Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

norsk konstnär

Nyårsnatten 1879-1880, kl. 1 på morgonen 1 januari 1880
I afton har Edelfelt varit med Karl Uchermann, Casper Wrede och en svensk Berggren; han hade hellre varit hemma, hos Alexandra Edelfelt eller Brandtens.
Fragment 1 januari 1880
Skandinaverna, i synnerhet Karl Uchermann, har börjat hitta fel i tavlan; det finns inte människor som är mera avundsjuka och går åt varandra mera än skandinaverna.
Paris måndag d 27 sept 1880. 27 september 1880
Edelfelt ber om ursäkt för att brevet inte är sammanhängande; han sitter på Café de la Régence, där Karl Uchermann talar om sina sommarminnen från Bretagne.
Torsdag d. 3 mars 1881. 3 mars 1881
Uchermann, som jag talt om, min granne från i fjol lider f.n. af en förfärlig fix idé. Han hade som modell en hund på ateliern och blef lätt biten i handen för unge- fär en månad sedan. Rabies har sedan dess blifvit epidemisk här och samma hund blef sjuk samt dödades af polisen. Nu går Uchermann och inbillar sig att han fått vattuskräck. Är orolig, sofver ej om nätterna, och stryker omkring, blek som ett lik. Lahorne kunna ju ingenting säga i den saken. Säkert är att han plågar sig så mycket att menniskoförståndet ej borde kunna uthärda en sådan tortyr.