Beskrivning

Albert Edelfelts syster, författare, lärarinna

Ombord på Grefve Berg d. 3 Juli 71. på resa till Åland 3 juli 1871
Hälsa morbror Gustaf Brandt, och moster – särskilt från de ställen i hennes hemtrakter som Edelfelt passerat; hälsa Ellen, Anni och Bastuli (Berta) Edelfelt.
Norrtelge d. 14 Juli 1871. 14 juli 1871
Avskedshälsning till Alexandra Edelfelt, morbror Gustaf och moster Fanny Brandt, syskonen och kusinerna, morbror August Sträng och Tajta (Fredrika Snygg); Edelfelt påpekade att brevet var skrivet i all hast med en penna som han lånat av fru Sundelins piga.
Fragment 1 januari 1872
Edelfelt ber hälsa Morbror Gustaf Brandt , Leonard Serlachius, Axel Antell och Mille (Emil) Cedercreutz; han ger pussar åt Anni, Ellen och Butti (Berta) Edelfelt.
Granbäck, d. 23 Juli 1872. 23 juli 1872
Gunnar Berndtson och Edelfelt hade rum på Stadshotellet i Södertälje; faster Hermanine Edelfelt följde Edelfelt till tåget följande morgon; hon hälsade till Alexandra Edelfelt och förhörde sig om hans systrar Ellen, Annie och Berta Edelfelt, mamma Alexandra Edelfelt och morbror Gustaf Brandt.
Granbäck d. 31 Aug. 1872 31 augusti 1872
Alexandra Edelfelt och systrarna Ellen, Annie och Berta är tillbaka i Helsingfors; Mille (Emil) Cedercreutz bor i Edelfelts rum.
Antwerpen d. 8 Oktober 73 8 oktober 1873
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt kyssa syskonen Anni, Berta och Ellen, samt hälsa hans vänner och Tante Adèle Gadd, Tajta (Fredrika Snygg) och Morbror Gustaf Brandt.
Antwerpen d. 23 Oktober 73. 23 oktober 1873
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ge systrarna Ellen, Anni, och Blis (Berta) en hjärtlig kyss och hälsar till Mille (Emil) Cedercreutz, Julian Serlachius, tante Adèle Gadd och Tajta (Fredrika Snygg).
Antwerpen d. 29 Oktober. 73. 29 oktober 1873
Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl och ber henne kyssa syskonen. P.S. Han regretterar inte [är inte ledsen över] att inte få njuta av annonserna i Helsingfors Dagblad.
Antwerpen Allhelgonadagen 1873. – 1 november 1873
Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl och hälsar hjärtligt till systrarna Ellen, Anni och Butti (Berta) och alla andra.
Antwerpen, Lördag d. 8 November 73 8 november 1873
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt kyssa syskonen Ellen, Anni och Butti (Berta) och hälsa Lulle (Julian) Serlachius och tacka för hans roliga och originella brev.
Antwerpen d 13 Nov. 1873. – 13 november 1873
Edelfelt tar farväl av Alexandra Edelfelt och ber henne hälsa systrarna; de hade häromdagen två små flickor i Anni Edelfelts ålder som modeller på konstakademien.
Antwerpen d 24. Nov. 73. 24 november 1873
Från Alexandra Edelfelt brev förstår Edelfelt att Tajta (Fredrika Snygg) trivs i Helsingfors och att systrarna är sig lika.
Antwerpen d. 30 Nov 73. 30 november 1873
Ur Alexandra och Anni Edelfelts brev framgår att systrarna Edelfelt umgås med fröknarna Gyldén och Floman.
Det är dags att säga farväl till Alexandra Edelfelt; nästa gång kanske han skriver till Ellen Edelfelt, som han står i brevskuld till; Edelfelt ber modern kyssa systrarna.
Antwerpen d 14 och 15 December. 73 14 december 1873
Ingen utom tyskarna firar jul här; Edelfelt är därför glad över att få vara med hyggliga sådana under denna fest; Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt, systrarna och alla därhemma en glad och fridfull helg och Guds välsignelse.
Antwerpen några dagar före jul 1873. 20 december 1873
Inför julen kommer Edelfelt att tänka på allt som Alexandra Edelfelt gjort för honom; hemmet finns i nordbons tankar; Edelfelt drömmer sig hem till julafton, systrarna Ellen, Anni och lilla Butti (Berta) Edelfelt springer omkring julklapparna eller blickar med skygghet på Tajta (Fredrika Snygg) som agerar julbock; Alexandra Edelfelt reser inte till Kiala på julen; Edelfelt ber henne hälsa Morbror August Streng.
Antwerpen d. 23 Dec. 73. – 23 december 1873
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt tacka systrarna för breven, särskilt Butti (Berta) Edelfelt för hennes teckning.
Antwerpen d 2 Januari 1874. 2 januari 1874
Edelfelt måste avsluta brevet så det hinner med eftermiddagståget till Cöln; han ber Alexandra Edelfelt framföra nyårshälsningar till kamraterna, systrarna, Tajta (Fredrika Snygg) och Tante Gadd.
Antwerpen d. 14 Januari 1874 14 januari 1874
Butti (Berta) Edelfelt har skickat en egenhändigt illustrerad saga som intresserade Edelfelt mycket.
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa Lulle (Julian) Serlachius att han håller på med ett brev till honom, och ger småsystrarna och Ellen Edelfelt en kram.
Antwerpen d. 20 Januari 1874 20 januari 1874
Det borde göra Anni Edelfelt gott att ta fiskleverolja; han hälsar henne, Ellen och Butti (Berta) och tackar för Buttis illustrerade saga, som intresserade honom lika mycket som en fabel av Lafontaine med illustrationer av Gustave Doré; han ber Alexandra Edelfelt om förlåtelse för det "sammelsurium jag denna gång låter passera under namn af bref".
Antwerpen d. 1 Mars 74 1 mars 1874
Edelfelt hälsar till Ellen, Anni och Butti (Berta) Edelfelt, Tante Adèle Gadd, Morbror Gustaf Brandt och alla bekanta.
Antwerpen d. 17 April 74. 17 april 1874
Ett blad av brevet är rekonstruerat av Berta Edelfelt.
Paris d 22 Maj 74 22 maj 1874
Edelfelt har skrivit till Ellen Edelfelt och tänkt skiva ett skilt brev till Anni Edelfelt med anledning av hennes födelsedag, men glömt att skriva brevet då han mötte friherrinnan Emilia Wallensköld på Louvren; han ber Alexandra Edelfelt hälsa alla och kyssa Anni och Butti (Berta) Edelfelt.
Paris , onsdag d 17 Juni 74. 17 juni 1874
Edelfelt tackar Alexandra Edelfelt för växeln och porträttet av Anni och Butti (Berta) Edelfelt.
Paris d. 24 Juni 1874. 24 juni 1874
Hälsa småsyskonen, framför gratulationer på Johannedagen till Morbror Gustaf Brandt och Morbror August Streng; kommer tante Adèle Gadd till Kiala i sommar; var är Leonard Serlachius?
Paris d 17 Juli 1874. 17 juli 1874
Det är aldrig brist på landsmän i Paris; Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt och syskonen till Paris.
Paris, lördag d. 22 Aug. 1874 22 augusti 1874
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa alla; varje dag han går till Louvren påminns han om sin yngsta syster då han ser en stor förgylld skylt med orden; Butti, tailleur italien, på rue de Richelieu.
Paris d. 20 Sept. 1874 kl. 11 på afton 20 september 1874
Fastän det är sent och Edelfelt i morgon skall presentera Dewey Bates för Jean-Léon Gérôme skriver han några ord om besöket i Ecouen; han och Adolf von Becker styrde genast stegen till Thomas Couture, som de hittade i sin park tillsammans med fru och två döttrar; Edelfelt frapperades av att Couture, upphovsmannen till "les Romains en décadence" och "les Volontaires", liknar morbror August; bland de modernaste målarna sätter Couture mest värde på Ernest Meissonier, medan han var rysligt sträng mot Paul Baudry och hans tavla "les Poetes"; Couture liknar Fredrik Cygnaeus i att han gärna tar emot smicker; de fortsatte till Pierre-Édouard Frère och hans fru som bor i en förtjusande villa som är byggd i stil med en medeltida borg; de besökte också Beckers gamla bolagist [rumskamrat] James Wells Champney med fru, de blev bjudna på middag i amerikansk stil; där fanns också två kusiner till fru Elizabeth Champney från Amerika; Edelfelt önskar att han tillsammans med Alexandra Edelfelt och systrarna kunde tillbringa en sommar därute i trakten av Paris, där det är trevligt och billigt och nära in till världsstaden; Champney har också gått på konstakademien i Antwerpen; de hann inte besöka belgaren Léon Dansaert innan de måste ta tåget tillbaka till Paris.
Paris d. 24 September 1874 24 september 1874
Edelfelt drar sig till minnes dagen för ett år sedan då han såg Alexandra Edelfelt med tårar i ögonen, syskonen, Morbror Gustaf och de vita mössorna försvinna för hans syn; han känner sig inte lika ensam som då han kom till Reval; han har fått vänner, arbetet har gått bra och han har burit hemmet i tankarna hela tiden.
Paris, måndagen d. 5 Oktober 1874. 5 oktober 1874
Edelfelt tackar för Anni och Butti Edelfelts pappersdockor; de beundrades av Philip Forsten och Dewey Bates, som ansåg att systrarna har anlag att bli nya Rosa Bonheur och Angelika Kauffmänner; han ber Alexandra Edelfelt hjärtligt hälsa åt Morbror Gustaf Brandt och alla övriga.
