Beskrivning

finländsk professor i germansk och romansk filologi, litteraturforskare, diplomatiskt sändebud

Paris onsdag d. 25 1 januari 1885
Edelfelt är bjuden på "familjeliv" hos "Meyer" Söderhjelm följande dag.
Paris d. 22 om aftonen 85 1 januari 1885
Julafton kommer att bli misslyckad förespår Edelfelt; den första planen var att fira först hos Söderhjelms och sedan gå på en skandinavisk "julsexa" klockan 9; nu har skandinaverna bestämt sig för en middag klockan 7 istället för sexan; på grund av distanserna i staden går det inte att först åka till Söderhjelms bakom Pantheon klockan 16.
Paris, måndag d. 30 nov. 1885 30 november 1885
Edelfelt har bjudit herrskapet Söderhjelm och Öhrnberg på frukost.
"Meyer" Söderhjelm har försökt spela förädlad av kärleken, men blev så småningom sig själv igen.
Paris d. 5 December 5 december 1885
Edelfelt menar att det är "kuragöst", modigt av den unga fru Söderhjelm att bo på "studentmaner" och "ha det illa".
Edelfelt har haft ett fredligt meningsutbyte med Söderhjelm bl.a. om fennomani.
Middag med Söderhjelms; Edelfelt känner sig klumpig i meningsutbyten och ska inte kasta sig in i dem; känner sig obildad i Söderhjelms sällskap, men man kan ju inte hinna med allt; tröstar sig med att de bildade och belästa använder mest klichéer.
Söderhjelm är lätt att ha att göra med.
Edelfelt har läst Tavaststjernas nya dikter tillsammans med Söderhjelm; Söderhjelm beundrar dem för mycket.
d. 15 december 15 december 1885
I kväll är det Ville Vallgrens 30-årsdag med Runebergs, Söderhjelms; konstnärer, konstnärinnor, sångare, sångerskor; Edelfelt ger japanska bronsljusstakar i gåva som tack för de många gånger Vallgrens varit vänliga mot ungkarlarna.
Paris 18 dec. 85 18 december 1885
Edelfelt kommer troligenatt fira julafton på värdshus med Söderhjelms, Öhrnberg och Vallgrens.
Ville Vallgrens kalas var roligt: Vallgren hade dekoretat sin ateljé; det var mat och dryck, gratulationsverser; Söderhjelms verser var de bästa; Edelfelt blev osams med Strindberg om konst.
Paris 27 dec 85 27 december 1885
Edelfelt var bjuden till svensk middag och till Hagborgs på julen, men firade den hos Söderhjelms.
Klockan 21 började Söderhjelm hålla föredrag om julen, hemmet och minnen; Edelfelt konstaterar: mycket sant, men dåligt uttryckt; fru Söderhjelm och Inez Zilliacus gick från bordet under talet; Söderhjelm blev arg då de övriga fann honom tråkig och anklagade Edelfelt och fru Söderhjelm för att inte ha sinne för hemmet; Edelfelt blev ledsen och förolämpad; Öhrnberg försökte medla.
Förstämningen hos Söderhjelms gjorde att Edelfelt funderade på att åka till Hagborgs.
Inez Zilliacus berättade om Söderhjelms hemliv; Söderhjelm håller gärna ömma tal, men är inte alltid öm i handlingar mot de sina.
Edelfelt tycker, med hänvisning till Söderhjelms beteende, att män nuförtiden är dåligt uppfostrade och "föga galanta".
Söderhjelms uppförande mot sin fru gett inblick i hur vissa uppfattar sina plikter; "förädling, förbättring, luttring – ord, ord, ord!".
Männen i den "Meyerska-Hagelstamska-Neiglicksa klicken" är märkvärdigt pojkaktiga; de saknar det chevalereska och "savoir vivre"; Neiglick den "bästa" av dem; deras uppfattning om Edelfelt är att han är kall och "verldsmannaaktig"; "parbleu" [för tusan! min själ!] utbrister Edelfelt som finner dem uppblåsta och uppfyllda av sig själva.
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Tankar kring äktenskapet som en illusion; det tänkta idealäktenskapet, idén om idealkärleken leder till att besvikelsen måste bli stor; äktenskapet har inte gjort Södehjelm bättre, han uppför sig inte bättre mot sin fru; Edelfelt ger Hamlet rätt då han säger "ord, ord, ord"; Edelfelt sätter värde på Vallgrens som inte pratar tomma ord, utan är lyckliga och hyggliga mot varandra.
