Beskrivning

Källor

Inga källor
Paris, måndag d. 30 nov. 1885 30 november 1885
Osäker koppling Middag med herrskapet Sanmark, Runebergs och Wolffs.
Osäker koppling Sanmark har ledsamt för han har ingenting att göra; frun och dottern ser ut att trivas bra.
Paris 27 dec 85 27 december 1885
Juldagen firade Edelfelt med frukost hos Runebergs med Sanmark och dotter, Jonas Lie med barn och fru.
Paris d. 15 januari 1886 15 januari 1886
Sanmarks lilla flicka är trevlig; den äldre dottern som är i Berta Edelfelts ålder diskuterar, resonerar och har åsikter.
Lördag d. 30 jan. 86 30 januari 1886
W. Runeberg säger inte emot sin fru; hans enda "eskapader" är frukostar med Sanmark och Meyer Söderhjelm; de är övertygade om att de är utmärkt hyggliga karlar; d.v.s. mer eller mindre dagbladister.
Edelfelt förstår inte hur Meyer Söderhjelm kan tycka att Sanmark är så intressant.
Paris d. 4 februari 86 4 februari 1886
Edelfelt har tackat nej till middag följande dag med Söderhjelms, Sanmarks och Runebergs; Edelfelt vill hellre umgås i sällskap där man lär sig något; umgås gärna med W. Runeberg, men helst inte med fru Runeberg och fru Sanmark; Söderhjelm är som "fisken i vattnet" med dem.
Edelfelt kom inte ihåg att det är J. L. Runebergs födelsedag då han tackade nej till middagen med Söderhjelms, Sanmarks och Runebergs; har tackat ja nu.
Paris d. 6 februari / lördag 1886 6 februari 1886
Under middagen talade Söderhjelm från klockan tio till midnatt: om Eschylos, Shakespeare, Runebergs skaldskap, W. Runebergs europeiska rykte; Edelfelt hade svårt att hålla sig för skratt när han såg på Ville Vallgren och Öhrnberg; Sanmarks och Runebergs uppskattade talet.
Sanmark och Runeberg smickrar Söderhjelm för mycket.
Måndag 1 mars 86 1 mars 1886
Edelfelt ska bestyra om Annie och Berta Edelfelts koftor; ska de skickas med posten? Sanmarks reser innan de hinner bli färdiga.