Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

g.m. Augustin Moreau-Vauthier

Källor

Paris d. 28 febr. 1879 28 februari 1879
Hos Augustin Moreau-Vauthier var Jean Paul Laurens med fru, Paul Baudry, Paul Sautai och Auguste Toulmouche; Edelfelts vän, unga Charles Moreau-Vauthier har tre blyga och snälla systrar; hans mor ser ung ut.
Fröknarna Moreau spelade en sonat och en av dem accompanjerade Madame Madeleine Laurens, som inte har någon stor röst, men sjunger med uttryck och musikaliskt; Madame Laurens är liten och mager med utstående tänder och liknar någon i Helsingfors, men Edelfelt kommer inte på vem; Madame Suzanne Moreau är lång och ståtlig.
D. 3 april 79 3 april 1879
I måndags gick Edelfelt med Pierre Petit Gerard på visit till Moreau-Vauthiers.
Paris d. 8 april 79. 8 april 1879
Edelfelt har drömt att han var med Alexandra Edelfelt och grevinnan Wilhelmina Ehrnrooth hos Madame Suzanne Moreau Vauthier; han önskar glad helg och Guds välsignelse.
Paris d. 30/11 1879 30 november 1879
Följande kväll är Edelfelt bjuden till herrskapet Moreau Vauthiers.
Fragment 1 januari 1880
Alla måndagkväller är Edelfelt hos Moreau Vauthiers; där träffar han Jean Paul Laurens och Paul Sautai; Laurens är dyster och ironisk; Madame Valentine Duhamel med dotter är stundom där.
Paris d. 4 mars 1880. 4 mars 1880
I förrgår var Edelfelt på middag hos Moreau Vauthiers, tillsammans med några gamla lyceikamrater till Charles Moreau Vauthier; de är nu elever vid polytekniska skolan, vars elever har en särskild stoika och en hyfsning som är rolig att se; en och annan av Frankrikes klippskare karlar har utgått från den skolan.
Paris d. 10 mars 1880. 10 mars 1880
Följande dag är Edelfelt bjuden på middag hos Moreau Vauthiers för att träffa Jean Paul Laurens; sedan Jean-Léon Gérôme kritiserade hans Haikogubbar, vet inte Edelfelt om han borde visa dem åt Laurens, som är mycket upptagen.
Paris d. 16 mars 1880 16 mars 1880
Edelfelt var på middag hos Moreau Vauthiers; där var Jean Paul Laurens med fru, målaren Paul Sautai med fru, Madame Duhamel ([maken] är president Jules Grévys sekreterare) med dotter; Edelfelt satt mellan Mademoiselle Duhamel och äldsta fröken Moreau-Vauthier; Mademoiselle Duhamel är en utstuderad "poseuse" [poserare], en skönhet från l'ancien régime; under aftonen spelades musik och lektes en ordlek; Laurens pratade mycket med Edelfelt och erbjöd själv att komma och hälsa på honom; Laurens sade att hertig Carl var "un excellent tableau", och tyckte Edelfelt skulle fortsätta i samma stil.
I kväll ska Edelfelt gå till Moreau Vauthiers för att tacka för senast.
Paris d 13 april 1880 13 april 1880
I måndags var Edelfelt på soaré hos Moreau Vauthiers; Edelfelt träffade Jean Paul Laurens, som sade att juryn tyckte om Haikotavlan; Laurens hade inte varit på plats då porträttet var upp i juryn.