Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

operasångare

Paris. torsdag d. 28 dec. 1876 28 december 1876
Filip Forstén har grälat med en lärare i konservatoriet och tagit skiljebetyg; om någon månad tänker han bege sig till Milano, dit han velat ända sedan han lärde känna fröken Hortense Synnerberg och Bruno Holm i Helsingfors; det är inte värt att tala om saken i Helsingfors där onda tungor genast förvränger den.
Stockholm d 27 okt 1879 27 oktober 1879
Sångaren Bruno Holm tänker eventuellt debutera snart; han har sjungit för Edelfelt, som inte hört honom på scen men har svårt att förstå att Holm skulle vara så bra som fennomanerna säger.
Fragment 30 oktober 1879
Edelfelt bor på Lilla Vattugatan No 30, vägg i vägg med sångaren Bruno Holm; Holms övningar från tidig morgon gör Edelfelt nervös; Zacharias Topelius lär bruka bo där.
Stockholm d. 9 november 1879 9 november 1879
Edelfelt plågades av Bruno Holms sångövningar.
Edelfelt har gjort bekantskaper till höger och vänster, ingenting märkvärdigt; Bruno Holm har betalat hyra för det rum som Edelfelt bott i under vistelsen och denne får göra upp om räkningen.
Edelfelt och Bruno Holm var på etnografiska museet med fräulein Marie Wieck, som är pianist och syster till Clara Schumann; Edelfelt tycker hon är en tysk lunsa [klumpig, bondsk kvinna]; hon ska till Helsingfors; Edelfelt har inte hört hur hon spelar.
London, 3 juni, aftonen 1884. 3 juni 1884
På aftonen sågo vi Irving och hans trupper spela "much ado about nothing". Irving sjelf är för gammal. han liknar Bruno Holm, Salig menniskan, och är 60 år. Han går derföre icke som Benedick skall gå, och ser alldeles för mogen ut. Deremot var miss Ellen Terry alldeles utmärkt – originell, riktigt bra – kanske litet för enformig i gesterna.