Beskrivning

g.m. Walter Runeberg

Rom d. 25 Mars 1876. 25 mars 1876
Edelfelt besökte tillsammans med Runebergs häromdagen Vatikanen; Edelfelt kände till alla de viktigaste konstverken; Capella Sistina [Sixtinska kapellet] gör ett överväldigande men oroligt intryck; Yttersta domen har Edelfelt aldrig förstått sig på; MichelAngelo som konstnär är ändå den mäktigaste ande som levat; det gudomliga, övernaturliga, har denne aldrig vunnit eller eftersträvat, men den mänskliga andens kamp, trots och förödmjukelse har han skildrat som ingen annan; tack vare Vatikanens samlingar på École des Beaux Arts hade Edelfelt en god föreställning om det gigantiska konstverket i taket på Sixtinska kapellet; av profeterna tycker han mest om Daniel och Jonas, av pannåerna Adams skapelse och Syndafallet.
Rom d. 3dje April 3 april 1876
Edelfelt hörde nyss att fru Lina Runeberg bett Fredrik underrätta Alexandra Edelfelt om att Edelfelt är sjuk; oron och ansträngningarna vid Victor Hovings sjukbädd samt ovanan vid klimatet gjorde att han fick feber och Erhardt har bett honom ligga till sängs.
Roma d. 7 Maj (söndag) 1876 7 maj 1876
Edelfelt tackar för att Alexandra Edelfelt skrev till gamla Runebergs och talade om Walters och hans fru Linas stora vänlighet.
Rom d. 11 maj (thorsdag) 1876 11 maj 1876
Fru Lina Runeberg med Walter har hälsat på; hon hade med sig en skål kräm som doktor Holm sade var hälsosam.
Rom, lördag d. 13 maj 1876. 13 maj 1876
P.S. Edelfelt fick just ett brev av Alexandra Edelfelt daterat den 6 maj och är glad att hon utan sorg kunnat fira sin namnsdag, tack vare telegrammet till Fredrik Runeberg.
Roma, söndag d. 14 Maj 1876 14 maj 1876
Pietro Krohn ser fram emot den tid då Edelfelt kan lämna hospitalet [sjukhuset] och vill att han skall bo hos honom; Walter Runeberg menar att Edelfelt skall komma ut till Frascati där fru Runeberg och sonen vistas och dit Walter kommer ett par gånger i veckan.
Rom, måndag d. 15 Maj 76. 15 maj 1876
Runebergs kom på besök; då de och Pietro Krohn gick föll det några regndroppar och det bestämdes att vagnsturen inte blev av; strax efteråt sken solen.
Roma d. 16 maj (tisdag) 1876. 16 maj 1876
Pietro Krohn är på bröllop i protestantiska kyrkan: en skulptör Oscar Berg (svensk) gifter sig med en fröken Augusta Montgomery; Robert Stigell sade att bruden var gammal, ful och elak; Johannes Takanen är marskalk; Runebergs är också där.
Rom d. 17 Maj 1876 (onsdag) 17 maj 1876
Walter Runeberg har tänkt skicka sin fru och pojke till Schweiz med Vilhelm Bissens familj i slutet av maj; Edelfelt kan inte vara med på gillet som ordnas för Runebergs innan avresen.
Edelfelt borde skriva till Victor Hovings bror i Viborg, Pietro Krohn har förbjudit det hittills; det är svårt att ge några detaljer om Victor H:s död; Krohn gick ofta dit och var den ende som kunde uthärda den förfärliga lukt som skall ha varit där de två sista dagarna; fru Lina Runeberg var där den sista morgonen med blommor.
Rom, fredag d 19 Maj 1876. 19 maj 1876
Runebergs var på besök igår: Fru Lina Runeberg hade tagit med sig hälsosamma bakelser som vanligt.
Runebergs är bildade, enkla och framför allt hjärtliga och goda.
Rom, lördag d. 20 maj 76. 20 maj 1876
Följande dag är Edelfelt bjuden till middag hos Runebergs tillsammans med Pietro Krohn och doktor Holm.
Rom d. 21/5 (söndag) 1876 21 maj 1876
Till Runebergs kommer förutom Pietro Krohn och Holm, även Vilhelm Bissen med fru.
Edelfelt skriver i största hast; först var Erhardt där, sedan skrev han brev och satt över en timme i trädgården, därefter kom doktor Holm och talade politik; inom kort kommer Pietro Krohn för att följa med honom för att prova hans sommarkläder, därefter skall han till barberaren för att sedan åka till Runebergs.
Rom, måndag d. 22 maj 1876. 22 maj 1876
I tidningar som Edelfelt fick hos Runebergs ser han att friherrinnan Langenskiöld dog den 11 maj; de viktigaste sakerna i tidningarna var kejsarbesöket, studenternas majfest och Johan Wilhelm Snellmans 70-årsdag.