Paris Söndag morgon kl. 9 d. 18 Okt. 1874 18 oktober 1874
Med friherrinnan Emmy Cedercreutz har Edelfelt diskuterat en av hans käraste framtidsplaner; han önskar att Alexandra Edelfelt och systrarna kunde ansluta sig till honom för något år; Ellen skulle må gott i ett mildare klimat; han drömmer om att bli så rik att han kunde bygga Mamma en villa i St Cloud eller vid Comosjön; *han hälsar alla, liksom Mille (Emil), friherrinnan och fröken Maria Cedercreutz hälsar familjen.
Paris. den 26 Okt. 1874 26 oktober 1874
Edelfelt har haft flera utgifter på sista tiden, tvätt, Cedercreutz och teaterbiljetter; följande dag skall hyran betalas och inom kort städerskan; han ber Alexandra Edelfelt sända pengar; *han hälsar alla, i synnerhet systrarna.
Paris Onsdagsafton 3 Nov. 1874 3 november 1874
Glad som en speleman tågade Edelfelt av till Établissement Duval vid Boulevarden, där han skulle träffa familjen Cedercreutz för sista gången; de var som alltid "utmärkt vanliga"; friherrinnan Emmy Cedercreutz gav honom en portmonnä med en 20 francs dukat till minne; efteråt gick han ännu med Mille (Emil) Cedercreutz på ett avskedsglas till Café de la Régence; Edelfelt hade köpt små presenter till Axel Antell, Lulle (Julian) och Leonard Serlachius; han hade gärna sänt något åt Alexandra Edelfelt och systrarna Ellen, Anni och Butti (Berta) men det skulle ha blivit för dyrt och för svårt att få ner i Milles fyllda kappsäck; de ska få färska hälsningar av Mille då han anländer till Helsingfors.
Paris d. 7 December 1874. 7 december 1874
P.S. Edelfelt har skickat paket med några småsaker till systrarna med assessor Gustaf Idestam; Rafael Hertzberg har också skickat ett paket, kan Alexandra Edelfelt vidarebefordra det till hans familj i Brunnsparken?
Paris den 16 Dec. 1874. Kl. 11 på natten 16 december 1874
Då finnarna samlas på julaftonen och dricker skål för Finland, kan familjen vara säker på att Edelfelts tankar söker sig till Kiala; i fönstret ser han alla ungdomar, börjandes med långa Ellen Edelfelt och slutandes med Anni och Butti Edelfelt, Mintu, Ada, Thyra och Gösta Brandt.
Paris d. 18 December 1874. 18 december 1874
*Edelfelt tänkte på småsyskonen då han på festen åt alla förträffliga glassar, bakelser och frukter; han hälsar ännu en gång rolig jul till alla.
Fortsättning juldagen om aftonen 25 december 1874
Bland böckerna Edelfelt fick finns en av Fredrik Cygnaeus med en påskrift från författaren; *Edelfelt vill veta om den är sänd direkt från Cygnaeus eller genom Alexandra Edelfelt; han tackar för Anni och Butti (Berta) Edelfelts brev.
Paris, Nyårsnatten 1875, kl. 12,5 på natten. 1 januari 1875
Klockan har slagit tolv och Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt ett gott nytt år; han ber till Gud om välsignelse för alla han har kär, Mamma och syskonen, Morbror Gustaf och Moster Fanny Brandt och deras barn; tilliten till Gud är det största och lyckligaste de kan äga; för egen del har han bett om flit och mod, så att han kan vara en ära för sin mor och sitt land.
Paris d. 17 Februari 1875. 17 februari 1875
Edelfelt kan inte koncentrera sig för Julian Alden Weir har några amerikaner och engelsmän på besök; det är förargligt att inte kunna engelska; han önskar Alexandra Edelfelt farväl, sänder en kyss till Ellen, Anni och Butti Edelfelt och hälsar till Morbror Gustaf Brandt och alla andra.
Paris d. 9 Mars 1875. 9 mars 1875
Edelfelt avslutar med att ta Alexandra Edelfelt och syskonen i sin famn och ber Gud bevara och välsigna dem.
Paris d. 13 Mars 1875 13 mars 1875
Edelfelt ser det inte som någon radikal omöjlighet att Alexandra Edelfelt och syskonen en gång skall flytta till honom i Paris; det enda som för tillfället hindrar en sådan åtgärd är kassan; han har tänkt sig att de kunde skaffa en bostad vid yttre bulevarden i Montmartre eller i trakten av Parc Monceaux; våningen skulle möjligen ligga högt upp, men man vänjer sig vid trappor (vilket fru Carolina Lindholm är ett bevis på), och även om bostaden är en bit bort från Paris centrum så finns det omnibussar; på sommaren skulle de söka sig ut till St Cloud, Fontainebleau eller till havskusten; Berndt Lindholms concierge [gårdskarl] har berättat om den unge målaren Louis Priou, som tvingade sin mor att flytta från Toulouse och efter att han fått första medaljen vid 1873 [1874] års Salong har beställningarna ramlat in och han har råd att hyra en ordentlig ateljé med våning; för Ellen skulle här finnas muséer, bibliotek och teatrar, för de yngre systrarna skolor och pensioner.
Paris d. 5 April 1875. 5 april 1875
Det har varit ett "fullständigt lasarett" därhemma; syskonen har legat sjuka i mässling.
Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt och syskonen godnatt och Guds välsignelse; *han hoppas att syskonen är friska hemma.
Paris 18 April 1875 18 april 1875
Edelfelt slutar med att be Alexandra Edelfelt hälsa alla; *han hoppas att syskonen är fullständigt återställda; han skall snart skriva till Ellen Edelfelt.
Paris d. 26 april 1875 26 april 1875
Ellen, Anni och Butti (Berta) Edelfelt är förhoppningsvis fullkomligt friska; Edelfelt ser fram emot att se dem när han kommer hem; han har arbetat flitigt på École des Beaux Arts och är därför trött; han önskar Alexandra Edelfelt god natt.
Paris d. 5 Maj 1875 5 maj 1875
Edelfelt ser fram emot att träffa systrarna; Ellen har antagligen vuxit, likaså Anni; får se om Butti känner igenom honom; han hoppas att hon har ärvt Alexandra Edelfelts musikalitet.
Börjadt d. 25 Maj 1875, fortsatt senare. 25 maj 1875
Edelfelt håller med Alexandra Edelfelt om att han kunnat komma hem nu och återvända i höst; när han gjorde upp sina planer visste han inte om nyländska avdelningens "pension" och ville därför dra ut på vistelsen så länge som möjligt eftersom han inte visste om han hade möjlighet att komma tillbaka; han skall använda tiden till att göra färdigt illustrationerna till Julkvällen och börja på August Eklöfs kopia; han skulle hinna hem för att se en bit av den vackra sommaren och göra studier efter naturen; Julian Alden Weir råder honom att resa medan det ännu är vackert; det vore roligt att vara med Mamma och syskonen på landet, om inte blir det lika roligt i Helsingfors.
Paris d. 15 Juli 1875. 15 juli 1875
Axel Antell hälsar Alexandra Edelfelt och syskonen; han vet inte om han skall åka via Marseille till Neapel och sedan via Rom, Florens och Venedig till Schweiz eller tvärtom för att komma till Paris för att hämta Edelfelt; de kommer inte att bli reskamrater lång väg, då Axel inte far direkt över från Lübeck till Helsingfors.
Paris d. 25 Juli 1875 25 juli 1875
Edelfelt har sett Jules Bastien Lepage's romarpristavla och är alldeles tagen; ämnet är ängeln som förkunnar Kristi födelse för herdarna; medan de andra gjort dramatiska och effektfulla tolkningar har Bastien Lepage tänkt sig djupare in i ämnet; tre herdar, vanliga simpla människor överraskas av ängeln som visar dem huset i fjärran der världens frälsare föddes, inget överdrivet dramatiskt liv, ingen affektation, bara stor helig häpnad, andakt och stilla frid; ängeln är en liten blond flicka på tolv år med stora snövita vingar och en gråblå slöja och guldgördel; hans ängel är sådan man drömt sig Guds änglar i barndomen; Edelfelt är säker att Butti (Berta) Edelfelt skulle känna sig dragen till den vackra bevingade systern; Edelfelt såg Bastien Lepage och gratulerade honom för den lyckade tavlan; flera tidningar har skrivit om tavlan; kritikern i "l'Évenement" påminner att han redan för tre år sedan bett sina läsare att fästa sig vid Alexandre Cabanels elev, Bastien Lepages namn.
St. Petersburg d. 2 Mars kl. 8 på aftonen Hôtel Kaiser 2 mars 1876
Edelfelt hälsar till Alexandra Edelfelt, Ellen och de små; *Morbror Gustaf Brandt och vännerna har väl talat om att de lämnade honom rask och kry i Träskända; avstånden är odrägliga och långa i Petersburg.
Venezia 13 mars 1876. 13 mars 1876
Om Edelfelt utförligt skulle beskriva vad han sett vore det att repetera Bædeker [reseguide]; på kvällen var de på theater Malibran; löven har inte spruckit ut på träden, vilket man inte saknar i Venedig eftersom där i allmänhet inte finns träd; om några dagar är han i Rom och kan då vänta brev hemifrån; han ber Alexandra Edelfelt hälsa systrarna och Morbror Gustaf Brandt; *P.S. Edelfelt tänker hela tiden att på samma platser har Mamma gått, sett, känt och njutit som han.
Rom d. 3dje April 3 april 1876
Om Alexandra Edelfelt vill skriva till Walter Runeberg är adressen Via della Purificazione 42; han ber Mamma kyssa Ellen, Anni och Butti Edelfelt; ännu har inget brev hemifrån anlänt.
Rôm . 4 april. 4 april 1876
Edelfelt ber att familjen inte skall oroa sig, med Guds hjälp och tålamod skall det nog gå bra; han hälsar hjärtligt till Alexandra Edelfelt och syskonen och tillägger för egen hand att Pietro Krohn varit hans "handsekreterare".
