Beskrivning

friherrinna, mor till Ellan de la Chapelle, sedermera Albert Edelfelts svärmor

Antwerpen d 11 December 11 december 1873
Både Alexandra Edelfelt och Axel Antell nämner soarén hos de la Chapelles i sina brev; Edelfelt väntar med nyfikenhet på detaljer från Lulle (Julian) Serlachius.
Paris d. 24 mars 87 24 mars 1887
Edelfelt har ännu inte träffat herrskapet de la Chapelle.
Julia de la Chapelle genomgår en kur i Berlin, berättade Neiglick.
Paris d. 27 mars 1887. 27 mars 1887
Ellan de la Chapelle har inte synts till; det heter att Julia de la Chapelle undergår en kur i Berlin.
Paris d. 27 april 1887 27 april 1887
Ellan och Julia de la Chapelle anlände mitt i "eländet" med "I Luxembourgträdgården" och den politiska situationen; de stannar bara en vecka, men just den veckan som är värst då det gäller målandet; Edelfelt är helt "upphängd och nersläppt".
Edelfelt har umgåtts med Ellan och Julia de la Chapelle under tre kvällar.
Paris är inte det rätta stället för en nervsvag person som Julia de la Chapelle; hon har blivit tystlåten.
Edelfelt har promenerat tillsammans med Ellan de la Chapelle utan Julia de la Chapelles sällskap.
Det är vernisagedag på lördag; Edelfelt är utled på skandinaverna på restaurang Ledoyen; han har i stället bjudit Ellan och Julia de la Chapelle och Chambure på frukost i ateljén; sedan går de på utställningen tillsammans.
Paris, söndag d. 8 mai 87 8 maj 1887
Ellan och Julia de la Chapelle reser följande dag.
Edelfelt har ofta varit tillsammans med Ellan de la Chapelle; de har promenerat med eller utan Julia de la Chapelle.
Paris d. 12 maj 87 12 maj 1887
Edelfelt gick till vernissagen hos Petit med Ellan och Julia de la Chapelle; Julia de la Chapelle satt hela tiden i en soffa, hon talade varken med prins Eugen eller med Chambure.
Chambure har lätt att bli bekant med folk, så också med Ellan och Julia de la Chapelle.
Frukosten som conciergen Pierre lagade i ateljén för Ellan och Julia de la Chapelle och Chambure var utmärkt god; Edelfelt kan bjuda prins Eugen och vem som helst annan; "min Pierre har förr varit kock och hedrar sig rigtigt"; Edelfelt redogör för menyn: lax med grön sås, fårfilé à la jardinière, sallad med kall höna [kyckling] och gåsleverpastej, smultron med grädde och desserts variés, som nedsköljdes med bourgogne och champagne.
Ellan och Julia de la Chapelle köpte inga kläder under sin vistelse i Paris, åt på billiga matställen och bodde "gement", enkelt [kanske inte riktigt ståndsmässigt?].
Ellan och Julia de la Chapelle är i Genève eller Montreux nu.
Bjørnson blev så betagen av Ellan de la Chapelle att han bara talar om henne; Edelfelt förstår det, men inte Bjørnsons omdöme om Julia de la Chapelle som Bjørnson kallar en fin och klok människa.
Edelfelt blev övermätt att höra lokalt skvaller från Finland om Willebrandar, Cronstedtar, von Dæhnar och fru Kræmrar i Julia de la Chapelles sällskap; Ellan de la Chapelle sysselsätter sig väl med dem då hon aldrig haft bättre att tänka på; Ellans omdöme om Viktor Born var uppriktigt, strängt och klokt, och alltid bättre då Julia de la Chapelle inte var med.
Paris torsdag, en vecka efter bröllopet och vår första dag i Paris 1 januari 1888
Annie Edelfelt kunde gå upp till de la Chapelles [i Helsingfors] och berätta om Edelfelts och Ellans installation i Paris.
Paris d. 19 / II 88 19 februari 1888
Ellan har fått en svart sammetsklänning av sin mamma Julia de la Chapelle [brevet avbryts mitt i ordet "sammetsklädning", slut saknas].
Paris 28 maj 88 28 maj 1888
Ellan befinner sig sannolikt i "välsignat tillstånd" [gravid]; brevet är personligt till Alexandra Edelfelt för att hon inte ska tala om detta för någon; Ellan vill inte att hennes mor ska få veta om tillståndet ännu, vill bespara henne några månaders oro.
Saaris 5 okt aftonen. 5 oktober 1888
Ellans mor talar om svårigheten att få läkare på Saaris.
Både Ellan och hennes mor är förberedda på att det inte blir komplett på Gumtäkt, men de har inte väntat sig det heller.
Ellan och hennes mor: hästen får stå i fähuset på Gumtäkt.
Ellan och hennes mor menar att det är naturligt att Viderholm går små svårigheter.