Hos Runebergs fick Edelfelt veta att han fått stipendium; Gunnar Berndtson fick inget; kanske hans föräldrar kan ge honom något, då Hulda Berndtsons klänningar och ridlektioner inte längre bekostas av dem.
*Pietro Krohn är glad över att få Edelfelt och Walter Runeberg att bo i hans ateljé, sedan fru Lina Runeberg och sonen flyttar till Frascati.
Det var en prägel av familjefest hos Runebergs i går, med glädje och rörelse över de allvarliga stunder de hade bakom sig; Edelfelt drack Pietro Krohns och herrskapet Runebergs skål; Walter Runeberg höll ett tal och drack en skål för Alexandra Edelfelt; den annorlunda maten gjorde att Edelfelt kände lite knip i magen på kvällen.
Rom, tisdag d. 23 Maj 1876. 23 maj 1876
Erhardt har inte kommit förbi på två dagar (fru Wiesener är ju redan bättre) och Edelfelt har därför inte talat med honom om avfärden från hospitalet [sjukhuset]; Pietro Krohn sköter om honom sedan, men han oroar sig för de fyra trapporna till Krohns ateljé; Runebergs hade tre trappor och det gick bra, men det var bara en gång; pappret är slut och Schultz betjänt väntar.
Rom, söndag d. 28 maj 1876. 28 maj 1876
Föregående dag hade Edelfelt och Pietro Krohn åkt till Runebergs, där man firade sonen Nino (Giovanni) Runebergs 2-årskalas; de bjöds på choklad och uppmanades att i dag, söndag, komma med på ett knytparti [knytkalas] ute på campagnan: Runebergs bjuder på mat och vin fås från någon osteria; med på utflykten kommer även assessor Robert Emil Hisinger med fru från Finland, fröken Marie Elise Wiesener, doktor Holm, fröknarna Winqvist och Bissens.
Föregående dag hos Runebergs såg Edelfelt Vilhelm Bissens son och dotter, som alltid beskrivits som ovanligt vackra, vilket de också var.
Edelfelt har på morgonen suttit i trädgården och beundrat växtrikedomen; acanthus, vinrankan, cypressen och cedern bildar vackra linjer; snart slår oleanderträden ut i blom; Edelfelt måste till barberaren före han beger sig till Runebergs.
(Kl. 6 på eftermiddagen) Edelfelt har återvänt till Mons Capitoluus; utfärden var mycket rolig; han åkte vagn med assessor Robert Emil Hisinger till Porta Salaria; i lövsalen på gården i en osteria dukade fru Lina Runeberg med hjälp av hennes och Bissens piga upp en fin taffel; lantvinet från osterian smakade förträffligt; förutom de tidigare nämnda var även Kristian Zartmann och "gubben" Niels Ravnkilde där; Alexander Edelfelt hade träffat Ravnkilde redan på sin resa före Edelfelt var född; Pietro Krohn föreslog en skål för Runebergs; hela sällskapet drack en skål för Edelfelt och fru Bissen tackade för att han blivit frisk igen; Edelfelt tackade Krohn för sitt tillfrisknande; Walter Runeberg läste upp ett "versifierat" avsked till vännerna i Rom; fröknarna Winqvist är "äkta svenska äldre mamseller" av den städade och vänliga sorten, den yngre har i ett skede varit "målarinna" men konsten ansträngde hennes nerver för mycket.
Rom, måndag d. 29 maj 1876. 29 maj 1876
Edelfelt var med Pietro Krohn hos Runebergs för att få tidningar.
Fru Lina Runeberg och sonen reser till Albanerbergen, medan Walter Runeberg flyttar upp i Ole (Otto) Hasslunds ateljé.
Då Walter Runebergs fru och son återvänder för att bege sig till Schweitz har Edelfelt tänkt be dem, Pietro Krohn och doktor Holm på middag hos Spillmann på Monte Pincio; han vill visa sin tacksamhet för deras vänlighet.
Roma d. 2 Juni 1876 2 juni 1876
På grund av hettan och att Edelfelt hela gårdagen var i rörelse drabbades han av ett litet diarréanfall; Pietro Krohn, Walter Runeberg och Erhardt tycker att han borde vistas några dagar i Albanerbergen där hettan är mindre och luften friskare; Edelfelt åker dit ut samma kväll med Runeberg; fru Lina Runeberg är hans enda bekantskap där.
Edelfelt önskar farväl; om några timmar sitter han troligen ute hos Runebergs i det vackra Frascati; adressen är fortfarande: Consulato danese [danska konsulatet].