Rom d. 5 April. 5 april 1876
Edelfelt hälsar till småsystrarna och Morbror Gustaf Brandt och avslutar brevet med en varm kram till Alexandra Edelfelt.
Rôm . 27 April 27 april 1876
Edelfelt är lycklig och tacksam över att sjukdomen tagit en så lycklig vändning, men den fullkomliga håglöshet han känner i alla lemmar påminner om att han har veckor att tillbringa på sjukhuset; han ber Alexandra Edelfelt hälsa systrarna.
Rôm. 1et Mai. 1876. 1 maj 1876
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa hjärtligt till Morbror Gustaf Brandt och hans vänner, Tante Adèle Gadd och systrarna.
Rôm. 2 Mai. 1876. 2 maj 1876
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa till alla hans vänner, Morbror Gustav Brandt, Tante Adèle Gadd, gamla Tajta (Fredrika Snygg) och de kära systrarna; de har dagligen och stundligen varit i hans tankar.
Rôm. Onsdag. 3 Mai. 3 maj 1876
Edelfelt har fått lov att äta potatis och annan fast föda, men det räcker ännu en tid innan han får äta kött; han ber Alexandra Edelfelt hälsa systrarna.
Rôm. 5 Mai 1876. 5 maj 1876
Edelfelt har suttit uppe i fem timmar och han är därför lite trött; han har druckit Alexandra Edelfelts skål och han ber henne kyssa systrarna och hälsa alla.
Rôm. 6te Maj 1876. 6 maj 1876
Det är B.O.Schauman som åtagit sig att sköta fotografierna; Edelfelt har talat med Pietro Krohn om fernisseringen av bilderna; det vore bra att få Adolf von Becker eller någon annan målare att göra fernissan, så att de sedan kan föras till fotografen; Edelfelt ville gärna få fotografierna för att visa dem åt Krohn och Walter Runeberg; han vill också genom sina kamrater eller hovrådet Alexander Tanninen få reda på Hjalmar Munsterhjelms adress i München; kanske kommer han på vägen till Paris eller upp att passera München; han ber Alexandra Edelfelt hälsa systrarna och alla andra; Krohn hälsar.
Rom, måndag d. 8 Maj 1876 8 maj 1876
Edelfelt hälsar till Morbror Gustaf Brandt, Tante Adèle Gadd, Tajta (Fredrika Snygg), syskonen och alla vänner.
Rom d. 11 maj (thorsdag) 1876 11 maj 1876
Är Morbror Gustaf Brandt fri från sin lunginflammation?; Edelfelt hälsar också till tante Adèle Gadd, Tajta (Fredrika Snygg), systrarna och alla vänner.
Rom, lördag d. 13 maj 1876. 13 maj 1876
Edelfelt tar farväl av Alexandra Edelfelts, som lidit så mycket under hans sjukdom, men Gud har hjälpt dem; han hälsar alla vänner och ber henne kyssa syskonen.
Rom, måndag d. 15 Maj 76. 15 maj 1876
Köksan frågade i går Edelfelt om han vill ha större portioner; vissa rätter som risotto serveras så rundligt att han inte kan begripa att man kan få i sig mera; föregående dag fick han helkokta nypotatisar; till systrarna hälsar han att han nästan varje dag fått präktiga smultron.
Rom d. 21/5 (söndag) 1876 21 maj 1876
Alexandra Edelfelt har lidit mer än Edelfelt under sjukdomen; han hoppas att hon skall kunna glömma de hemska stunder som ovissheten fört med sig; han hälsar systrarna och alla.
Rom, tisdag d. 23 Maj 1876. 23 maj 1876
*Edelfelt fick ett långt och trevligt brev från Gustaf Philip Armfelt idag; han ber Alexandra Edelfelt tacka och hälsa honom; han hälsar också till systrarna och vännerna.
Rom, onsdag d. 24 maj 1876. 24 maj 1876
Edelfelt skall skriva några ord till tack för Gustaf Philip Armfelts brev; han har ett halvfärdigt brev till Lulle (Julian) Serlachius påbörjat den 28 mars; han hälsar till syskonen, Morbror Gustaf Brandt, Tajta (Fredrika Snygg), vänner gamla och unga.
Rom, thorsdag d. 25 maj 1876 25 maj 1876
Det är varmt och omöjligt att vara ute mer än en timme; i fruktbodarna skiner apelsiner, körsbär, smultron, jordgubbar och bigarreauer; Edelfelt ville sända en korg till Ellen, Anni och Blisa [?] Edelfelt; han hälsar systrarna, Morbror Gustaf Brandt med familj och alla vänner.
Roma, onsdag d. 31 maj 1876 31 maj 1876
Just anlände Alexandra Edelfelts brev med berättelsen om Borgåresan och beskedet att det är en omöjlighet för dem att bo på Johannisberg i sommar; Edelfelt bryr sig inte om var det blir, han ser fram emot att tillbringa några månader hemma med Mamma och syskonen.
*Edelfelt hälsar till Morbror Gustaf Brandt, systrarna, Tante Gadd och alla.
Åbo söndags afton. Societetshuset. Klo. ½ 10. 29 oktober 1876
Edelfelt sitter på Societetshuset, sedan han på hamnkontoret inte fått närmare besked än att "Constantin" avreser i morgon, utan utsatt tid; det haglar förfärligt ute; han önskar Alexandra Edelfelt farväl, ber henne kyssa systrarna, hälsa alla och önskar dem och sig själv Guds välsignelse.
Stockholm, onsdags morgon. (d. 1sta nov.) 1876. (ombord på Constantin.) 1 november 1876
Vädret är vackert och Edelfelt börjar småningom repa mod; en ångbåt går från Götheborg på lördag, han borde hinna om han i morgon är i Jönköping och fortsätter med nattåget; han hälsar alla och tar Alexandra, Anni och Butti Edelfelt i sina armar och ber Gud välsigna dem; han har växlat pengar till 100 kronor och 375 francs i guld.
Jönköping fredag d. 3 Nov. 1876. 3 november 1876
Alexandra Edelfelt får inte förvåna sig över att det han skrev i går var så osammanhängande; Edvard och Fricke-pojken Leuhusen stod bredvid bordet och pratade ideligen; han ber innerligt hälsa till syster Ellen Edelfelts grav och omfamna Anni och Blis [Berta] Edelfelt.
allt ännu Göteborg d. 7 nov. 1876. 7 november 1876
Alexandra Edelfelt får inte tro att Farbror Erik Edelfelt är någon sjöbjörn med vaggande gång; han ser hygglig och fin ut och har pappa Carl Albert Edelfelts vackra vårdade händer; lilla Axeline bad hälsa till Anni och Butti (Berta) Edelfelt; Gustaf läste upp Sven Dufva och No 15 Stolt; Robert envisades med att berätta H.C. Andersens sagor; Albert och Anna var odygdiga och kördes snart till kojs.
Edelfelt innesluter alla därhemma i sina böner och Guds välsignelse; han hoppas att Gud skall låta honom blinågot för sin älskade Alexandra Edelfelt; han hälsar till syskonen.
Paris, thorsdag d. 23 nov. 1876. 23 november 1876
I annat fall hade Edelfelt genast satt sig ner för att svara på Alexandra, Anni och Butti Edelfelts brev; systrarna skriver bra.
Edelfelt hoppas att Alexandra Edelfelt nu fått hans första brev från Göteborg; han hälsar och tackar Anni och Butti (Berta) Edelfelt för breven och önskar farväl samt Guds välsignelse.
Paris d. 27 nov. 1876. 27 november 1876
Tanken på Annis sjukdom och Alexandra Edelfelts ensamhet förföljer ständigt Edelfelt; han hoppas Gud styr allt till det bästa; han hälsar dem och Butti (Berta) Edelfelt.
Paris, söndag d. Nov 1876. 3 december 1876
Edelfelt tackar Anni och i synnerhet Butti (Berta) Edelfelt för den ypperliga versen.
Paris måndag d. 11 Dec 1876. 11 december 1876
Edelfelt har gymnastik och måste gå; pengarna har gått åt med flytten, därtill kommer modellen; han har ännu inte låtit göra nya kläder; han hälsar till Morbror Gustaf Brandt, tante Adèle Gadd och syskonen.
Paris d. 15 Dec. 1876 – 15 december 1876
Edelfelts julklappar till systrarna kommer efter jul; han skickar troligen ullvantar som Rafael Hertzberg i brist på bättre.
Måndags afton. 18 december 1876
Julklapparna till Anni och Bertha Edelfelt skickar Edelfelt med Mili (Emilie) Mechelin, likaså fotografierna av porträttet av Ellen Edelfelt; han har inte kommit på något att köpa åt Alexandra Edelfelt; han hälsar alla och önskar rolig jul; han har tänkt skriva till Morbror Gustaf Brandt, men det blir inte i kväll i och med att han har den omtalade gymnastiken.
Minns Alexandra Edelfelt hur Edelfelt frossade på skinkan förra julen?; han skulle gärna rita en ängel åt Anni och klippa gubbar åt Butta för att hänga dem i julgranen.
Edelfelt antar att Alexandra Edelfelt och systrarna firar med morbror Gustaf Brandts familj; synd att inte tant Adèle Gadd är med dem.
Edelfelt önskar frid och fröjd och att Gud bevarar dem från allt ont; han ber Alexandra Edelfelt hälsa småsyskonen och att de dricker hans skål vid julbordet; Tajta [Fredrika] Snygg och Mari är naturligtvis inbegripna i de allmänna hälsningarna.
fredag d. 22 dec. 76. 22 december 1876
Edelfelt tackar för Alexandra Edelfelts, Annies och Bertas brev som han fick föregående dag; det var den bästa julklapp han kunde få.
Edelfelt önskar farväl och Gud den högstes välsignelse och frid; han hälsar till Morbror Gustaf Brandt och tante Adèle Gadd och tackar ännu en gång Anni och Butti (Berta) Edelfelt; à bientôt! [vi hörs snart!].
