Beskrivning

kommerserådinna, g.m. August Eklöf

Paris d. 10 Januari 1877. 10 januari 1877
När kommer Eklöfs? Edelfelt har inte sett landsmän på länge.
Paris d. 28 Januari 77. 28 januari 1877
Edelfelt tror inte han kommer att ha tid med Eklöfs; han önskar Alexandra Edelfelt farväl.
Paris – onsdag d. 31 Januari 77. 31 januari 1877
Eklöfs har ännu inte anlänt; Edelfelt hoppas de kommer denna vecka, för finnarna har tänkt uppvakta Walter Runeberg den 5 februari på fadern [Johan Ludvig Runebergs] födelsedag; det skulle vara förträffligt om Edelfelt vid detta tillfälle kunde ge Julqvällen åt fru Runeberg.
Eklöfs och Richard Salingre borde komma snart; till deras ära tänker Edelfelt köpa en hatt och ett par byxor.
Paris d. 5 Februari 1877. 5 februari 1877
Det är förargligt att Eklöfs ännu inte kommit, det skulle ha passat så bra att nu ge Julqvällen åt fru Lina Runeberg.
Edelfelt har köpt en hatt för att vara fin för Eklöfs som aldrig kommer; ett par byxor skulle komplettera elegansen.
Paris, torsdag d. 8 Febr. 1877. 8 februari 1877
Edelfelt har fått brev från August Eklöf i London; Eklöf hade stämt möte med Edelfelt samma kväll vid hôtel du Louvre kl. halv 7, men tåget kommer först kl. 11; Edelfelt hoppas i morgon kunna hälsa på herrskapet och få de 2 exemplaren av Julqvällen.
Paris d. 15 Februari 1871 15 februari 1877
Eklöfs har anlänt; Edelfelt och Gunnar Berndtson är bjudna på middag på Hôtel du Louvre; Alexandra Edelfelt känner August Eklöf och vet hur trevlig han är; Edelfelt har följande dag lovat att följa med paret i bodar och agera tolk åt dem.
Edelfelt började brevet så sent att det redan hunnit skymma; han skriver mera en annan gång, mellan modeller, Eklöfvar, Stigellar och dylikt.
Paris d. 18 Februari 1877 18 februari 1877
Edelfelt följde med Eklöfs som tolk på Bon Marché; han kan inte begripa varför de behövde honom med då fru Elin Eklöf talar ganska bra franska själv; den senaste tiden har han tolkat så mycket att han på rak arm kunde skriva kapitel i en parlör; först var det Robert Stigell som behövde tolk, sedan Eklöfs och föregående kväll var det John Börjeson; Börjeson ville tvärt ha en kypare på Café l'Univers att stå modell och de hamnade att tala med både överkyparen, värden och värdinnan och väckte allmän uppmärksamhet; Edelfelt är led på tolkandet och planerar att ge en liten fransk parlör med uttal åt alla nordbor som anländer till Paris; han kunde också annonsera i Nordens mest lästa tidningar att han åtar sig att tolka endast mot lämplig avlöning.
Paris Tisdag d. 13 mars 77. 13 mars 1877
Fru Elin Eklöf sade att Edelfelt var blek; alla andra tycker att han är friskare än för 2 år sedan.