Frascati d. 4 Juni pingstdagen 1876 4 juni 1876
Walter Runeberg har ordnat rum med utsikt över Campagnan och Sabinerbergen åt Edelfelt; han skall äta middag med Runebergs varje dag; Walters goda, kloka, vänliga fru är nedstämd över pojkens sjukdom; det är naturligt att de längtar bort från Rom, som har "så ytterst sorgliga minnen för dem".
Frascati d. 8 Juni 1876. 8 juni 1876
Edelfelt och Pietro Krohn åt kvällsvard med Runebergs och Bissens på en trattoria; Krohn sov över hos Edelfelt; Krohn tror han blir färdig med tavlan följande vecka, vilket Edelfelt inte vågar tro på: fru Lina Runeberg anser att han borde resa norrut och vänta på Krohn där; luften är bättre här än i Rom, även om hettan är svår, så Edelfelt stannar ännu en vecka.
Fru Lina Runeberg är nuförtiden på dåligt humör; sonen är "pirrig" och blek utan att vara sjuk och är från början inget starkt barn; Walter Runeberg har ännu åtminstone en veckas arbete med sin staty; Pietro Krohn sade att det var en sirocco så att man kunde bli galen i Rom.
Edelfelt skriver oredigt för han skyndar sig att få färdig brevet så att det hinner med sista kvällståget till Rom; Edvard Petersen, en beskedlig, "komlig", talangfull dansk målare bor i rummet bredvid; följande dag skall de gå ut tillsammans; Edelfelts "dolce far niente" [ljuva sysslolöshet] förefaller honom dräglig, han spatserar, läser tidningar på kaféet, äter hos Runebergs och röker italienska cigaretter.
Medicinskt och enkelt 9 juni 1876
Då Edelfelt satt till bords hos Runebergs kom målaren Edvard Petersen med ett brev från Alexandra och Ellen Edelfelt.
Edvard Petersen hade också med sig medicin; Edelfelt lider av hemorrojder, som Erhardt och Holm förklarat vara en följd av sjukdomen; fru Lina Runeberg föder honom med utvalda legumer [grönsaker] som hon hört sin far säga vara bra mot hemorrojder; Edelfelt tror det är hettan och siroccon i Rom som är orsaken till att de på nytt plågar honom; fru Wiesener lär ha haft samma öde; han skall rådfråga Jakob Estlander när han kommer hem; Vilhelm Bissen och Pietro Krohn har lidit av samma åkomma; Krohn blev ordinerad att dansa eller rida och hoppade därför under lång tid på bestämd timme med en korist-dansös vid balettrepetitionerna i foyern i Köpenhamns theater.
Det smärtar Runebergs, Pietro Krohn och Edelfelt att Victor Hovings släktingar är missnöjda; Walter Runeberg anser att Edelfelt inte skall betala resan till gränsen själv.
Frascati d. 10 Juni 1876 10 juni 1876
Edelfelt vet ännu inte hur och när han reser; postutdelningen är slarvig här och i Rom och han vill inte besvära Pietro Krohn; ifall Krohn behöver mera än en vecka, reser Edelfelt kanske i förväg med Runebergs till Florens, Perugia eller längre norrut för att invänta honom där; det är visserligen vackert och friskt här, men Edelfelts mage har ännu inte stadgat sig, så den sydliga breddgraden, hettan och siroccon kan inte vara bra för honom.
Edelfelt har haft en dispyt om MichelAngelo med fru Lina Runeberg, som i konstfrågor är ett eko av sin mans idéer; Runebergs har tydligt något emot Michelangelo, de säger t.ex. att Giovanni Lorenzo Bernini bara är en andra upplaga av MichelAngelo; Runebergs kan inte älska den "store, odödliga Buonarotti" [Michelangelo] för att de inte kan se att han inte nöjt sig med det som så många funnit tillräckligt i liv och konst, utan sökt komma längre och därmed låtit disharmonin framstå klarare.
Frascati, tisdag d. 13 Juni 1876. 13 juni 1876
Pietro Krohn tror att han blir färdig senast på fredag och att de kan åka efter det; föregående kväll bjöd Edelfelt Krohn, Bissens, Runebergs och Edvard Petersen på middag på en trattoria.
*Pojken Runeberg håller på att få tänder och marrar dygnet igenom, vilket måste ta på fru Lina Runebergs nerver.
Frascati, thorsdag d. 15 Juni 15 juni 1876
Runebergs reser till Genève; om de åker samtidigt som Edelfelt har de bara en liten bit av vägen gemensam, tågen skiljer på sig redan före Florens; fru Lina Runebergs humör har varit på upphällning på grund av pojkens småsjuklighet och "marr" [gnäll]; Walter Runeberg har haft besvär med flytten och inpackningen och avsändningen av alla skulpturer; de flesta sakerna i ateljén och våningen har de sålt till Ole (Otto) Hasslund.
