Beskrivning

rysk furste, hertig av Leuchtenberg och furst Romanovskij, dotterson till kejsar Nikolaj I, brorsson till drottning Josefina av Sverige

Källor

Paris d 22 mai 85. 22 maj 1885
"Häromdagen stod jag i en butik och valde handskar, en herre, som stod litet bakom mig tilltalade mig vid namn – det var storfursten Jurii Leuchtenberg. Han lofvade komma upp till ateliern någon dag. Måtte jag ej vara borta då – I morgon skall jag på visit till honom. De se alltid litet lustiga ut i civila kläder, ryska militärer – halsdukar som ej sitta rigtigt, för korta rockar eller för ljusa byxor.".
Paris, söndag d. 7 juni 1885 fortsatt 8 juni 7 juni 1885
Edelfelt har varit hos furst Leuhtenberg två gånger, men han har ännu inte varit i ateljén.
Nizza den 9 mars 86 9 mars 1886
Beskriver "bataille des fleurs" med Europas aristokrater och plutokrater: prinsen av Wales, Leuchtenberg, Jurij Leuchtenberg, Madame Gallifet; vackra kläder, blommor, vagnar.
Nizza d 11 mars 86 11 mars 1886
”I går träffade jag Leuchtenberg, som sade sig ha glömt min adress i Paris, men lofvade komma upp till mig i april då han reser härifrån.”
Monte Carlo d. 25 Mars 1886 25 mars 1886
”Maria Paulowna har jag sett flere gånger i Casino, men hon har icke känt igen mig i folkmassan. Deremot får jag dagligen ett handslag af Jurii Leuchtenberg.”.