Beskrivning

Louis Pasteurs dotter

Paris d. 14 maj 1886 14 maj 1886
Edelfelt gick med Pasteurs besked till Turquet; men Jean Baptiste Pasteur har berättat att familjen har ändrat sig: Madame Pasteur d.ä. och d.y., Madame Vallery-Radot och hennes man; de är rädda för att reproduktionen aldrig blir av.
Paris 17 maj 88 17 maj 1888
Den här dagen är det middag igen, denna gång hos Vallery-Radots; Pasteur tar första gången efter sjukdomen på sig fracken och kommer för Ellans skull; andra gäster är Francois Coppée, baron och baronne Du Piu och några politiker.
Edelfelt har lovat få Ellans svarta sammetsklänning i ordning inför middagen, och har därför talat med en sömmerska så att Ellan inte skulle behöva "bråka" med sin toilett, sin klädsel, inför middagen hos Vallery-Radots.
Edelfelt målar flitigt; han bröt upp från Celsings igår klockan tio på kvällen och ämnar göra detsamma med Vallery-Radots idag; på det sättet har han sovit tillräckligt klockan sju, är färdig för kall avrivning och sitter vid staffliet halv nio.
Paris 22 maj 88. 22 maj 1888
Middagen hos Vallery-Radots bjöd på allvarligt, lärt, vittert och litet reaktionärt folk; Coppée var underhållande, men påminner om en katolsk präst; Ellan tyckte bäst om gamla markis Saint-Hilaire.
Det var lustigt att lyssna till alla människor på Vallery-Radots middag; de berättade om historiska tilldragelser; gamla Madame Boisdeffre sade sig ha hört om Bastiljens storming av en greve Pasquier; hon ville bevisa att Bastiljens storming inte var något dramatiskt då det hände, utan att republikanerna förstorat det senare.
Pasteur som är trött efter sin sjukdomsattack hörde mest på under middagen hos Vallery-Radot; han talade med Ellan om Edelfelt; Pasteur känd först inte igen Ellan eftersom hon var annorlunda klädd.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Edelfelt har börjat ett porträtt av Madame Vallery-Radot i pastell.
Paris 3 juni 1888 3 juni 1888
Det har inte blivit mycket gjort de senaste dagarna; modeller har inte kommit, porträttseanser blivit uppskjutna; det gäller porträttet av Madame Vallery-Radot och "Mandolinspelerska".
Paris 13 juni 1888 13 juni 1888
Porträtten av Mr och Madame Vallery-Radot är problematiska; skulle vilja lämna konstverken för att resa hem.
Gett skissen från Vuoksen vid Zilliacus ställe åt Madame Vallery-Radot och Pasteur.
Paris 20 juni 1888 20 juni 1888
Arbetat mycket på de små porträtten av makarna Vallery-Radot; imorgon sista seansen för Vallery-Radot; för Madame Vallery-Radot behövs ännu tre sanser.
Paris 30 juni 88 30 juni 1888
Familjen beundrat porträtten av Vallery-Radot och Madame Vallery-Radot; har sällan haft en tacksammare publik.
Vallery-Radots vänskap för Edelfelts; Madame Vallery-radot är alltid i första hand Pasteurs dotter, som Vallery-radot säger, och hon ger inte sin vänskap till vem som helst.
Madame Vallery-Radot observerar och tänker först, talar sedan; Vallery-Radot är mera konstnärlig.
I familjen Pasteur och Vallery-Radot ställer man vetenskapsmannen och konstnären högt; Pasteur ville själv bli konstnär; han är en sträng kritiker och kommenterade porträttet av sig själv och dottern medan Edelfelt målade; resultatet blev bra tack vare dessa anmärkningar.
Ellan har varit några gånger på middag hos Pasteurs och Vallery-Radots; senaste gång ville de göra ett protokoll över samtalet, som gick ut på att Edelfelt om 3 år skulle ha kommit långt; Edelfelt tror inte själv på det.
Madame Vallery-Radot gett F. Coppées autograf för Annie Edelfelts räkning.
Roligt att familjen Pasteur-Vallery-Radot tycker om Ellan, trots att hon är olik Madame Vallery-Radot.
Pasteurs och Vallery-Radots tyckar att Edelfelts ska resa till Montbeliard först i september; Ellan skulle då kunna komma till dem i Arbois då hon skulle tröttna på herr Grosjean.