Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

konstnär, teckningslärare

Paris skärtorsdag – 78. 18 april 1878
Zacharias Topelius har skrivit till Edelfelt och bett honom samt andra finnar i Paris bidra till dekorerandet av solennitetssalen till Runebergsfesten den 6 maj; Edelfelt hinner inte och tror dessutom att den artistiska delen av festen blir misslyckad; Johan Knutson skall rita Johan Ludvig Runeberg på jakt, fru Alexandra Såltin torpflickan och Thorsten Wænerberg "landskap med Svanen"; Edelfelt och Gunnar Berndtson avsäger sig äran att figurera bland dessa mästerverk; Edelfelt tycker man borde ha ställt till en sorgefest som den romarna gjorde i Pantheon över Victor Emanuel, eller något vackert utan pretentioner.
Paris 7 juni 1890 7 juni 1890
Wikström har just nu sista seansen för bysten av Erik; bysten har inte blivit bättre; Wikström tar saken för lätt, precis som alla finländska skulptörer; Edelfelt skulle vilja att Wikström skulle arbeta ännu litet till med bysten, men Wikström själv menar att den är bra och att han inte kan få den bättre, precis som Knutson sade i tiden om Edelfelts verk; Eriks drag påminner om Berta Edelfelts.
Gausdal 18 Juli 1893 18 juli 1893
Jag reser ned till Kristiania med en grosser Kjær, en gammal hygglig gubbe med pipa och tobakspung. Han målar (bättre än Knutson, betydligt, men något i samma stil) och har lofvat visa mig ett och annat i Kristiania af artistiskt intresse. Då han talar om en eller annan af Ministrarne som nu äro vid Styret så kallar han honom helt enkelt "den Svinehund".