Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

g.m. Zacharias Hæggström, Edelfelt har målat hennes porträtt

Källor

Bertel Hintze (1942): "Albert Edelfelt", del III (katalogen), s. 36, nummer 133.

Geni

Stockholm d. 25 oktober 79 25 oktober 1879
I dag ska de gå till fru Eva Fredrika Hæggström; hon är 76 år, bor på Söder och går inte ut, så Edelfelt får måla hennes porträtt hemma hos henne.
Edelfelt är nyfiken att se gumman Eva Fredrika Hæggström.
Stockholm d 27 okt 1879 27 oktober 1879
Edelfelt har börjat fru Eva Fredrika Hæggströms porträtt; hon är snäll, liten, fet och rödlätt med grått hår och bruna ögon, ser ut som 55 år men har 76 på nacken; gumman går inte ut så han målar hemma hos henne; Alexandra Edelfelt vet hur roligt han tycker det är att dra in i en gammaldags ordentlig målning med målarattiraljer.
Fru Eva Fredrika Hæggström var språksam och talade om Georg August Wallin, Jöns Jacob Berzelius och J.W. Snellman, som varit i deras hus.
Gustaf Wilhelm Finnberg har målat fru Eva Fredrika Hæggström som ung.
"Gumman" Eva Fredrika Hæggström vill ha längre hals och nättare mun på porträttet; med bara ett porträtt har han för lite att göra, i synnerhet som mattiden är dum; han målar fram till klockan 1 eller halv 2, middagen är klockan 3 och efter tre har det varit förskräckligt, egyptiskt, mörkt.
Boktryckare Ivar Hæggström tycks vara en hygglig man; han är så upptagen att Edelfelt bara hunnit växla några ord med honom; familjen tycks frukta att "gumman" Eva Fredrika Hæggström inte tar sin vardagsmin på sig.
Stockholm d. 9 november 1879 9 november 1879
Edelfelt har lite bekymmer med "gumman" Eva Fredrika Hæggströms porträtt; han får inte munnen att likna; porträttet är annars likt, vilket också hennes anhöriga säger; hon uppvaktas ofta av släktingar och sonhustrur, vilket gör seanserna mindre tråkiga för henne.
"Gumman" Eva Fredrika Hæggström måste bli bra; gumman har genom konstiga vägar hört talas om Alexandra Edelfelt som ett ovanligt fruntimmer; Madame Jacquinot har hört det av Pauline Ahlberg, lilla fröken Hallström har talat om det för sin syster och denna för sin svärmor.
Stockholm d. 11 / XI kl ½ 12 på natten 11 november 1879
Fru Eva Fredrika Hæggströms porträtt är nästan färdigt; han reser om några dagar; han är inte förtjust över att ha varit så länge där, men han tackar Gud att han inte blev tvungen att ligga sjuk.
Kjøbenhavn d 21 november 79 21 november 1879
Porträttet av fru Eva Fredrika Hæggström blev färdigt och godkänt av familjen; Edelfelt kunde därmed lämna Stockholm; han reste på måndag kväll, efter att han meddelat till Jönköping att han inte kunde komma.