Rom d 17 Juni 1876. 17 juni 1876
Runebergs reser i morgon, medan Edelfelts åker i kväll och är framme i Florens följande morgon; det går inte att resa på dagen i denna hetta och i de små italienska kupéerna; Edelfelt har packat så att kappsäcken kan gå direkt till München, medan han har tre skjortor och kragar i pläden; vinterpaletån är och förblir obekväm och till förargelse.
I kväll kommer Runebergs in från Frascati och Edelfelt, Kristian Sarthmann och Pierto Krohn har bjudit dem på middag i ateljén; värdinnan sköter om kött, legumer [grönsaker] och dessert, medan de själva skaffar bröd, frukt och vin; Runebergs reser via Pisa, så de kommer inte att följas åt.
Paris le 13 Nov 1876. 13 november 1876
Gunnar Berndtson kom senare och de begav sig till Runebergs där alla var friska och raska; likaså var även den danske teol.kand. Bohn som skött Edelfelt i Rom och själv blev sjuk; han fick höra att Pietro Krohn har det bättre sedan Ole (Otto) Haslund och fru har återhämtat sig från tyfus.
Runebergs bor i andra ändan av staden, inte långt från Madame Jacquinot; Walter Runeberg har fått en dålig ateljé och har på grund av Ninos [Johannes Runeberg] sjukdom och den lillas födelse varit förhindrad att arbeta.
Paris, söndag den 19 November 1876. 19 november 1876
Edelfelt har varit hos Walter Runebergs; stackars fru Lina Runeberg har nästan aldrig lämnat hemmet på grund av den ständiga omsorg de små kräver.
Paris, thorsdag d. 23 nov. 1876. 23 november 1876
Edelfelt och Gunnar Berndtson gick föregående kväll till Runebergs.
Runebergs är alltid lika vänliga och glada, men de sitter nästan som fångar vid de små barnen; Walter vill inte gå ut utan frun Lina, som ammar lillflickan; Nino är blyg och skrikig, men tycks bli lite friskare; Walter har fått en fuktig, otäck ateljé.
Med undantag för visiten hos Runebergs har Edelfelt och Gunnar Berndtson hållits hemma om kvällarna.
Runebergs är alltid lika vänliga och glada, men de sitter nästan som fångar vid de små barnen; Walter vill inte gå ut utan frun Lina, som ammar lillflickan; Nino är blyg och skrikig, men tycks bli lite friskare; Walter har fått en fuktig, otäck ateljé.
Paris måndag d. 11 Dec 1876. 11 december 1876
*Bokhandlare Knut Nilsson åtar sig inga införskaffningar av Julqvällen; han säljer dem för 15 francs styck; Edelfelt tror han köper en åt fru Runeberg; själv får han epreuver [prover] av Charles Baude.
Paris d. 15 Dec. 1876 – 15 december 1876
Alexandra Edelfelts brev påminde Edelfelt om att julen nalkas med stora steg; det är ännu obestämt var de kommer att tillbringa julen; kanske blir han och Gunnar Berndtson bjuden till Runebergs.
Ifall Alexandra Edelfelt inte skickar Julqvällen köper Edelfelt ett exemplar hos Knut Nilsson åt fru Lina Runeberg; Pauline Ahlberg påstod att han också lovat henne ett exemplar.
fredag d. 22 dec. 76. 22 december 1876
Gunnar Berndtson och Edelfelt besökte Runebergs föregående dag och fick ingen inbjudan till julaftonen; Runebergs tänker troligen fira inom familjen med Lorenzo Runebergs.
Paris. torsdag d. 28 dec. 1876 28 december 1876
Gunnar Berndtson har varit hos Runebergs; de ville ordna julafton huvudsakligen för blyge Nino, som inte gör annat än gråter då främmande är närvarande, därför hade de inte bjudit in andra.
Paris – onsdag d. 31 Januari 77. 31 januari 1877
Eklöfs har ännu inte anlänt; Edelfelt hoppas de kommer denna vecka, för finnarna har tänkt uppvakta Walter Runeberg den 5 februari på fadern [Johan Ludvig Runebergs] födelsedag; det skulle vara förträffligt om Edelfelt vid detta tillfälle kunde ge Julqvällen åt fru Runeberg.
Edelfelt hälsar från Pauline Ahlberg, som han träffade på soarén hos Madame Jacquinot; Walter Runeberg med fru är bekanta med fröken Krogius och var också där; de pratar inte franska, men Madame Jacquinot och Monsieur Ragio kan italienska och så fanns där också svenskar och finnar.
Fru Lina Runeberg var "mankerad" [stött] på Edelfelt för att han inte kommit då Walter Runeberg bjudit hem honom på toddy; vid tillfället hade Edelfelt varit trött och befunnit sig med Adolf von Becker och Gunnar Berndtson i les Ternes på middag, så de hade skrivit ett ursäktsbrev.