Paris d. 15 januari 1886 15 januari 1886
W. Runeberg har arrangerat Topeliusfest i Palais Royal: Bjørnson, Lie; tal av dem och Söderhjelm.
Lördag d. 30 jan. 86 30 januari 1886
W. Runeberg säger inte emot sin fru; hans enda "eskapader" är frukostar med Sanmark och Meyer Söderhjelm; de är övertygade om att de är utmärkt hyggliga karlar; d.v.s. mer eller mindre dagbladister.
Edelfelt förstår inte hur Meyer Söderhjelm kan tycka att Sanmark är så intressant.
Paris d. 4 februari 86 4 februari 1886
Edelfelt har tackat nej till middag följande dag med Söderhjelms, Sanmarks och Runebergs; Edelfelt vill hellre umgås i sällskap där man lär sig något; umgås gärna med W. Runeberg, men helst inte med fru Runeberg och fru Sanmark; Söderhjelm är som "fisken i vattnet" med dem.
Edelfelt kom inte ihåg att det är J. L. Runebergs födelsedag då han tackade nej till middagen med Söderhjelms, Sanmarks och Runebergs; har tackat ja nu.
Paris d. 6 februari / lördag 1886 6 februari 1886
Runebergsfesten föregående dag var tråkig; Söderhjelm surade halva middagen.
Söderhjelm har surat redan många dagar till grämelse för sin fru, berättade Öhrnberg.
Under middagen talade Söderhjelm från klockan tio till midnatt: om Eschylos, Shakespeare, Runebergs skaldskap, W. Runebergs europeiska rykte; Edelfelt hade svårt att hålla sig för skratt när han såg på Ville Vallgren och Öhrnberg; Sanmarks och Runebergs uppskattade talet.
Kommenterar Meyer Söderhjelms "Helsingforsseder".
Under middagen nämndes fröken Aalberg och hennes tillgjordhet, som också Söderhjelm konstaterat många gånger; nu ansåg Söderhjelm att den "fennomanska hedern" måste försvaras: han höll tal med hugg åt Öhrnberg och Edelfelt; höll sedan långt tal på finska som bara Edelfelt och Öhrnberg förstod; Ville Vallgren blev arg.
Kotteriet med Neiglick, Tavaststjerna, Jarl [Hagelstam] har inte varit bra för Meyer Söderhjelm.
Fru Söderhjelm skämdes, men försökte hålla god min under middagen.
Sanmark och Runeberg smickrar Söderhjelm för mycket.
Edelfelt promenerade en stund med Ville Vallgren efter middagen; Ville Vallgren har inte "bokvett, han kan inte Sofokles, men han har folkvett".
Edelfelt tycker att Söderhjelm borde skriva vackra dikter istället för att tala om lyrik och intelligens och se ner på andra.
Meyer Söderhjelm är trots allt "hygglig".
d. 15 febr 86 15 februari 1886
Edelfelt har fått brev från Meyer Söderhjelm; Söderhjelm menar att Edelfelts resa till Nizza är simulerad; skriver att Edelfelt kan "säga dem rent ut"; Edelfelt har rent samvete gällande lögner och intriger.
Tisdag d. 23 februari 86 23 februari 1886
Meyer Söderhjelm blir docent.
Edelfelt har varit "en froid", på kollisionskurs med Söderhjelm några veckor, men han har nu bett om ursäkt och skyllt på sitt "dåliga lynne".
Paris d. 3 april 86 3 april 1886
Neiglick har kommit på besök genast; pratade om Bang, den moderna psykologin; om tant Lupander, hennes dotter, Hagelstam, som uppvaktar Ellan de la Chapelle, språkfrågan, pessimism, Meyer Söderhjelm, skridskoåkning, estetik, Otto Muncks död m.m.
Edelfelt har inte sett Meyer Söderhjelm ännu.
Paris, Tisdag d. 6 april 86 6 april 1886
Senaste söndag var Edelfelt hos Vallgrens med Söderhjelm och Neiglick.
Fru Söderhjelm som är gravid ska resa hem ensam; Söderhjelm stannar i Paris hela sommaren för att forska i Rolands sånger; Edelfelt kan inte förstå detta; endera ska båda stanna eller båda resa; håller på att få antipati mot Söderhjelm.
Paris Påskafton 86 24 april 1886
Edelfelt har tillsammans med Meyer Söderhjelm, Neiglick, Amic, Dagnan och Aublet varit på andlig Wagnerkonsert på långfredagen; i publiken Bonnat och Puvis de Chavannes.
Meyer Söderhjelm saknar sin fru, som rest med sin syster fröken Lönnblad.
Meyer Söderhjelm bor med Neiglick.
Paris d. 28 april 86 28 april 1886
Edelfelt har fått visiter av Waldemar Churberg, Neiglick, Meyer Söderhjelm och Baude.
