens makter "ut felix faustumque sit!" [till lycka och framgång]; han hoppas att han inte blir refuserad, vad skall Madame Jacquinot, svenskarna och alla där hemma säga då?
Lördag d. 3 mars 77. 3 mars 1877
Edelfelts färghandlare, gubben Chabod, räddade honom i morse från ett trångmål; Edelfelt hade bestämt sig för att köpa ett staffli för trettio francs, men insåg till sin fasa att det inte skulle hålla hans tavla med ram; gubben Chabod lånade honom ett chevalet mécanique [mekaniskt staffli]; Chabod lovar all möjlig bekvämlighet med avbetalningen på 75 francs, men Edelfelt vet ännu inte om han skall köpa det; staffliet kan plockas isär och är således lätt att transportera.
Paris d. 18 mars 1877. 18 mars 1877
Då Edelfelt såg tavlan på "Gubben" Chabods lastvagn, tyckte han den såg blek och grumlig ut; någon kolorist blir han aldrig.
Paris d. 27 Juni 77. 27 juni 1877
Edelfelt visade Carl Mannerheim sin tavla, som nu finns hos färghandlare Chabod; strax efter då de åkte i Champs Elysées föreslog Mannerheim att Edelfelt skulle måla honom en större skiss för 1 000 francs; Edelfelt avslog först med hänvisning till hur det varit med August Eklöfs beställning, samt till Alexander Wilhelm Brummers och Herman Frithiof Antells väntande beställningar; Edelfelt gick sedan med på att ta emot beställningen och pengarna, som han genast lovade sätta in på Föreningsbanken då han kom hem; Mannerheim ville ha en skiss till någon större tavla, men undanbad sig Carl IX och Klas Fleming.
Paris, d 30 Juni 77. 30 juni 1877
Gubben Chabod sände föreågende dag en räkning på 216 francs för staffliet och modell för sex månader; Gunnar Berndtson borde stå för hälften av modellkostnaderna och Edelfelt skall försöka pruta på staffliet.
Paris, söndag d. 1 Juli 77. 1 juli 1877
Skall Edelfelt skriva till fru Aurora Karamzin, som aldrig med namn meddelat att hon är intresserad av tavlan?; skall han fråga Herman Frithiof Antell? Edelfelt tänker gå till Chabod och skaffa upplysningar om den franske herren som hört sig för om tavlan; Edelfelt är lycklig över att ha tagit emot Carl Mannerheims pengar; om Blanca inte blir såld är det ändå ifrågasatt om han kan resa ut på hösten; Edelfelt hade just tänkt expediera [sända] tavlan till Stockholm, vilket han väl får lov att göra i alla fall; han har åtminstone pengar för närvarande och får tid att tala om saken med Alexandra Edelfelt då han kommer hem.