Paris d. 5 Februari 1877. 5 februari 1877
Det är förargligt att Eklöfs ännu inte kommit, det skulle ha passat så bra att nu ge Julqvällen åt fru Lina Runeberg.
Paris, torsdag d. 8 Febr. 1877. 8 februari 1877
Edelfelt gick med blommor till Walter Runebergs på Johan Ludvig Runebergs födelsedag; han inviterades till en fest på kvällen; där var Börjesons, Lorenzo Runeberg, doktor Fredrik Daniel Wilenius med fru, Adolf von Becker, Bertha Levin, fröken Judéen, Ernst Nordström, Nils Forsberg, en svensk grosshandlare Bergman och fröken Krogius; Wilenius påminde om en av Greklands sju vise, hans fru Karolina Charlotta Wilenius spelade Carnaval de Venise, nytt och originellt; Bergman deklamerade ur "Finska toner", Edelfelt har aldrig hört en så falsk och pretentiös deklamation, hela sällskapet fruktade att brista ut i gapskratt; Edelfelt, Walter och Börjeson läste upp ur Färnik Ståls sägner.
Paris fredag d. 23 febr. 1877 23 februari 1877
Edelfelt har ännu inte kommit sig iväg till Runebergs med det ena exemplaret av Julqvällen; om han fick göra om Julqvällen skulle det bli mycket bättre och han skulle se till att gravören inte kunde förstöra teckningarna så skamlöst.
Paris Onsdag d 29 febr 77. 28 februari 1877
Edelfelt borde snart gå till Runebergs; det är länge sedan han senast var där.
Paris Tisdag d. 13 mars 77. 13 mars 1877
Edelfelt har varit på en märkvärdig middag som grosshandlare Bergman bjudit på hos Peters, en fin restaurang vid Boulevarden; närvarande var Runebergs, Börjesons, Levi och Juda [fröknarna Levin och Judéen], Gunnar Berndtson och Edelfelt; "Gubben" Bergman är tokig med sina tal, som är välmenta men saknar sunt förnuft; hans tal till Börjeson höll på att leda till ett stort gräl; Bergman hade flera gånger sökt upp Börjeson men inte blivit insläppt på grund av att Börjeson hade modell; Bergman förstod inte varför han inte skulle få se modellen, även om han tröstades då han fick veta att det hade varit en manlig modell; Alexandra Edelfelt vet hur sliskiga gubbar ofta är när de druckit; Edelfelt tror att Bergman är lite tokig, han har en mani att ge komplimanger åt damerna, men de är alltid misslyckade och sårande; Bergman tillhör en ytterst respektabel familj, hans fru och döttrar lär vara riktigt hyggliga, de måste lida av sin fars dumheter.
Paris d. 18 mars 1877. 18 mars 1877
Walter Runeberg med familj, Lorenzo Runeberg med fru, Ernst Nordström och Gottfrid Schybergson var i ateljén föregående dag; Edelfelt förvånades över att "rikskritikern" Lorenzo var så belåten med tavlan och menade att Edelfelt gjort ett ofantligt språng från föregående år då han målade sina porträtt; han hade också berömt Edelfelt föregående kväll på Régence.
Fru Louise Börjeson har en stor auktoritet i det Runeberg-Börjesonska lägret, vilket gäller även i konstfrågor; Edelfelt tycker att Walter Runeberg är överlägsen de andra, även om han inte har faderns snille.
Påsklördag 1877. 31 mars 1877
Under påskdagarna har Edelfelt tankar gått till fjolåret, till sjukdomen i Rom, Pietro Krohn och Runebergs, men mest till Alexandra Edelfelt och hennes sorger och ängslan; han har tänkt på Guds godhet som han inte nog kan prisa.
Edelfelt vet inte var han skall tillbringa påskaftonen; kanske går han till Runebergs.
Paris d. 5 April 77 5 april 1877
På påskdagens afton besökte Edelfelt Runebergs, där de drack Alexandra Edelfelts skål i riktigt fint vin.
Paris d. 15 April 77. 15 april 1877
Föregående kväll spenderades hos Madame Jacquinot; unge Charles Tottie föreslog sällskapslekar; Runebergs kände inte till dem; Tottie har passion för pantlekar, vilket ledde till att de höll på till kl. 12 och löste ut panten; Julian Alden Weir som också var där tyckte det var "embêtant" [förargligt], det tyckte Edelfelt också.
Paris d. 22 April 1877 22 april 1877
Häromkvällen hade Runebergs barnsöl, deras flicka har således varit odöpt i ett halvt år; närvarande var prästen, samt faddrarna Börjesons, Lorenzo Runebergs och Edelfelt; det förargar Edelfelt att de kallar flickan Vasti efter någon indisk myt.
