Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

dotter till Charles Sedelmeyer, g.m. Eugène Fischof

Källor

Paris d. 6 April 83. 6 april 1883
Mme M. smickrade mig så tjockt som möjligt. Det var så sällsynt att se en målare vara så comme il faut som jag – också skulle hon kunna citera många familjemödrar som ej bättre begärde än få mig till måg. Hon höll i denna reglering loftal öfver Juden Sedelmeyer, miljonär och tafvelhandlare, som "lancerat” Munkacsy" – han har en massa döttrar les unes plus charmantes que les autres, et, ma foi, une très jolie dot – etc. etc. – enfin je vous ferai invitez chez eux, vous verrez. Hvad skulle Mamma säga om jag en dag skulle komma hem med en Sarah, Rachel eller Dinah? – Pas de danger!
d. 24 april 83 24 april 1883
I lördags den stora balen hos Sedelmeyers. mycket grannt – rika parvenuer Madame Munkacsy gjorde allt för att få mig ihop med en af dottrarna, den som hon har distinerat åt mig – Det är en lång, mager ganska behaglig flicka, som ser intelligent ut. Jag kom hem kl. 6 på morgonen. En kadrilj dansade jag med Munkacsy o. Mme Antokolsky som vis à vis.
Paris söndag d 21 april 84. 21 april 1884
Den af fröknarna S. som Mme Munkacsy destinerade mig i fjol har embellerat – hon är mycket lång och gänglig, men ser alls ej illa ut.
I går var jag hos Sedelmeyer på en stor bal, derifrån jag också lagade mig i tid sedan ja svängt om ett hvarf med gumman Munkacsy och en af husets döttrar.
Paris, Lördag 11 april 85 11 april 1885
Mademoiselle Sedelmeyer, som Madame Munkaczy ville para ihop med Edelfelt, gifte sig i går med en wienare.