Julmorgonen 1876. 25 december 1876
Edelfelt önskar gott nytt år och hälsar Morbror Gustaf Brandt och alla hjärtligt; det är omöjligt att ha riktig jul och julfröjd borta från hemmet; han har skickat julklappar med Mili (Emilie) Mechelin som kommer till Helsingfors omkring den 29; åt Anni och Butti (Berta) Edelfelt har han köpt atrapper och åt Alexandra Edelfelt en "cravate" [scarf]; han hade också köpt en korg med glacerade kastanjer, men han vågade inte ge ännu mera bagage åt Mili, så han åt upp dem med Vilhelm Bruncrona och Gunnar Berndtson.
Paris d. 3 Januari 1877. 3 januari 1877
Rida ranka är inte så lätt som han trodde; utgifter för två modeller, modern och barnet, kostar; i dag har han målat interiörer på Cluny, som kanske kan användas för tavlan; han önskar Alexandra Edelfelt godnatt och hälsar alla, småflickorna mest.
Paris d. 12 Jan. 1877. 12 januari 1877
Edelfelt önskar god natt och Guds välsignelse åt Alexandra Edelfelt och småsyskonen.
Paris d 24 på aftonen – (1877) 24 januari 1877
Edelfelt önskar Alexandra, Anni och Blis (Berta) Edelfelt godnatt och ber hälsa till Morbror Gustaf Brandt och tante Adèle Gadd; han avundas dem inte alla fennomanstämplingar, sammansvärjningar och ränker som de får höra talas om under lantdagen; han ber Gud välsigna dem alltid.
Paris d. 28 Januari 77. 28 januari 1877
Edelfelt hälsar till Morbror Gustaf Brandt med familj, Tajta (Fredrika Snygg), Tante Adèle Gadd och Anni och Butti (Berta) Edelfelt; det är klokt att inte låta Butti gå i skola ännu; hon lär sig tillräckligt av undervisningen hemma.
Edelfelt hälsar till Morbror Gustaf Brandt med familj, Tajta (Fredrika Snygg), Tante Adèle Gadd och Anni och Butti (Berta) Edelfelt; det är klokt att inte låta Butti gå i skola ännu; hon lär sig tillräckligt av undervisningen hemma.
Paris – onsdag d. 31 Januari 77. 31 januari 1877
Edelfelt tar farväl av Alexandra Edelfelt och hälsar till småflickorna, Tante Adèle Gadd, Morbror Gustaf Brandt och Tajta (Fredrika Snygg).
Paris d. 5 Februari 1877. 5 februari 1877
Edelfelt hoppas att Alexandra Edelfelts intresse för Blanca skall göra den nytta; hon vet inte hur dålig "plankstrykare" Edelfelt är, men han vill göra något gott, stort och skönt här i världen; han hälsar till de små älskade systrarna.
Paris d. 18 Februari 1877 18 februari 1877
Edelfelt är numera inte så ofantligt orolig för sin tavla; blir den inget mästerverk blir den åtminstone inte dålig; han hoppas att den inte blir refuserad; han ber Alexandra Edelfelt hälsa till Morbror Gustaf Brandt, tant Adèle Gadd, Tajta (Fredrika Snygg) och de små snälla systrarna.
Paris fredag d. 23 febr. 1877 23 februari 1877
Edelfelt hälsar hjärtligt till småsyskonen, Morbror Gustaf Brandt, Tante Adèle Gadd och alla vänner.
Paris Onsdag d 29 febr 77. 28 februari 1877
Edelfelt tar farväl av sin goda, älskade Alexandra Edelfelt; han ber henne hälsa Axel Antell att Edelfelt är ett nöt som inte skrivit på länge; han hälsar till Anni och Butti (Berta) Edelfelt, samt Morbror Gustaf Brandt.
torsdag d. febr. 77. 1 mars 1877
Huvudtanken med Edelfelts brev kvarblir ändå: Gud välsigne min älskade Mamma!; han ber Alexandra Edelfelt hälsa till Annie Edelfelt som igen skrivit ett "nätt" brev, och till lilla Butti (Berta) Edelfelt.
Paris onsdag d 7 mars 77. 7 mars 1877
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa alla och kyssa de älskade småsystrarna; han sänder med en teckning av Blancas huvud.
Paris Tisdag d. 13 mars 77. 13 mars 1877
Edelfelt måste avsluta för att hinna posta brevet; han ber Alexandra Edelfelt hälsa innerligt till systrarna, Morbror Brandt och tante Adèle Gadd; han tackar för strumporna, som han inte fått tidigare då Robert Stigell hade dem inpackade.
Paris thorsdagsafton d 22 Mars 77. 22 mars 1877
Han önskar Alexandra Edelfelt god natt och ber henne kyssa småsyskonen.
Paris d. 27 Mars (på aftonen) 1877. 27 mars 1877
Nordbor uppför sig så underligt på kaféer och restauranger, trampar folk på fötter utan att be om förlåtelse, kör armbågen i grannens tallrik och talar högt och är så hemmastadda överallt; Edelfelt har bara kanske för mycket timiditet [blygsel] och känsla för falsk etikett; han säger godnatt och ber Alexandra Edelfelt kyssa de älskade småsystrarna.
Påsklördag 1877. 31 mars 1877
Fullmakten skall Edelfelt kopiera och sända till farbror Erik Edelfelt; han avstår alla arvsrättigheter till Anni och Butti (Berta) Edelfelt.
Paris d. 5 April 77 5 april 1877
Nästa dag kan han lämna detaljerad beskrivning av balen; han hälsar till vänner och bekanta, samt småsyskonen.
Paris d. 15 April 77. 15 april 1877
Edelfelt tar farväl av Alexandra Edelfelt, han hälsar Anni och Butti (Berta) Edelfelt; han hälsar Morbror Gustaf Brandt från Gustave Roy.
Paris d. 26 April 1877. 26 april 1877
*Edelfelt ber om förlåtelse för det slarviga och korta brevet; han ber Gud välsigna Alexandra Edelfelt och småsystrarna.
1sta Maj 77. 1 maj 1877
Edelfelt tackar för Alexandra och Anni Edelfelts brev, och glömmer inte heller Butti (Berta) Edelfelt.
Paris d. 7 maj 1877 7 maj 1877
Edelfelt tar farväl av Alexandra Edelfelt och ber henne kyssa systrarna och hälsa till vänner och bekanta; *han skickar Ellen Edelfelts porträtt med Rafael Hertzberg eller Ernst Nordstöm; han skickar också mått på ramen som han vill ha i enkel svart med fin guldlist.
Paris lördag. 13 maj 77. 13 maj 1877
Edelfelt har inte tid att skriva till systrarna; han ber om förlåtelse och hälsar dem.
Paris d. 18 maj 1877. 18 maj 1877
Edelfelt skulle ha det billigare och bättre och känna sig riktigt lycklig om han hade Alexandra Edelfelt där, men det är en question d'argent [penningfråga]; han är en sådan uslinga att han inte får ihop några tusen mark mera än vad han nätt och jämt behöver; han har ofta blivit nedstämd av Adèle Ehrnrooths ord från i höstas om att Mamma inte skulle trivas i staden; det kan vara egoistiskt och oförskämt att rycka upp Mamma och syskonen för att gå en osäker framtid till mötes; Gud är god och det är bättre att hoppas på framtiden, än att misströsta.
Man kan inte existera som målare under 5 000 mark i året; i förstäder som Auteuil och Passy, där hyrorna är lägre, bor många konstnärsfamiljer; Börjesons bor i Auteuil och deras barn kommer dit i höst; omnibus, tramway [spårvagn] och ångbåt går var 5 minut och järnväg; på 20 minuter kommer man till Place du theatre Français; fru Lina Runeberg klagar på att livet är dyrt; om Alexandra Edelfelt och systrarna skulle komma för ett år vore det klokast att bo i hôtel garni [möblerade hyresrum] i trakten av Edelfelts ateljé.
*Edelfelt har fått brev från Pietro Krohn; han har inte tillräckligt med pengar för att komma till Paris i år, men hoppas komma följande år; han ber hälsa till Alexandra Edelfelt; han har tillbringat några veckor i Schweiz som resesällskap åt en fru Wolff; Edelfelt hälsar alla, mest småsystrarna.
Paris d. 29 maj 1877 29 maj 1877
*Edelfelt sänder tusen kyssar till småsyskonen och tackar för Annie Edelfelts brev; han önskar Alexandra Edelfelt farväl och hälsar till Morbror Gustaf Brandt och tante Adèle Gadd.
Paris 2 Juni 77 2 juni 1877
Edelfelt hälsar Anni och Butti (Berta) Edelfelt och tackar för deras brev; han ber om ursäkt för det osammanhängande brevet, om en timme har han modell med Pierre Petit-Gérard; han måste snart börja på med artikeln om Salongen till Carl Gustaf Estlanders [Finsk] tidskrift; han önskar Alexandra Edelfelt farväl och hoppas det snart blir sommar där i Ultima Thule så att de slipper frysa.
Paris d. 16 Juni 77 16 juni 1877
Edelfelt ber hjärtligt hälsa till Morbror Gustaf Brandt med familj, tante Adèle Gadd, Tajta (Fredrika Snygg) och Mari, men främst Anni och Butti (Berta) Edelfelt.
Paris d. 21 Juni 77 21 juni 1877
Det är fortfarande varmt i Paris; följande dag skall han förhoppningsvis skriva; han skriver som drängarna: Jag mår bra, hur mår ni, hälsa alla bekanta; han skall tänka på dem alla på midsommaren.
d. 23 Juni 1877 23 juni 1877
Det är midsommarafton i dag; det är bara då han tänker på hur roligt det vore att tillbringa denna afton därhemma med dem, som han inser att de nu fröjdar sig åt det vackra sommarljuset.