En norsk målare Christian Meyer Ross har på senaste tid umgåtts flitigt med Börjesons och Walter Runebergs; Ross har målat Valters porträtt, det är väl gjort men saknar esprit [själ] och känsla; Edelfelt tycker han är hygglig men tillgjord; Ross är en stoffmålare; hans teknik är bra, men han skulle behöva entusiasm och geni för att vara en riktig målare.
1sta Maj 77. 1 maj 1877
De åt en storartad frukost hos Doyen; Edelfelt satt med Runebergs och Börjesons; vid bordet intill satt "gubben" Ernest Meissonier med familj.
Paris lördag. 13 maj 77. 13 maj 1877
På Kristi himmelsfärdsdagen gjorde Edelfelt undan en massa visiter; först åkte han till de svenska målarna Axel Borg och Georg Pauli; Madame Enjolras uttryckte sina sympatier för Edelfelts vackra talang efter att hon sett hans opus på Salongen; han besökte Runebergs och sist herrskapet Ahlberg; Edelfelt må anses oartig om han i månadtal skjuter upp visiter, men han kan inte annat om han inte vill försumma arbetet eller trötta ut sig fullständigt, de långa avstånden gör det också tungt, speciellt då vårluften besvärar honom.
Walter Runeberg sörjer över att inte ha träffat sin far på 4 år; Edelfelt satt och pratade med fru Lina Runeberg någon timme; då Walter kom gick de till hans ateljé; Edelfelt fick se Walters senaste Psyche som skall huggas i marmor; det är den första helt nakna kvinnofigur han gjort och den är bättre än de andra även om Edelfelt tycker att den inte står riktigt bra; det är inte mera möjligt att återge de klassiska idéerna för idéernas skull; då dagens människor tänker på krig, tänker de inte på en naken Mars med hjälm och en kort svärdstump; då de tänker på handel är det inte Merkurius de ser; däremot är det berättigat att återuppliva de gamla mytologiska idéerna för att beteckna allmänna typer av ungdom, skönhet, mod och kraft; Runebergs ängel för Victor Hovings grav i Rom blir bra, hans fris till Studenthuset tycker Edelfelt inte om.
Paris d. 18 maj 1877. 18 maj 1877
Man kan inte existera som målare under 5 000 mark i året; i förstäder som Auteuil och Passy, där hyrorna är lägre, bor många konstnärsfamiljer; Börjesons bor i Auteuil och deras barn kommer dit i höst; omnibus, tramway [spårvagn] och ångbåt går var 5 minut och järnväg; på 20 minuter kommer man till Place du theatre Français; fru Lina Runeberg klagar på att livet är dyrt; om Alexandra Edelfelt och systrarna skulle komma för ett år vore det klokast att bo i hôtel garni [möblerade hyresrum] i trakten av Edelfelts ateljé.
d. 23 Juni 1877 23 juni 1877
Edelfelt hoppas att fotografiet har kommit fram ordentligt till Alexandra Edelfelt; han lever i ständig oro sedan ett paket som Runebergs sände till Finland kommit bort.
Ännu Paris 1877 lördag d Juli 7 juli 1877
Edelfelt har sprungit i flera stadsdelar på jakt efter en ateljé; Edelfelt vill inte betala mer än 600 francs; vid Gare de l'Est långt bort i ändan av rue Lafayette finns två ateljéer för 700 francs; i Pierre Petit Gerards hus på Boulevard Montparnasse finns en ateljé utan rum för 600 francs; den är långt från Boulevarden, Runebergs och Jacquinots, men nära till hans kamrater Jules Bastien, Petit Gerard, Charles Baude och Charles Moreau Vauthier; i Clichy finns en för 800 francs; bodde han i Clichy skulle han dras in i den svenska klicken och bort från sina gamla kamrater; det gör inte så mycket att vara långt från centrum då han inte går på Ecole des Beaux Arts; i Edelfelts hus finns en ateljé för 800 francs.
Paris d 11 Juli 77. 11 juli 1877
Edelfelt skulle vilja måla en solfjäder åt Alexandra Edelfelt och låta montera den hos Duvelleroy, den bästa solfjädersfabrikanten; det går också att köpa färdiggjorda solfjädrar på Bon Marché, om Mamma vill ha en sådan skriver de till Colliander som kommer hem i augusti; i annat fall målar Edelfelt solfjädern i höst och sänder den till jul; fru Lina Runeberg ansåg det vara självfallet att Edelfelt själv skulle måla den; sommarhattar är chica och fås billigt, så Edelfelt tänkte köpa varsin åt Anni och Butti (Berta) Edelfelt; han undrar om det är hög tull på dessa; han vet inte ännu om han lindar sidentyget till klänningen runt sig eller sätter det i botten på kappsäcken; tänk om han åker fast!
