Beskrivning

fransk konstnär

Källor

Paris, söndag d. Nov 1876. 3 december 1876
Efter "representationen" [skådespelet] var det dans, men Edelfelt deltog inte; han satt mest och talade med Pauline Ahlberg, en fröken Krogius (som säger sig har rest med Alexandra Edelfelt till Stockholm), samt med Monsieur Davançonne; Madame Jacquinot och hennes dotter var vänliga och snälla som alltid och bad honom "utan krus" komma och hälsa på då och då.
Genom Filip Forstén och Pauline Ahlberg hade Monsieur Davançonne och Monsieiur Ragio reda på Edelfelts öden under det senaste året.
Paris d. 29 maj 1877 29 maj 1877
Nästa vecka är det sällskapsspektakel hos Monsieur och Madame Davançon.
d. 11 Juni 77 11 juni 1877
På torsdagen är Edelfelt bjuden på bal till herrskapet Thérion d’Avançon, som han blivit bekant med hos Madame Jacquinot; Monsieur d'Avançon är amatör och bekant med många konstnärer; dottern skall gifta sig snart.
Paris s. 13 juni. 13 juni 1877
I morgon är det soiré dansante [danssoaré] hos Monsieur Thierion d’Avançon.
Paris d. 16 Juni 77 16 juni 1877
Herr Thierion d’Avançon visade Edelfelt sina skisser; några studier som han föregående år exponerat [ställt ut] på Salongen var riktigt bra; d'Avançon vurmar för gotiken, och har inrett matsal och sin dotters rum i 1300-talsstil; han gjorde det tillsammans med en snickarlärling under kriget och kommunen för att få tiden att gå.
Thierion d’Avançon berättade att Edelfelts tavla nämnts i le National och Journal des debats; den senare hade skrivit att de tror att de kommer att återse denne unge konstnär följande år; Edelfelt har bara sett XIXe Siècle, men skulle gärna skaffa de tidningar i vilka han nämns.
Det åskade samma dag som danssoarén hos Monsieur Thierion d’Avançon gick av stapeln, vilket gav välbehövlig svalka; på grund av vädringen under kvällen ådrog sig Edelfelt lite hosta och snuva; soaréen inleddes med ett sällskapsspektakel, enaktspjäsen "Midi à quatorze heures"; de som spelade var Mademoiselles d'Avançon och Carpentier, Messieurs Bachimont, Henry Perrot, de Quesne och Beraud; Beraud spelade dåligt men lär intressera sig för Mademoiselle d'Avançon; Mademoiselle d'Avançon försöker imitera än den ena, än den andra vid theatre français och lyckas rätt bra.
d. 23 Juni 1877 23 juni 1877
Edelfelt skall gå på visit till Monsieur Thierion d’Avançon (egentligen för att tacka för den hosta och snuva han fick hos denne senast).