Paris d. 27 Juni 77. 27 juni 1877
Edelfelt tackar för måtten till sidenklänningen; han hälsar och hoppas att Alexandra Edelfelt och syskonen inte har alltför tråkigt på landet.
Paris, d 30 Juni 77. 30 juni 1877
En Monsieur Ludovic Bachet som ger ut Adolphe Goupils fotografisamling i ett populärt arbete, Musée pour tous [Museum för alla], kom upp till Edelfelt och begärde en handteckning eller skiss, samt hans autograf; det skall reproduceras heliotypiskt och utkommer följande vecka; Edelfelt visade honom sin skissbok med skisser av Anni och Butti (Berta) Edelfelt, samt Tajta (Fredrika Snygg), som kan komma att förevigas i tusentals exemplar.
Paris, söndag d. 1 Juli 77. 1 juli 1877
Alexandra Edelfelt är Edelfelts bästa vän; han ber om förlåtelse för att han alltid kommer med sina jeremiader, men "petit bonhomme vit encore" [den lille herrn lever än]; han hälsar till småsystrarna.
Ännu Paris 1877 lördag d Juli 7 juli 1877
Edelfelt ber gratulera morbror Gustaf och moster Fanny Brandt till lillans födelse, det var ett spektakel med hennes oförmodade uppträdande på världsteatern; han hälsar till småflickorna, Tante Adèle Gadd och Tajta (Fredrika Snygg).
Paris d 11 Juli 77. 11 juli 1877
Edelfelt har ordnat tyg till Alexandra Edelfelts klänning; Madame Jacquinot kom med honom till Bon Marché och hjälpte honom välja ett bra tyg (*som var förmånligare än vad det skulle kosta i Petersburg); han har köpt teaterkikare åt Morbror Gustaf Brandt; han har sprungit runt hela Paris och sökt en japanesisk docka åt Butti (Berta) Edelfelt, men alla är slutsålda; kanske hittar han en i kväll i en Chinoiseriebutik vid Rue Vivienne.
Edelfelt skulle vilja måla en solfjäder åt Alexandra Edelfelt och låta montera den hos Duvelleroy, den bästa solfjädersfabrikanten; det går också att köpa färdiggjorda solfjädrar på Bon Marché, om Mamma vill ha en sådan skriver de till Colliander som kommer hem i augusti; i annat fall målar Edelfelt solfjädern i höst och sänder den till jul; fru Lina Runeberg ansåg det vara självfallet att Edelfelt själv skulle måla den; sommarhattar är chica och fås billigt, så Edelfelt tänkte köpa varsin åt Anni och Butti (Berta) Edelfelt; han undrar om det är hög tull på dessa; han vet inte ännu om han lindar sidentyget till klänningen runt sig eller sätter det i botten på kappsäcken; tänk om han åker fast!
lördag afton kl. ½ 12 1 januari 1885
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt meddela om han själv, Annie eller Berta Edelfelt kan vara till hjälp.
Paris d. 22 om aftonen 85 1 januari 1885
Edelfelt har julstämning bara då han tänker på Alexandra, Annie och Berta Edelfelt, och då han fick Alexandra Edelfelts brev om Fredrika "Tajta" Snyggs julbrygd.
Petersburg, tisdag morgon 1 januari 1885
Edelfelt har inte sovit gott, har haft för många tankar som hållit vaken; dagen innan var ett härligt väder, lagom kallt och klart; mötte Traubenberg på Nevskij prospekt, men kunde inte tacka ja till middag eftersom "les garçons, Wolodja och poor Mitja" redan hade bjudit; promenerade längs Neva och kanalerna; åt frukost med Paul von Etter på l'Ours; besökte Traubenbergs där bara frun var hemma; förmedlade hälsning från Bertha Edelfelt; Traubenbergs hem ser "enkelt och tråkigt" ut; uppsökte Zichy som var bortrest; köpte konfekt till Lily Etter och flickorna .
Vanja och Öhrnberg väntar på Edelfelt som måste avsluta brevskrivandet; hälsar systrarna och tant Gadd .
Edelfelt saknar Alexandra Edelfelt och systrarna; Petersburg förefaller tomt då "de Etter-Manzeyska fruntimren" inte är där; gossarne Etter bor trevigt och har fallenhet för inredning; de har två stora rum utom sängkammare och Edelfelt kan lätt bo hos dem utan att störa .
Stockholm, tisdag d. 24 mars 85 24 mars 1885
Edelfelt har ledsamt efter Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Edelfelt har träffat Reinhold Leuhusen, som blir officer i höst; han är lika kort som Berta Edelfelt.
Har köpt gravyr efter Paschs porträtt av Gustaf III åt Berta Edelfelt; gravyren kan bli bra med likadan list som Standertskiölds gravyrer; kommer den inte fram: reklamera hos Mattsons möbelhandel.
Lördag d. 28 mars, på jernvägen mellan Göteborg och Jönköping 28 mars 1885
Middag i frack hos Erik Edelfelt: Gyllenhamrar, herrskap Möller, tulldirektör Lieberath vars bror var Carl Albert Edelfelts goda vän; tal till Edelfelt och Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Trivs hos Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Paris lördag 18 april 85 18 april 1885
Tackar för Berta Edelfelts brev; roligt att porträttet av Gustav III har kommit fram.
Paris d. 22 april 85 22 april 1885
Roligt att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt "haft utbyte" av Bangs försläsningar; modern har frågat vad man anser om Bang i Danmark; enligt Edelfelt anser man att Bang har stor talang, men finner honom lustig; Edelfelt citerar Pietro Krohn: "Jeg kan ikke lide hysteriske mandfolk" [på danska]; Bjørnson anser lika; i Köpenhamn umgås Bang med sina likar, "små magra pessimister"; inte konstnärer, Krohn eller Benzon, eller skådespelarna vid Det Kongelige Teater.
Paris d. 1sta Maj 1885 1 maj 1885
Salongen är öppnad: "Lekande pojkar på stocken" och porträttet av Berta Edelfelt är bra placerade; verken är "inte ägnade att framkalla någon större succes", men Edelfelt behöver inte skämmas för dem heller.
Edelfelt ser svarta fläckar på porträttet av Berta Edelfelt, som verkar hårda och som han inte lagt märke till förut.
Paris, söndag d. 31 maj 85. 31 maj 1885
Berta Edelfelt får göra om sin imitation av Herman Bangs föredrag när Edelfelt kommer hem; roligt att hon fått bara berömliga [vitsord?].
Tacka för Berta Edelfelts brev.
Café Voltaire fredag d. 5 Juni 85 kl. 6 e.m. 5 juni 1885
”Jag antar att ni nu redan är rigtiga Haiko-bor, haft ert möte med Heydens och erfarit ett och annat obehag af detta grannskap.”.
Damernas nya sommartoiletter syns i stadsbilden; Edelfelt ber modern skicka Annie och Berta Edelfelts mått, och undrar vad de behöver mest.
Paris, söndag d. 7 juni 1885 fortsatt 8 juni 7 juni 1885
Har köpt 1700-talsgravyrer åt Berta Edelfelt; har fått tag i ett litet porträtt av "salig kungen" [Gustaf III ?]; köpte också Ludvig XVI:s testamente och porträtt, några scener från revolutionen.
1700-talets slut intresserar Edelfelt nästan lika mycket som det intresserar Berta Edelfelt; han ska försöka få tag i så många gravyrer som kassan tillåter.
Berta Edelfelt har beklagat sig över att Edelfelt aldrig skriver.
Edelfelt tänker ofta på Alexandra, Annie och Berta Edelfelt, särskilt då de är i Haiko.
Paris d. 17 juni 85. 17 juni 1885
Det var roligt att höra om moderns och systrarnas ankomst till Haiko, bekantskapen med Heydens och de första intrycken.
Paris söndag d. 28 juni 85 på aftonen 28 juni 1885
Följande dag ska Edelfelt gå ut för att köpa "ett och varje" för Annie och Berta Edelfelt tillsammans med fru Vallgren.
Edelfelt har beställt snörliv och klänningar åt Annie och Berta Edelfelt från Simon på Rue St. Honore; tyget är modern "flaggduk"; ifall de inte tycker om dem kan man låta sy upp andra enligt samma modell i Helsingfors.
Edelfelt ska uträtta kommissionerna [beställningarna] som modern och systrarna gjort.
Paris, måndag d. 30 nov. 1885 30 november 1885
Tackar för Alexandra Edelfelts två brev; saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Paris d. 5 December 5 december 1885
Det var roligt att höra om Berta Edelfelts konfirmation, roligt att Fredrika "Tajta" Snygg var med i kyrkan.
Skulle just gå med Madame Pasteur för att köpa vita klänningstyger åt Annie och Berta Edelfelt, då Alexandra Edelfelts brev kom med återbud.
d. 15 december 15 december 1885
Ber Alexandra Edelfelt köpa något nyttigt åt Annie och Berta Edelfelt för Edelfelts räkning.
Edelfelt saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Paris 18 dec. 85 18 december 1885
Edelfelt tackar för Berta Edelfelts uppiggande brev.
Paris 27 dec 85 27 december 1885
Saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt; ledsen över att inte skrivit till Annie och Berta.
Nyårsaftonen 85 31 december 1885
Brevet är till Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Edelfelt tackar för Alexandra och Berta Edelfelts brev.
Det är roligare att skriva hem än att se baroner, grosshandlare, gymnaster, sångerskor i Ehrenborgs ”stiliga” våning.
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Annie Edelfelts artikel i Finsk Tidskrift tog sig bra ut; skickar mera beröm i brev till Annie eller Berta Edelfelt.
Saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Odaterat 1 januari 1886
Edelfelt står inte ut med att sitta modell och tänker ofta på Alexandra, Annie och Berta Edelfelt som sitter modell för honom.