Paris d. 22 om aftonen 85 1 januari 1885
I kväll går Edelfelt till Runebergs; har övertygat Boije om att han inte behöver komma med.
d. 15 december 15 december 1885
I kväll är det Ville Vallgrens 30-årsdag med Runebergs, Söderhjelms; konstnärer, konstnärinnor, sångare, sångerskor; Edelfelt ger japanska bronsljusstakar i gåva som tack för de många gånger Vallgrens varit vänliga mot ungkarlarna.
Paris 18 dec. 85 18 december 1885
Runebergs och Sanmarks firar julen tillsammans.
Hela den skandinaviska konstnärskolonin var samlad hos Vallgrens; Hagborg med ung fru, Runebergs.
Paris 27 dec 85 27 december 1885
Juldagen firade Edelfelt med frukost hos Runebergs med Sanmark och dotter, Jonas Lie med barn och fru.
Edelfelt är bjuden till Runebergs om tisdag.
Nyårsaftonen 85 31 december 1885
I förrgår var det dans hos Runebergs; Jonas Lie dansade "som en ursinnig", höll tal och vitsade.
Paris d. 15 januari 1886 15 januari 1886
Är inte nöjd med porträttet av Vasthi Runeberg; Edelfelt förstår sig inte på de Runebergska barnen som inte är barnsliga; han förstår sig inte på föräldrarnas sätt med dem.
Lördag d. 30 jan. 86 30 januari 1886
W. Runeberg är från en annan tid och har det "omotiverade rysshatet" kvar; fru Runeberg menar att finländare inte kan känna igen karaktärerna i rysk litteratur; Edelfelt fårstår fru Runeberg som är borgerligheten själv: borgerlighet hittar man inte i den ryska litteraturen.
Edelfelt roar sig åt fru Runebergs borgerlighet då dottern Vasthi Runeberg sitter modell.
Om fru Runebergs tankegång och drömmar.
W. Runeberg säger inte emot sin fru; hans enda "eskapader" är frukostar med Sanmark och Meyer Söderhjelm; de är övertygade om att de är utmärkt hyggliga karlar; d.v.s. mer eller mindre dagbladister.
Paris d. 4 februari 86 4 februari 1886
Edelfelt har tackat nej till middag följande dag med Söderhjelms, Sanmarks och Runebergs; Edelfelt vill hellre umgås i sällskap där man lär sig något; umgås gärna med W. Runeberg, men helst inte med fru Runeberg och fru Sanmark; Söderhjelm är som "fisken i vattnet" med dem.
Edelfelt kom inte ihåg att det är J. L. Runebergs födelsedag då han tackade nej till middagen med Söderhjelms, Sanmarks och Runebergs; har tackat ja nu.
Paris d. 6 februari / lördag 1886 6 februari 1886
Under middagen talade Söderhjelm från klockan tio till midnatt: om Eschylos, Shakespeare, Runebergs skaldskap, W. Runebergs europeiska rykte; Edelfelt hade svårt att hålla sig för skratt när han såg på Ville Vallgren och Öhrnberg; Sanmarks och Runebergs uppskattade talet.
Paris Påskafton 86 24 april 1886
Har varit bortbjuden nästan alla kvällar: om måndag hos Runebergs, tisdag hos Jürgensen, torsdag hos Chambure.
Paris d. 28 april 86 28 april 1886
Meyer Söderhjelm har berättat att fru Runeberg är arg på Edelfelt för att han i ett brev till Tavaststjerna har skrivit att fru Runeberg tycker att Tavaststjernas dikter är dåliga, medan Bjørnson tycker att de är bra; varför skriver Tavaststjerna sådant till Runebergs? Söderhjelm menar att Edelfelt ska stå för sina ord.
Edelfelt har bara citerat för Tavaststjerna vad Bjørnson sagt om fru Runebergs uppfattningssätt, inte hennes egna ord.
Edelfelt och fru Runeberg förstår inte varandra; sådana personer ska man undvika att ställa mot varandra.
Edelfelt skulle inte vilja göra W. Runeberg ledsen; vet inte om Runeberg kan förlåta så länge fru Runeberg är arg på Edelfelt.
Paris lördag d. 29 maj 86 29 maj 1886
Fru Runeberg arrangerade en middag till Edelfelts ära; Edelfelt satt mellan fru Runeberg och Inez Zillacus; W. Runeberg, Kalle Wetterhoff och Homén höll tal för Edelfelt.
Edelfelt förstår inte varför Lina Runeberg arrangerade middagen; vanligtvis kommer de två inte överens.
Edelfelt var överraskad över middagen och kunde inte komma in i den patriotiska stämningen som skulle ha behövts för att hålla tal "i den högre stilen"; kände sig rätt stämd bara då Kalle Wetterhoff höll tal för Alexandra Edelfelt.