Meyer Söderhjelm har berättat att fru Runeberg är arg på Edelfelt för att han i ett brev till Tavaststjerna har skrivit att fru Runeberg tycker att Tavaststjernas dikter är dåliga, medan Bjørnson tycker att de är bra; varför skriver Tavaststjerna sådant till Runebergs? Söderhjelm menar att Edelfelt ska stå för sina ord.
Neiglick är den finkänsligaste i det "unga Finland", men Söderhjelm och Tavaststjerna är lösmynta och pojkaktiga.
Söderhjelm är en skvallerbytta, men han kanske har överdrivit saken.
Edelfelt har sagt "hårda ord" om landsmän åt Söderhjelm, som han kommer att citera vid tillfälle.
Söderhjelm gjorde sorti dagen förut och skyllde på sitt dåliga humör; Edelfelt menar: man kan påverka sitt humör.
Neiglick och Söderhjelm har varit osams i fjorton dagar.
Edelfelt vill gärna umgås med Neiglick, men får alltid Söderhjelm på köpet eftersom de bor tillsammans.
Söderhjelm saknar sin fru; Edelfelt konstaterar att Söderhjelm kunde låta bli att vara sur i sällskap och i stället skriva brev till frun, behärska sig som "Lulle" Serlachius på Kiala för länge sedan.
Paris, tisdag d. 11 maj 86 11 maj 1886
Har varit på Slaviansky-konserten [Dmitrij Alaxandrovitj Agrenev-Slavianskijs ryska kör som uppträdde med slaviska sånger] tillsammans med "Mille" Cedercreutz, Meyer Söderhjelm och Inez Zilliacus; parisarna förstod sig inte på musiken; Edelfelt menar: musiken rör tusen gånger mer än Massenet; storfurst Wladimir med storfurstinna var på konserten; Madame Freederickzs var också där.
Paris, tisdag d 18 maj 86 18 maj 1886
Har fått ett lustigt brev av B.O. Schauman, som skriver att han förstår "Lördagskväll vid Hammars" först sedan han sett den franska titeln och reproduktionen i Figaro-Salon; Schauman är förgrymmad över Meyer Söderhjelms och Neiglicks artiklar; Edelfelt antar: troligen för att de inte är "tillräckligt värdigt hållna".
Paris, tisdag d. 29 juni 1886 29 juni 1886
Edelfelt är ensam om kvällarna; går ibland till Quartier Latin och umgås med är Öhrnberg, Söderhjelm och Homén.
Paris lördag 3 juli 86 3 juli 1886
Söderhjelm reser till Finland idag; Edelfelt skulle gärna följa med.
Paris d. 5 juli 86 5 juli 1886
Söderhjelm har rest, men var nära att inte komma iväg, eftersom han ville hålla tal, sjunga och deklamera.
Paris d. 12 maj 87 12 maj 1887
Edelfelt träffar sällan Söderhjelm och Neiglick.
Paris d. 5 juni 87 5 juni 1887
Edelfelt var föregående dag bjuden på middag av Neiglick, Söderhjelm och Clopatt; de ordnade middagen för sina franska vänner, unga studenter, medicinare och journalister; middagen påminde Edelfelt om den tid då han själv var ung och skrålade och höll tal i Quartier latin tillsammans med vännerna Bastien, Weir och "hela bandet".
Paris 8 februari 88. 8 februari 1888
Söderhjelm har inte skickat inte texten till Harper's; Edelfelt känner sig olycklig inför redaktören Child [som väntar på att få den beställda texten om Finland].
Paris d. 19 / II 88 19 februari 1888
Söderhjelm har lovat skicka resten av artikeln för tidningen Harper's Magazine; han kunde gärna ha sänt den genast, kommenterar Edelfelt.
Paris, fredag d. 24 februari 88 24 februari 1888
Redaktören Child var på middagen hos Baude; Child menade att det varit bättre om Edelfelt själv hade skrivit texten [om Finland] till Harper's Magazine än att Söderhjelm nu i efterskott sätter ihop den långsamt.
Paris 21 mars 21 mars 1888
Allt som Söderhjelm hade tillagt och skrivit i Edelfelts utgångstext för Harper's Magazine har strukits av redaktören Child, som var mycket missnöjd med Söderhjelm och tyckte att Edelfelts egen text hade en viss "mouvement".
Paris 25 april 88 25 april 1888
Edelfelt har fått betalt från Harper's Magazine, 1854 franc för teckningarna, 600 franc för texten; Edelfelt undrar om det är lämpligt att ge 100 franc åt Söderhjelm; fröken Krook ska få 100 franc i alla fall; av Söderhjelms 39 sidor ingår sex i artikeln.