Paris d. 12 januari 1886 12 januari 1886
Edelfelt märker till sin häpnad att det är åtta dagar sedan han skrev till till Berta Edelfelt; ännu längre sedan brevet till Alexandra Edelfelt.
Paris d. 15 januari 1886 15 januari 1886
Sanmarks lilla flicka är trevlig; den äldre dottern som är i Berta Edelfelts ålder diskuterar, resonerar och har åsikter.
Paris, onsdag d 27 jan. 86 27 januari 1886
Edelfelt har läst Alexandras och Berta Edelfelts brev om och om igen, det är hans käraste sällskap, blir viktigare med åren.
Lördag d. 30 jan. 86 30 januari 1886
Edelfelt ska köpa en solfjäder åt Berta Edelfelt; hur tog hon sig ut på bal?
d. 15 febr 86 15 februari 1886
Edelfelt är uppfylld av konsten, tänker inte på "familjelycka", utom den hos Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Det är svårt att hitta en passande solfjäder åt Berta Edelfelt; Edelfelt vill inte köpa en med målning, han kan göra bättre målning själv; skickar solfjädern med Frenckells eller Boije så att den kommer fram till Bertas födelsedag.
Tisdag d. 23 februari 86 23 februari 1886
Edelfelt reser med Chambure till södern 4 eller 5 mars; hoppas få fira Berta Edelfelts födelsedag i södern.
Måndag 1 mars 86 1 mars 1886
Boije har rest; han hämtar med sig solfjädern åt Berta Edelfelt, kolbrosch åt Alexandra Edelfelt och hausse col åt Annie Edelfelt, som är det nyaste i broschväg, instruktioner och illustration om hur den ska bäras; dessutom några moderna gula hårnålar åt Annie Edelfelt.
Vill säga som Millais: "I am a happy man", för att han har Alexandra, Annie och Berta Edelfelt; det är 17 år sedan Carl Albert Edelfelt dog och det har hela tiden gått bättre för familjen.
Gratulationer till Berta Edelfelt på hennes födelsedag.
Edelfelt ska bestyra om Annie och Berta Edelfelts koftor; ska de skickas med posten? Sanmarks reser innan de hinner bli färdiga.
Nizza den 9 mars 86 9 mars 1886
Edelfelt undrar om telegrammet kom fram på Berta Edelfelts födelsedag.
Nizza d. 16 mars 86 16 mars 1886
Tackar för Alexandra och Berta Edelfelts brev.
Det är roligt att telegrammet och Boije kom fram i tid till Berta Edelfelts födelsedag.
Hoppas Berta Edelfelts halsont har gått över.
Monte Carlo d. 21 mars 86 21 mars 1886
Chambure skickar present åt Annie och Berta Edelfelt från Rivieran.
Monte Carlo d. 25 Mars 1886 25 mars 1886
Illustration av utsikten från hotellfönstret; Edelfelt konstaterar att det säkert ser sommarlikt ut i Alexandras, Annies och Berta Edelfelts ögon, som troligen har tjock is på vattnet.
Genua d. 27 mars 1886 27 mars 1886
Har skrivit till fru Etter; har skickat en låda med syltade frukter till Lily von Etter; Chambure har skickat en låda syltade frukter till Annie och Berta Edelfelt; båda adresserade till fru Etter i S:t Petersburg för att det inte skulle bli krångel med tullen.
Har fått ett brev från Alexandra Edelfelt om Berta Edelfelts resa till S:t Petersburg; resan kunde kombineras med tant Gadds resa till Granstedts.
Monte Carlo d. 29 mars 1886 29 mars 1886
Edelfelt är road av serenaden för Annie Edelfelt; ser Alexandra, Annie och Berta Edelfelt framför sig i sina "nocturnes blouses", som det heter i Mannerheims verser.
Paris d. 3 april 86 3 april 1886
Hur går det med Berta Edelfelts resa till S:t Petersburg? Skulle gärna se att Berta skulle få höra en bra opera, en bra sångerska eller en konsert anförd av Rubinstein, gå på Eremitaget.
Edelfelt ska skicka 300 mark till Annie och Berta Edelfelt; av det kan Berta ta till sin ekipering inför resan till S:t Petersburg; vill också i övrigt bidra till för att täcka utgifterna.
Paris, Tisdag d. 6 april 86 6 april 1886
Annie och Berta Edelfelts vårkoftor är avsända för tio dagar sedan över S:t Petersburg; vågade inte skicka via Lübeck eftersom hela Östersjön är frusen.
Om postandet av Annie och Berta Edelfelts koftor; beskrivning av dem.
Edelfelt skickar hattar och handskar åt Annie och Berta Edelfelt; vad behöver Alexandra Edelfelt? Ska skicka koppar och tefat.
Edelfelt skulle ha känt sig gammal på Annie och Berta Edelfelts dans.
Paris, Onsdag d. 14 april 1886 14 april 1886
Det är en evighet sedan Edelfelt skrev hem senast; har fått två brev av Alexandra Edelfelt, ett av Berta Edelfelt.
Edelfelt skickar handskar och hattar åt Annie och Berta Edelfelt så snart som möjligt via Lübeck.
Underligt att Etters inte skriver; hade varit roligt med Berta Edelfelts resa till Sankt Petersburg.
Edelfelt frågar om frukter som han har sänt har kommit bort i posten.
Paris Påskafton 86 24 april 1886
Det är roligt att Berta Edelfelt har varit i Petersburg; Edelfelt tänkte på henne sedan breven från Alexandra och Annie Edelfelt kom.
Det är roligt att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt har fått höra Svendsen.
Bra att frukterna från södra Frankrike kommit fram till Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Edelfelt har skickat sommarhattar och handskar och småsaker åt Annie och Berta Edelfelt via Böning; något kan ges åt flickorna Brandt; ber dem berätta om han ska skaffa mörkare hattar för hösten.
Paris d. 28 april 86 28 april 1886
Berta Edelfelt har väl varit i S:t Petersburg över påsken? Edelfelt vill gärna ha brev om det.
Paris, tisdag d 18 maj 86 18 maj 1886
Edelfelt bjuder Alexandra, Annie och Berta Edelfelt på en resa till Paris om alla dessa pengar kommer in.
Paris d. 23 maj 86 23 maj 1886
Edelfelt har skickat klänningstyg, strumpor m.m. från Magasin du Louvre, åt flickorna Brandt, Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Tacka Berta Edelfelt för brevet.
Paris d. 24 maj 86 24 maj 1886
Edelfelt ska bestyra om Annie och Berta Edelfelts klänningar.
Paris lördag d. 29 maj 86 29 maj 1886
Tackar för Alexandra Edelfelts och Berta Edelfelts brev.
Ska skriva till Annie och Berta Edelfelt.
Paris, Kristihimmelsfärdsdag. 86. 3 juni 3 juni 1886
Berta Edelfelt "spektaklar" med promotionen.
Edelfelt undrar när Alexandra, Annie och Berta reser till Haiko.
Edelfelt har börjat ett brev till Berta Edelfelt.
Annie Edelfelt ska delta i promotionen som upptar moderns och systrarnas tankar helt; det kommer att bli ett minne för livet; som en ny 1847 års promotion.
Paris torsdag d. 10 juni 86 10 juni 1886
Om Annie och Berta Edelfelts klänningar; det finns vackra blommiga tyger i Louis XV:s stil; Edelfelt ska rådfråga Julle Kleineh som har varit på ett av de största sidenhusen i Paris i många år.
Midsommarafton kl. 4 e.m. 23 juni 1886
Undrar hur Alexandra, Annie och Berta Edelfelt mår.
Edelfelt "är ett ök" som inte har ställt till det så att han kunde vara hemma nu; har inte sett Alexandra, Annie och Berta Edelfelt på åtta månader.
Midsommardagen kl. 12. 24 juni 1886
Edelfelt är glad över att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt är friska och raska; ska bli roligt att träffas igen.
Paris lördag 3 juli 86 3 juli 1886
Det skär i hjärtat att läsa i Alexandra Edelfelts och Berta Edelfelts brev om hur vackert det är i Haiko nu.
Paris d. 9 Juli 86 9 juli 1886
Har köpt sidenklänningar åt Annie och Berta Edelfelt; Edelfelt skickar klänningarna till Lübeck i morgon; har också skickat modeplanscher.
Petersburg tisdag 23 nov 86 23 november 1886
Alla talade med vänskap om Bertha [Edelfelt].
Mellan Leipzigs slätter och Lützens kullar måndag d. 29 nov. 1886 29 november 1886
Snoilsky har inte glömt Berta Edelfelts beundran för "salig kungen"; han har tillägnat henne ett separattryck av fru Lenngren.
Snoilsky är rörd över att Annie och Berta Edelfelt kan så många av hans dikter.
Edelfelt saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
2 dec. torsdag, Café de la Regence 2 december 1886
Solen sken i Paris, men Edelfelt kände sig ensam och saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Paris lördag d. 4 dec. 86 kl. 2. 4 december 1886
Edelfelt saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt;saknaden känns särskilt då ateljén är stökig och det inte går att måla.
Paris d. 7 dec 86 7 december 1886
Edelfelt borde skriva till Berta Edelfelt för att tacka henne för brevet.
Paris lördag d. 11 dec 86 11 december 1886
Edelfelt saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt, och komforten och välbefinnandet hemma; han borde själv vara mera praktisk och kunna ägna största delen av sin tid till "bestyr" för att ha det bra; han tröttnar på "bestyr" mycket fortare än på "riktigt arbete".
Paris d. 18 dec. 86. 18 december 1886
Julklapparna kommer senare; Edelfelt ber Alexandra Edelfelt köpa något för hans pengar åt alla hemma och hos familjen Brandt, Tajta och Mari medräknade.