Middagen var fin, den hölls på restaurang Valois i Palais Royal, med champagne; Edelfelt tyckte att det var onödigt att fröken Wiik, fröken Forselles, unga Wasastjerna och Vallgrens skulle betala "dyra pengar" för middagen.
Edelfelt var flat, överraskad över middagen, trots att fru Runeberg trodde att han spelade modest, anspråkslös.
Paris, Kristihimmelsfärdsdag. 86. 3 juni 3 juni 1886
Fru Runeberg har låtit påskina att det är Edelfelts förtjänst att Vallgren fått en så bra plats på Salongen; det är det inte.
Paris d. 6 juni 86 6 juni 1886
Edelfelt får Runebergs som middagsgäster på onsdag, men vet ännu inte var de ska äta.
Paris torsdag d. 10 juni 86 10 juni 1886
Edelfelt kom för sent till middagen med Runebergs, eftersom amiralskan Kraemer talade så mycket under sin visit i ateljén.
Edelfelt hade bjudit Runebergs på restaurang Ledoyen som tack för alla de gånger de bjudit på kaffe och god mat.
Fru Runeberg och Edelfelt förstår sig inte på varandra.
Paris lördag d. 11 dec 86 11 december 1886
Edelfelt var i går hos Runebergs en stund; svågern Elfving har kommit och bor hos dem.
Paris d. 18 dec. 86. 18 december 1886
Edelfelt åt middag med Otto Hjelt från Bordeaux dagen innan; sedan gick herrarna tillsammans till Runebergs, Edelfelt hade velat följa med Hjelt då han reste hem till Finland i morse.
Paris d. 4 jan 1887 4 januari 1887
Fröken Schjerfbeck äter frukost i ateljén varje dag; hon lär ha sagt åt Runebergs att hon lär sig av arbetet med kopian av porträttet av Pasteur och att det är roligt.
Paris d. 3 februari 1887 3 februari 1887
Edelfelt avslutar brevet för att gå till sin fäktlektion; sedan ska han fortsätta till Runebergs.
Paris d. 14 februari 1887 14 februari 1887
I går var det soaré, kvällsbjudning, hos Kaufmanns; gäster var Runebergs, några unga danska herrar och Christensens, som är en fransk-mexikansk-amerikansk-australisk familj som har vinodling vid Loire.
Paris tisdag d. 12 april 87 12 april 1887
I går var Edelfelt på middag och opera med Lasse Krogius senior, Runebergs, unge Björkenheim, modisten fru Andsten; efter det på Grand Café.
Paris d. 27 april 1887 27 april 1887
Ellan de la Chapelle är bjuden på middag till Runebergs tillsammans med Jonas Lie och hans familj; hon beklagade att Edelfelt inte var bjuden.
Paris 8 februari 88. 8 februari 1888
Gallén var entusiastisk över "Kvinnor utanför Ruokolaks kyrka", men paret Runeberg teg, Edelfelt antar att deras nationalkänsla ["national fåfänga"] sårades av den ena kvinnans händer.
Den 5 februari var det stort kalas hos Runebergs; det var tråkigt och långt; Ellan blev trött.
Paris 21 mars 21 mars 1888
Ellan har gått till Runebergs för att höra om deras dotters hälsotillstånd.
Onsdag morgon 11 april 1888 11 april 1888
Edelfelt och Ellan ordnade middag för direktör Zitting; de skulle gärna ha bjudit W. Runeberg också, men han kom på eftermiddagen samma dag tillsammans med Lina Runeberg för att överlämna bysten av Ellan, då kunde Ellan inte bjuda honom ensam på kvällen.
Edelfelt tycker inte om bysten av Ellan; Walter och Lina Runeberg tycker att likheten är utmärkt med "Ellan i unga år"; Edelfelt menar att en människa inte kan förändras så mycket.
Paris 1sta Maj 1888. 1 maj 1888
Den skandinaviska middagen var livad med Larsson, fru Runeberg, prins Eugen, fru Larsson, fru Tuxen, fru Celsing, Salmson, Hulda von Born, Celsing, Aina Cronstedt, W. Runeberg osv; Larsson höll fåniga tal och så dansades det.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Edelfelt och Ellan har varit på middag hos Runebergs tillsammans med Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt.
Umgänget mellan Runebergs och Edelfelts blir inte livligt; fru Runeberg verkar tyngande på umgänget, hon är så "precis, Åbo-aktig och rättänkande".
Paris 28 maj 88 28 maj 1888
Om Ellan inte anses ha krafter att resa fram och tillbaka, får Edelfelt och Ellan antingen försöka stanna hemma [i Finland] nästa vinter, eller så reser Edelfelt ensam hem för en kort tid och Ellan åker till franska landsbygden med Runebergs eller Vallgrens.
Paris 11 juni 1888 11 juni 1888
Runebergs gjorde visit igår kväll, just som Edelfelt hade velat gå till sängs.