Beskrivning

finländsk journalist, författare, förläggare, konsthandlare, bror till Gunnar Berndtson

Källor

Paris måndag d 9 April 1877 9 april 1877
Det lektes sällskapslekar med ord, vilket gjorde Gunnar Berndtson förskräckligt generad och blyg; han gav sig av i tysthet efter att ha tagit farväl av damerna, så Edelfelt måste traska hem ensam; på restaurangen har Berndtsons tystlåtenhet blivit ett ordspråk och Max Faivre kallar honom inte annat än le bavard [~ pratkvarnen]; det märks att han tänker, men inte snabbt, och hans tigande är således inte någotslags abrutissement [dumhet], som Filadelfo Simi tror; Edelfelt tror det härleder sig till den underliga plats han haft hemma; föräldrarnas tal med honom har inskränkt sig till förmaningar, medan pratet med Acku och Hulda Berndtson mest har handlat om väder och vind, läxor och dylikt.
Paris onsdag d. 25 1 januari 1885
Öhrnberg är opraktisk och bortklemad; han är förtjust, men bortkommen; påminner om Axel Berndtson och Edelfelt får sköta om honom; han äter inget kött, "endast snask och legumer"; Edelfelt menar: Öhrenbergs vanor är ohälsosamma; Edelfelt känner sig mera praktisk än Öhrnberg; Öhrnberg har t.ex. aldrig beställt kläder åt sig, det har hans mamma alltid gjort.
Genua d. 27 mars 1886 27 mars 1886
Axel Berndtson har bett att Edelfelt skriver notiser till Hufvudstadsbladet; det är inte en tacksam uppgift.
Paris, Kristihimmelsfärdsdag. 86. 3 juni 3 juni 1886
"Granna ord" om Edelfelt i tidningen l’Intransigeant; samtidigt som [tidningsägaren] Rochefort spyr galla över Pasteur; kan Alexandra Edelfelt ge artikeln åt [redaktören] Axel Berndtson; B.O. Schauman har fått tillräckligt för tidningen Finland.
Odaterat [med blyerts: 1887] 1 januari 1887
Edelfelt ska äta middag med Axel Berndtson; sedan ska han söka upp B.O. Schauman.