Julafton kl. ½ 6 e.m. 86 Rue d’Offémont 35 24 december 1886
Edelfelt har sett på julklappar åt Alexandra, Annie och Berta Edelfelt; det finns bara onödigheter à la Göhles utställning; stämningen i de stora varuhusen är förfärlig.
Edelfelt ska försöka glömma att det är jul; om Alexandras, Annies och Berta Edelfelts julfirande; julgranen för barnen Brandt.
Edelfelt har sänt ett telegram till Alexandra Edelfelt med önskan om god jul; ber Annie och Berta Edelfelt köpa julklappar åt alla för Edelfelts pengar.
Edelfelt har prenumererat på tidskrifterna Harper's och Punch för Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Edelfelt saknar Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Juldagen 1886 25 december 1886
Det var en härlig julmorgon med brev från Alexandra, Annie och Berta Edelfelt; det är vackert väder.
Chambure var på sitt dystra humör föregående kväll, talade om världens fåfänglighet; Edelfelt saknade Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Palmsöndag 1887 1 januari 1887
Edelfelts resplaner för sommaren med Alexandra, Annie och Berta Edelfelt är allvarligt menade, försäkrar han: Edelfelt undrar om de vill komma till Köpenhamn och sedan fortsätta resa i Finland.
Edelfelt måste resa i Finland för att teckna och skriva för tidningen Harpers; han föreslår att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt möter honom i Köpenhamn i början av juni, att de vistas där i åtta dagar och sedan reser hem till Haiko, vilket beräknas ta åtta dagar; sedan kan Edelfelt åka till Imatra och vidare mot Norden med systrarna; han hoppas komma tillbaka till Haiko med skisser, Annie Edelfelt med fotografier och Berta Edelfelt med resebeskrivningar eller "små snolleska sonetter" [sonetter i Snoilskys stil], alltefter vad hon själv finner lämpligast.
Det vore roligt och tjusigt, "schangtilt" för Annie och Berta Edelfelt att debutera med en text i en tidskrift som trycks i 200 000 exemplar; alla ska försöka göra bra ifrån sig i patriotiskt intresse.
Neitsytniemi torsdag afton 1 januari 1887
Det är bra att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt är friska.
Edelfelt ber tacka Annie och Berta Edelfelt för gott ressällskap; Edelfelt tackar också för att Alexandra Edelfelt kom med.
Paris d. 2 Januari 87 2 januari 1887
Edelfelt har julklappar åt Alexandra, Annie och Berta Edelfelt: borddukar och småsaker; Edelfelt skickar dem kanske först med Annies och Bertas korsetter; Berta ska få Snoilskys bok.
Paris d. 4 jan 1887 4 januari 1887
Hälsa alla: Annie och Berta Edelfelt och tante Gadd; Edelfelt önskar dem alla en god fortsättning på det nya året.
Fredag d. 14 Jan 1887 14 januari 1887
Tackar för Alexandra och Berta Edelfelts brev; tackar för fotografierna.
Edelfelt har skickat Annies och Berta Edelfelts korsetter och två borddukar åt Alexandra Edelfelt; japanskt bläckhorn och dito träbricka, som tante Gadd eller Annie eller Berta vill ha? Några japanska ritböcker åt fru Etter; produktionen av japanskt tappar i kvalitet; korsettmakaren Malbraud skickar allt via Sverige.
Annie Edelfelt är "mycket i turen"; ledsamt att Edelfelt inte är hemma till Hugo Standertskiölds bal; Annies och Bertas tankar om klädsel är inte illa; Annie kunde klä sig i 1820-talets eller 1830-talets dräkt.
Paris d. 18 januari 87 18 januari 1887
Edelfelt är skyldig brev åt alla; Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Det är roligt att se av Alexandra, Annie och Berta Edelfelts brev att de alla är friska och glada.
Edelfelt har skickat Edmond Bayles översättning av "Fänrik Ståls sägner", andra delen, till Berta Edelfelt; inuti den ligger Snoilskys separatutdrag av dikten "En afton hos fru Lenngren" med dedikation till Berta Edelfelt.
Paris d. 1 februari 1887 1 februari 1887
Edelfelt är glad över att Tajta blir frisk igen; han hoppas också Alexandra, Annie och Berta Edelfelt får vara friska.
Paris d. 3 februari 1887 3 februari 1887
Edelfelt gläder sig åt sommaren; han hoppas då få återse Tajta, Alexandra, Annie och Berta Edelfelt friska och raska.
Paris d. 9 februari 87 9 februari 1887
Edelfelt har köpt två för hand kolorerade gravyrer av Martin hos en gravyrhandlare; den ena föreställer Gustaf Adolfs torg 1780, den andra Stockholm från Mälaren; "ypperliga tidsdräkter", på den förra syns kungen [Gustav III] i vagn med livhusarer och löpare; Edelfelt lyckades pruta från 150 franc till 80 franc för båda; "si c'était français cela aurait une grande valeur, sa juden" [om det var ett franskt motiv skulle de akvarellerade gravyrerna vara värda mycket]; det är tidsdokument som Edelfelt har nytta av för teckningar och målningar med den gustavianska tiden som motiv; Berta Edelfelt får införliva dem med sina gustavianska samlingar i sommar.
Paris d. 14 februari 1887 14 februari 1887
Berta Edelfelts teckning av [författaren] Hallman är utmärkt; kunde Berta svara på frågan om [poeten] Thorild var i Sverige och var med på kalaset [som Edelfelt skissar på].
Edelfelt hoppas Alexandra, Annie och Berta Edelfelt har roligt på Hugo Standertskjölds bal; Edelfelt skulle vilja vara med; Edelfelt diskuterar Annies och Bertas dräkter och konstaterar att rött, gult, vitt och rosa ser bra ut i eldsken, alla gråbleka och violetta nyanser försvinner eller ser fadda ut.
Paris torsdag d. 17 febr 87 17 februari 1887
Edelfelt konstaterar att Berta Edelfelt har rätt, det är ovärdigt att inte skriva ett ord till svar på hennes fem brev.
Det vore roligt att vara med på Hugo Standertskiölds bal, konstaterar Edelfelt; Edelfelt undrar om någon av herrarna kommer att klä sig i officersuniform från 1808; han kommenterar systrarnas kostymer på balen som uppenbarluigen är en maskeradbal: gör inte Annie Edelfelts huvud för stort; ifall Berta Edelfelts dräkt liknar "Flicka med blommor" som Hugo Standertskiölds har köpt av Edelfelt, är den från 1780-talet, "men det går väl för fullt ändå".
Paris, lördag d 26 februari 86 [ändrat med blyerts till 87] 26 februari 1887
Edelfelt tycker att det hade varit roligt att kunna gå på Hugo Standertskiölds bal [i Helsingfors]; han grämer sig över att inte ha fått se Annie och Berta Edelfelts dräkter.
Edelfelt hoppas fortfarande att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt kommer till Köpenhamn; han planerar åtta dagar i Köpenhamn och sedan hemresa genom Sverige; synd att resan till Paris är så lång, Edelfelt skulle vilja se Alexandra, Annie och Berta Edelfelt i Paris.
Paris d. 13 mars 87 13 mars 1887
Edelfelt har inte avsänt gratulationsbrev till Berta Edelfelt; hon borde arbeta bort bleksoten genom att läsa mindre, gymnastisera, gå, äta och dricka.
Vädret är kallt igen; Alexandra, Annie och Berta Edelfelt har det bättre som har vårväder.
Paris d. 24 mars 87 24 mars 1887
Edelfelt träffade Neiglick på Café de la Regence; Neiglick talade hela tiden utan sammanhang; Edelfelt bjöd på middag på Lucus; Neiglick talade om fröken Lupander, Tavaststjerna, Alexandra, Annie och Berta Edelfelt, om Neovius, disputationen, särskilt om ett stående lån i en bank med en savokarelare Savander och en viburgens som hette något annat [medlemmar av savo-karelska respektive viborska avdelningen (nationen) vid universitetet i Helsingfors].
Edelfelt har inte glömt Berta Edelfelt på hennes födelsedag; skickar present.
Edelfelt ska skriva till Annie och Berta Edelfelt.
Harper's Magazine har beställt en illustrerad resa i Finland: femton små teckningar till 3500 franc; text på 10000 ord till 600 franc; vill Annie Edelfelt skriva texten tillsammans med Edelfelt? Vill Annie och Berta Edelfelt komma med på resan? De skulle vara bättre att ha med än Tavaststjerna, och skulle kanske skriva bättre än han.
Paris d. 27 mars 1887. 27 mars 1887
Edelfelt borde skriva till Annie och Berta Edelfelt.
Vad behöver Alexandra, Annie och Berta Edelfelt i klädväg: överplagg eller klänningar?
Paris, d. 31 mars 87 31 mars 1887
Edelfelt föreslår att han på sommaren reser i Finland tillsammans med både Annie och Berta Edelfelt, till Viborg, längs Saima kanal, till Imatra och Punkaharju; han kunde fortsätta med den ena av dem till Kuopio, Idensalmi, Kajana och Uleåborg.
Annie och Berta Edelfelt kunde fotografera under resan; de är dessutom mer vakna och "fiffiga" än de flesta "karlslokar", dvs. män.
Paris tisdag d. 12 april 87 12 april 1887
Fru Andsten har rest; hon erbjöd sig att ta med kläder åt Annie och Berta Edelfelt, men Edelfelt hann inte skaffa något.
Edelfelt tycker det är obegripligt att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt säger kan mena att de inte behöver något i klädväg; Annies och Bertas koftor måste ju vara utslitna.
Paris d. 18 april 87 18 april 1887
Edelfelt är den här gången tvungen att skriva lika kort som Alexandra och Berta Edelfelt skrev senast.
Paris d. 27 april 1887 27 april 1887
Ellan de la Chapelle har talat gott om Annie och Berta Edelfelt; Edelfelt är glad för det eftersom de och Alexandra Edelfelt står honom närmast.
