Beskrivning

finländsk friherrinna, g.m. Gunnar Berndtson, dotter till friherre Johan Frans Andreas Galindo Cronstedt och Olga Beatrice Cronstedt

Paris 25 mars 88. 25 mars 1888
Gunnar Berndtson har kommit från Cannes med sin fru Heddi.
Edelfelt och Ellan har haft haft bara besvär och obehag med att skaffa en piga åt Berndtsons; Edelfelt hittade en utmärkt piga genom Pierre; hon har varit länge hos general Faidherbe.
Den nya pigan kom till en herre vid namn Bazire där hon på Berndtsons anmodan skulle möta honom med fru; det är en kontakt från Nizza, Berndtsons ska bo i Bazires hus, men de var inte där när pigan kom och hon fick ingen mat och brutaliserades av Bazire; hon reste tillbaka till Faidherbe och meddelade att hon aldrig kommer tillbaka till det huset.
Heddi Cronstedt förefaller mycket oerfaren; det skulle vara ett öde att ha en så barnslig fru.
Heddi Cronstedt är förvisso nätt, men tillgjord, vilket Edelfelt inte tycker om.
Heddi Cronstedt kom tre gånger igår och frågade råd av Ellan om pigan; hon undrade om man verkligen kan lita på Pierre.
Berndtsons är installerade hos Bazire, som de i grunden inte känner alls; med en ny piga som också hittades med hjälp av Pierre; de bor på andra sidan triumfbågen.
I dag kommer Berndtsons på frukost; Ellan och Edelfelt vill göra det riktigt fint utan att skryta; de har blommor på bordet, men ingen Pierre för att servera.
Berndtsons är trötta, de lägger sig alltid tidigt och går aldrig ut om kvällarna.
Onsdag morgon 11 april 1888 11 april 1888
Berndtsons har en större lägenhet som är bättre utrustad och betalar 250 franc; det är visserligen ett vänskapspris.
Paris 14 april 88 sent på aftonen 14 april 1888
Efter promenaden i Bois de Boulogne gick Edelfelt och Ellan till Berndtsons.
Det förefaller som om Berndtsons inte blir glada när Edelfelt och Ellan besöker dem.
Heddi Cronstedt är så tillgjord att Edelfelt inte vet hur han ska umgås med henne eller komma henne närmare.
Ellan menar att Heddi Cronstedt bara är intresserad av kläder; när de två kvinnorna talade som intensivast satt de med olika tygprover i famnen.
Paris 25 april 88 25 april 1888
Edelfelt var fri och ledig på eftermiddagen och gick med sina gamla ”flammor” i varuhusen Magasin du Louvre och Printemps; Gunnar Berndtson var nervös, Heddi Cronstedt var snipsig och kapriciös.
Heddi Cronstedt kan inte ha fått någon uppfostran, eftersom hon inte försöker vara "aimabel", vänlig; Edelfelt skulle inte stå ut med hennes barnslighet.
Edelfelt hade inget kaffe att bjuda åt Hulda von Born, Gunnar Berndtson, Aina och Heddi Cronstedt i ateljén, han bjöd på champagne i stället.
Hulda von Born, Heddi och Aina Cronstedt, Gunnar Berndtson ville gå på teatern denna kväll, men Ellan och Edelfelt menade att det var för mycket efter dagen i varuhusen.
Paris 1sta Maj 1888. 1 maj 1888
Edelfelt har träffat Berndtson med damer på restaurang Ledoyen; de hade inte varit på Salongen och var perplexa över allt tal om måleri som hördes från alla bord.
Paris, måndag 7 maj 88 7 maj 1888
I kväll är Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt bjudna till prins Eugen och Celsings; Edelfelt och Ellan har inte träffat det Berndtsonska sällskapet på sex dagar.
Rafael von Haartman är i Paris; han har bjudit hela den "Berndtsonska kolonin" på operan i morgon.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Edelfelt och Ellan har varit på middag hos Runebergs tillsammans med Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Berndtsons och Aina Cronstedt reser idag; Berndtson verkar glad att slippa det tröttande livet i Paris som inte passar sjuka människor.
Edelfelt tror att Berndtson är glad att resa hem, där han kan lämna Heddi Cronstedt på Brändö tidvis och slippa hennes sjukdom, oförstånd och "konster"; han har själv varit sjuk hela tiden i Paris men varit tvungen att hjälpa Heddi med allt.
Edelfelt har skickat ögonblicksfotografier från Paris samt Vallery-Radots bok till Annie Edelfelt; Edelfelt ville skicka Labruyères Caractères med Berndtsons, men fick inte tag i trevlig upplaga; Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ta reda på vilka klassiska franska böcker Annie önskar sig.
Paris 3 juni 1888 3 juni 1888
Berndtsons har rest; måtte Berndtson få arbeta litet där hemma utan att behöva tänka på sina krämpor och bekymmer.