Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

familjen Edelfelts köksa i Paris

Källor

Inga källor
Paris 10 dec. sent på qvällen 10 december 1889
Köksan Pauline är "utmärkt": glad, driftig, lag god mat; men hon är lång, har bred rygg och är rödbrusig.
Fredag 13 dec. 89. 13 december 1889
Läkaren har sagt att familjen inte behöver frukta för att Erik ska få scharlakansfeber; 1. har inte samma ingång som arkitektfamiljen, 2. tjänstefolket umgås inte med arkitektens tjänstefolk, 3. barn i Eriks ålder blir sällan smittade.
Onsdag 18 december 89 18 december 1889
Osäker koppling Familjen Edelfelt undgått influensan; trots att Edelfelt tror att han själv hade den i Montbeliard och Ellan hade den på teatern; nu har köksan insjuknat, hoppas det inte blir lunginflammation; tjänstefolkens rum under taket har inga eldstäder; köksan kan ju inte lämnas ensam i kylan.
Osäker koppling Såg just till att köksan gick och lade sig: hon har influensa; Ellan och Edelfelt får gå till Dray för att äta ikväll; Mari får koka något åt sig själv.
Juldag 25 december 1889
Osäker koppling Köksan mår inte bra ännu.
Osäker koppling Det är svårt att lämna hemmet, där bara Erik och amman är friska; köksan tar fortfarande medicin.
trettondagsafton 90. 1 januari 1890
Erik förstår finska bäst; Edelfelts svenskspråkiga sympatier; Erik svarat på Ahos finska fråga om hur tuppen säger; en del saker kan Erik bara på finska; på franska säger han bara "attends" med Pauline.
2 jan. 90 2 januari 1890
Osäker koppling Edelfelt hade valt ut böcker åt Annie och Berta Edelfelt på Flammarions bokhandel samma dag som han blev sjuk; skulle komma tillbaka följande dag med adressen; har ingen att skicka efter böckerna: köksan är fortfarande sjuk och Maris franska inskränker sig till "nong"; Emile, som lovat komma en gång om dagen för att uträtta kommissioner, har också varit sjuk.
17 mars 1890. 17 mars 1890
Ellan har varit "makalös" hela denna tid: uppmuntrande och uppfinningsrik; Ellan gjort under för att pigan inte ska märka familjens "penningförlägenhet".
Paris 20 april 1890. 20 april 1890
Osäker koppling Efter frukosten med Ellan och Hanna Palme på en assaut d'armes, men där var så hett att Ellan nästan blev sjuk; flanerade sedan bland söndagspubliken i Champs Elysees; efter det "rymde" Edelfelt till ateljén efter att ha uppmanat Ellan att gå hem och vila sig och Hanna att göra visit hos Runebergs; Edelfelt ska träffa Ellan och Hanna på kvällen; köksan har ledigt och de ska äta ute, antagligen på Weppler; Hanna vill inte komma med eftersom hon menar attt Edelfelt inte ska ha utgifter p.g.a. henne; Edelfelt: hon kommer att komma med i alla fall.
Paris 15 [med blyerts 16] maj 1890 16 maj 1890
Höll middag i lördags för Vallery Radots, Chambure och Portalis; middagen varit planerad hela vintern; Sparre inbjuden till en ledig plats vid bordet; Edelfelt måste visa artighet som tack för de många bjudningar han tagit emot under så många år; finsmakaren Portalis bad att få spara matsedeln; en sten föll från Edelfelts hjärta då middagen var lyckad; Pauline kunde laga bara en del av maten, resten kom från patissier Rousseau; Emile passade upp, men fick champagneflaskor att explodera; Ellan dukat vackert och originellt med blommor.