Beskrivning

syster till Heddi Berndtson, f. Cronstedt, g.m. Axel Lille

Paris 25 april 88 25 april 1888
Förvåningen var stor då Hulda von Born kom in [hos Edelfelt] med [sin bror] Berndtson och Aina Cronstedt.
Edelfelt hade inget kaffe att bjuda åt Hulda von Born, Gunnar Berndtson, Aina och Heddi Cronstedt i ateljén, han bjöd på champagne i stället.
Hulda von Born, Heddi och Aina Cronstedt, Gunnar Berndtson ville gå på teatern denna kväll, men Ellan och Edelfelt menade att det var för mycket efter dagen i varuhusen.
Paris 1sta Maj 1888. 1 maj 1888
Edelfelt har träffat Berndtson med damer på restaurang Ledoyen; de hade inte varit på Salongen och var perplexa över allt tal om måleri som hördes från alla bord.
Den skandinaviska middagen var livad med Larsson, fru Runeberg, prins Eugen, fru Larsson, fru Tuxen, fru Celsing, Salmson, Hulda von Born, Celsing, Aina Cronstedt, W. Runeberg osv; Larsson höll fåniga tal och så dansades det.
Hulda von Born och Aina Cronstedt dansade med prins Eugen på den skandinaviska middagen.
Paris, måndag 7 maj 88 7 maj 1888
I kväll är Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt bjudna till prins Eugen och Celsings; Edelfelt och Ellan har inte träffat det Berndtsonska sällskapet på sex dagar.
Ellan var så trött efter Salongens vernissage att Edelfelt förbjöd henne att åka ut och visa Paris för Hulda von Born och Aina Cronstedt.
Hulda von Born är förtjust i allt hon ser; Aina Cronstedt är missnöjd; Edelfelt konstaterar att Aina Cronstedt saknar sina kurtisörer i Helsingfors.
Hulda von Born och Aina Cronstedt är inte bjudna till prins Eugen; Aina Cronstedt var snopen över det.
Rafael von Haartman är i Paris; han har bjudit hela den "Berndtsonska kolonin" på operan i morgon.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Edelfelt och Ellan har varit på middag hos Runebergs tillsammans med Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Berndtsons och Aina Cronstedt reser idag; Berndtson verkar glad att slippa det tröttande livet i Paris som inte passar sjuka människor.