Beskrivning

fransk militär, politiker

Källor

Paris d. 18 januari 87 18 januari 1887
I lördags deltog Edelfelt i "bal des Femmes de France" tillsammans med Chambure; han hälsade på Madame Koechlin som gick arm i arm med krigsministern Boulanger.
Boulanger ser energisk ut; liknar Palander.
Edelfelt har äntligen sett Boulanger, som är populär i Paris, trots elakheten mot hertigen av Aumale; Boulanger är mer populär än Gambetta.
Man talar om Boulangers framtida roll; om möjlig statskupp; krig, nu ser det lugnare ut.
Paris d. 5 juni 87 5 juni 1887
Kriget [krigshot mellan Frankrike och Tyskland] är inte så överhängande då Boulanger är borta [från krigsministerposten].
Paris 21 mars 21 mars 1888
Edelfelt har varit lat den här månaden "egentligen taget", som Boije säger; men det har varit krångel med modeller, väder; Blasco, vars porträtt Edelfelt målar, har dessutom försummat flere seanser eftersom han har varit sysselsatt med Boulangeraffären.
Paris 13 april 1888 13 april 1888
Den politiska situationen är oroväckande; Boulanger strävar till diktatur.
Boulangers popularitet bland äventyrare, sluskar, löst folk i alla samhällsgrupper, soldater och journalister är ofattbar.
Om Boulanger vill göra sig av med republiken, har han bättre möjligheter än Bonaparte.
Edelfelt har aldrig kunnat tänka sig att det stora flertalet ("packet, flertalet") av fransmännen är så huvudlösa; det sprids flygskrifter, tidningfar, ritningar och visor; kokarder med texten "Vive Boulanger" delas ut bland arbetarna; förnuftigt folk frågar sig vem det är som ska betala; de tror väl inte på allvar att Boulanger kan göra arbetarna lyckliga, ta Elsass Lothringen tillbaka och genomföra alla utlovade reformer som kan göra Frankrike till ett Eldorado; det är rent löjligt.
Edelfelt känner inte en enda boulangist, men ändå har Boulanger så många anhängare; anhängarna finns bland "de lägre klasserna".
Om Boulanger får den makt han vill ha, blir det krig; Preussen och Tyskland skulle inte kunna låta bli att slå en sådan "pratmakare" till marken.
Ellan och Edelfelt lider inte av "denna psykiska störning" och "epidemi" som boulangismen är; de ser på som åskådare.
Upphetsningen i samhället är dock stor; Gallén och Järnefelt höll på att bli ihjälslagna på ett ölställe för att de fällt förklenanade yttrande om Boulanger; Järnefelt fick en ölsejdel i huvudet och Gallén ett lyckligtvis ofarligt dolkstygn i kinden.
Paris 14 april 88 sent på aftonen 14 april 1888
Edelfelt tror att Boulangers väg till diktatorisk makt ska börja följande dag, då blir han antar Edelfelt vald till deputerad [i nationalförsamlingen, parlamentets andra kammare], sedan ställer han till med skandal i kammaren, upplöser parlamentet och utlyser sig själv till diktator; kriget är här till sommaren.
Människorna är galna, "nej stormgalna": de vill ha förändring, diktator och krig för att främja handel och vandel, för att "les choses ne marchent pas", sakerna inte fungerar; som om krig och diktatorer kunde ge bättre förutsättningar för handel, konstaterar Edelfelt uppgivet.
Paris 20 april 88 20 april 1888
Mannerheim tycks inte längre behagas av sin avgud markisen-rackaren Rochefort, som är Boulangers "slav".
Föregående dag var det en stor manifestation för Boulanger; "slafnaturen hos menniskan", konstaterar Edelfelt; de deputerade låtit befästa Palais Bourbon [där nationalförsamlingen sitter] så att folket inte skulle kunna komma in.