Beskrivning

fru, g.m. Edvard Neovius

Paris d. 22 om aftonen 85 1 januari 1885
Osäker koppling Andra gäster på den skandinaviska middagen är herrskapet Neovius, fröken Eriksson, Vallgrens, Boije.
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Har träffat herrskapet Neovius i sällskap med Boije; Neovius bjöd på champagne och annat gott, vilket tvingar Edelfelt att bjuda tillbaka, och det vill han inte.
Edelfelt beskriver fru Neovius och hennes "konstnärsentusiasm": "hvad hon ändå är för ett sjåp" [är sjåpig, är ett våp].
Edelfelt kom att tänka på äktenskapsfrågan, eftersom herrskapet Neovius har "plågat" honom med giftermålsprat; fru Neovius har skrivit rekommendationskort åt Edelfelt till potentiell blivande svärmor i Danmark; Edelfelt fann hennes kort lustigt, han blev av henne utkårad till "Finlands geni".
Beskriver Neovius som är egenkär och märkvärdigt självförnöjd; Edelfelt känner sig elak, men tycker de har höga pretentioner; Edelfelt förebådar att han har paret Neovius hos sig följande dag; utbrister "qu'avait-il faire dans cette galère" ["vad gjorde han på den galären", ett stående uttryck som betyder ungefär att någon befinner sig i en besvärlig situation, och hänvisar till replik i en pjäs av Molière].
Paris d. 12 januari 1886 12 januari 1886
Edelfelts landsmän har stört honom med krav på umgänge: fröken Backman, Boije, herrskapet Neovius.
Middag för herrskapet Neovius hos Vallgrens; Ville Vallgren är så ofta bjuden av herrskapet Neovius.
Fru Neovius ville att herr Neovius skulle bjuda på middag trots sjuk fot: middag på hotellet där de bor i måndags; gäster var Edelfelt, Vallgrens, Spada, Boije, fru Bloch; fru Neovius talade om "artiststämning".
Edelfelt kommenterar herrskapet Neovius vänlighet och påhängsenhet; han misstänker att det är för att "det skall låta bra derhemma".
Lördag d. 30 jan. 86 30 januari 1886
Det är roligt att Standetskjöld beställde statyn av Ville Vallgren; Edelfelt förlåter herrskapet Neovius allt för detta; Hugo Standertskjöld får en lika fin staty som om den var gjord av Takanen eller W. Runeberg; Ville Vallgren är gla som en spelmand; motivet är en herdegosse som lyssnar på Eko.
Paris d. 19 / II 88 19 februari 1888
Edelfelt och Ellan tog med Krøyer till Gallén; Krøyer ger inga komplimanger och gick också denna gång rakt på sak; han läxade upp Gallén och kritiserade färg och annat; Gallén som är bortskämd med bara komplimanger av Neoviuses och kamraterna har aldrig hört sådana omdömen; först blev Gallén tyst och nedstämd, sedan bad han Krøyer komma tillbaka nästa år, då han ska visa att han har lyssnat till råden.