Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk skulptör

Källor

Paris Måndag d. 10 Febr. 1879 10 februari 1879
Edelfelt gladde sig över skulptören Jean Gautherins omdöme; Gautherin är en celebritet som sedan länge är hors concours [behöver inte tävla om att få en plats] och tilldelades föregående år hederslegionen; Ennemond Payen tog honom hem till Edelfelt; Gautherin sade att Edelfelts tavla skulle bli mera originell än Carl IX och att han gjort framsteg från föregående år; han tyckte om Edelfelts teckningar och Erikssons porträtt.
Jean Gautherin känner Jean Paul Laurens; Edelfelt hoppas göra dennes bekantskap.
Jules Bastien, Ennemond Payen, Jean Gautherin och Johan Singer Sargent har uppmanat Edelfelt att gå med i Cercle artistique vid Rue St Arnaud; som medlem kunde han ställa ut mindre saker och göra bekantskaper; medlemskapet kostar 100 francs i året och man får tillgång till föreningens bibliotek, läserum, fäktsal och teater.
Paris d. 17 maj 1879 17 maj 1879
Jules Bastien Lepage är Salongens hjälte, "ledare för den ung franska skolan"; Figaro talar om Bastien, Jules Breton och Jean Paul Laurens i samma artikel; hans morfar (84 år, veteran för Waterloo) är i staden och fröjdar sig åt Bastiens succé; till Jean Gautherin sade Bastien att han tycker mycket om Edelfelt, men att han stör sig på att denne inte använder sin talang tillräckligt, Edelfelt har för mycket färdighet och inte tillräckligt med äkthet; Edelfelt tycker Bastien har rätt.
Paris, måndag d. 23 nov. 23 november 1879
Ennemond Payen och Jean Gautherin tyckte om Edelfelts Haikotavla.
Edelfelt åt frukost med Ennemond Payen och Jean Gautherin; de berättade att Jules Bastien Lepage fått hederslegionen; för närvarande är Bastien i London, där han skall måla prinsen av Wales.
Paris d. 15 dec 1879 15 december 1879
Skulptörerna Jean Gautherin och Alfred Lenoir tyckte om Edelfelts tavla; Gauthier vill ha Fius huvud i utbyte mot en byst.
Paris d. 11 maj 1880 11 maj 1880
Middagen var intressant; Roger Portalis är ungkarl, rik, omkring 40 år och bibliofil; inbjudna var Edelfelt, Ennemond Payen, Jean Gautherin, Pascal Dagnan, en gammal baron de Savigney och en comte d’Agiez.