Edelfelt hoppas Alexandra, Annie och Berta Edelfelt får vara friska.
Edelfelt hade önskat få se Alexandra, Annie och Berta Edelfelt i Paris; nu får han nöja sig med att träffa dem i Köpenhamn; det skulle ha varit roligt att höra Bertas intryck av staden, men Paris skulle sannolikt p.g.a. den poltiska spänningen och krigsrykten inte ha visat sig från sin bästa sida; Edelfelt planerar Alexandras, Annies och Berta Edelfelts besök i tankarna; då han kan slita sig loss från sitt "usla måleri" och går ned till Place de la Concorde och går över broarna, då tänker han vad allt han skulle vilja visa dem.
Edelfelt undrar om Berta och Annie Edelfelt verkligen inte behöver någonting nytt i klädväg; han har aldrig träffat flickor som är så aktsamma och spartanska som de.
Edelfelt blir glad och lugn först då han får träffa Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Paris d. 12 maj 87 12 maj 1887
Jean Baptiste Pasteur ber Edelfelt måla ett porträtt av deras bekanta fru Holmblad i Köpenhamn för 2500 franc; Edelfelt skulle i så fall måla fyra timmar om dagen, frun skulle inte orka sitta mer än så, och sedan skulle han kunna umgås med Alexandra, Annie och Berta Edelfelt; porträttbeställningen skulle inskränka en vecka på den finska resan.
Det är bra att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt är friska; Kasten Antells häftiga sjukdom visar hur mycket mikrober som funnits hemma i vinter.
Paris d. 5 juni 87 5 juni 1887
Alexandra, Annie och Berta Edelfelt har gett upp tanken på att resa till Köpenhamn; Edelfelt reser i stället över Schweiz för att träffa Ellan de la Chapelle.
Edelfelt gläder sig åt resan i Finland; för Annie och Berta Edelfelt blir den inte så rolig som en resa till Köpenhamn, men resan till Köpenhamn och Paris får göras ett annat år.
Alexandra, Annie och Berta Edelfelt är redan i Haiko; Edelfelt skulle önska att Haiko vore närmare Europas centrum; han jämför med sina vänner som har högst ett dygns resa till sina hemorter.
Paris, fredag d. 24 februari 88 24 februari 1888
Edelfelt har skrivit till Berta Edelfelt; Ellan har köpt "de invisibla nätena" osynliga nät [till Berta uppenbarligen]. Eftersom Ellan redan "ligger i Morfei armar", sover, vill Edelfelt inte störa henne med att fråga var de är; han sänder dem sinom tid.
Paris 25 mars 88. 25 mars 1888
Vädret är fortfarande kallt; Alexandra, Annie och Berta Edelfelt har det kallare, men eldningssystemet hos dem är bättre.
Edelfelt läser i tidningen Nya Pressen [20.3.1888] att Madame Thénards soaré [soirée litteraire et artistique] var lyckad; han är glad att Annie och Berta Edelfelt fick se fransk komedi och undrar om Annie tänkte på det franska uttalet.
Paris tisdag afton, 27 mars 88. 27 mars 1888
Alexandra, Annie och Berta Edelfelt har varit missnöjda med Edelfelts brev, och tyckt att det finns en misstämning i breven; Edelfelt svarar att den beror på att måleriet inte går och på att vädret är dåligt; han får inte måla det han vill och det blir bara skräp; vädret har gått från snöglopp till regn.
Paris 20 april 88 20 april 1888
Edelfelt önskar att den politiska situationen skulle lugna sig så att Berta Edelfelt skulle kunna komma till Paris; han undrar om det inte finns något ressällskap för henne; Edelfelt skulle kunna skicka respengar i maj och så skulle hon komma hem med Edelfelt och Ellan i mitten eller i slutet av juni och se utställningen i Köpenhamn.
Edelfelt planerar vad Berta Edelfelt ska se i Paris; pigan Marguerite ska föra henne till hallarna; med Ellan och Edelfelt ska hon gå på teatrar och museer.
Berta Edelfelt får inte dricka vatten i Paris, bara vin, öl, te, lemonad; många har fått tyfus av att dricka vatten.
Friherrinnan Cedercreutz vore det bästa ressällskapet för Berta Edelfelt.
Paris 25 april 88 25 april 1888
Hulda von Born skulle ha varit ett bra ressällskap för Berta Edelfelt; kan hon helst resa med friherrinnan Cedercreutz, ifall friherrinnan lämnar sin mor på en tid.
Annies och Berta Edelfelts finare hattar skickas med posten; Ellan tar med ”trädgårdskråkorna”; Bertas är extra modern med rak skärm, laxfärgad rosett med svarta fjädrar, Edelfelt hoppas att hon inte kommer att se ut som "ett spektakel".
Paris 1sta Maj 1888. 1 maj 1888
Ellan har bestyrt om Annies och Berta Edelfelts hattar; hon har besökt alla stora varuhus och fått hattar med hem för att Edelfelt skulle kunna ge sitt omdöme.
Edelfelt var hemma klockan sju för att föra Ellan på den skandinaviska middagen, men Ellan hade hämtat Annies och Berta Edelfelts hattar tillsammans med Marguerite och sett på två lägenheter; hon gick därför till sängs tidigt och kom inte med på den skandinaviska middagen.
Paris, måndag 7 maj 88 7 maj 1888
Hoppas att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt träffar Bjørnson; måtte han inte vara för omringad av "tjocka Thyror, fru Aspar, Kurténar, Viktorer, Heikellar".
Alexandra, Annie och Berta Edelfelt ska försöka bjuda Bjørnson på middag hem till sig; han skulle säkert vara förtjust över att äta bättre mat än man annars kan få i Helsingfors och i litet sällskap; Mari lagar god mat.
Paris 17 maj 88 17 maj 1888
Det var roligt att höra att Berta Edelfelt var så ivrig över Bjørnson; vad sade systern Annie, undrar Edelfelt som är nyfiken över intrycken från festen.
Paris 22 maj 88. 22 maj 1888
Edelfelt är arg över att Berta Edelfelt inte kom tillsammans med Hulda von Born.
Paris 28 maj 88 28 maj 1888
Ellan hade hoppats kunna vara frisk och lära känna Alexandra, Annie och Berta Edelfelt i sommar; nu skäms hon över att komma dit som ”en ko” och vara otrevlig och genant för alla.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Alla kommer nog att rymmas in i villan i Haiko; bara Edelfelt blir rik ska han bygga ett nytt hus, där man kan bo under vintern också, med ateljé och många sovrum; det är odrägligt att bli tvungen att flytta tiil Helsingfors redan i september.
Paris 3 juni 1888 3 juni 1888
Sett rekonstruktionen av Bastiljen före 1789; förbluffas över hur bra den var gjord; Berta Edelfelt skulle ha tyckt om att se det; synd att Berta inte kunnat komma till Paris i år.
Skickar några av visorna som sjöngs i evenemanget och en tidning som trycktes på stället; "spektaklet" ska fortsätta nästa sommar under världsutställningen 1889; hoppas det för Berta Edelfelts skull.
Alexandra, Annie och Berta Edelfelt är lyckliga som får resa till Haiko om en vecka.
Paris 11 juni 1888 11 juni 1888
Alexandra, Annie och Berta Edelfelt är i Haiko; tröstar att sommaren är så sen hemma att Edelfelt också hinner uppleva något av den då han kommer.
Paris 13 juni 1888 13 juni 1888
Om läkaren inte har något emot det, reser Ellan och Edelfelt hem via Köpenhamn; Berta Edelfelt kunde ju komma dit.
Är rasande över att Berta Edelfelts resa inte blivit av; ressällskapet skulle ha ordnat sig, om bara Berta skulle ha vetat att Hulda Born hade för avsikt att resa.
Telegraferar från Paris vid avresan; kan Berta Edelfelt få ressällskap till Köpenhamn så ska hon få av Edelfelts pengar; i Köpenhamn bekostar Edelfelt allt.
Hämtar parasoll och handskar åt flickorna Brandt, sommarkappor åt Annie och Berta Edelfelt och badkappan som tant Gadd önskat sig.
Paris d. 29 juni 1888 29 juni 1888
Skulle vilja träffa Alexandra Edelfelt; kanske hon och Annie och Berta Edelfelt kan komma till Köpenhamn i höst för att träffa Edelfelt? Eller om de alla kommer till Paris i september?; Ellan kommer med förslag till hur alla kunde träffas.
Paris 30 juni 88 30 juni 1888
Vill träffa Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Har Alexandra, Annie och Berta Edelfelt obehag av dem som bor i Mischa Walleens villa?
Paris 4 juli 1888 4 juli 1888
Köpt presenter åt alla därhemma; kommer att skicka dem i flera sändningar som kostar i tull; en del saker kommer direkt från Bon Marché: grå silkeschal åt Alexandra Edelfelt, en peignoir åt tant Gadd, klänningstyger i siden åt Annie och Berta Edelfelt; mycket kläder åt barnen Brandt som Ellan försäkrat att är nyttiga och kan användas dagligen; enkelt att skicka från Paris, istället för att Alexandra Edelfelt får förse familjen Brandt med kläder; Alexandra Edelfelt får köpa något åt Max Brandt; kappor och böcker åt Annie och Berta Edelfelt sänds särskilt för sig.
Montbeliard 11 juli 1888 11 juli 1888
Porträttet av Daniel Grosjean blir i samma storlek som porträttet av Berta Edelfelt; porträtterar honom i uniform.
Baden Baden 30 Juli 1888 30 juli 1888
Alexandra Edelfelt ska skriva till Krohns adress, ifall hon inte kommer till Köpenhamn tillsammans med Annie och Berta Edelfelt.
Saaris 5 okt aftonen. 5 oktober 1888
Ber om ursäkt för att ha varit till besvär för Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.