Beskrivning

svensk etsare, skulptör, g.m. Ville Vallgren

Paris d. 17 juni 85. 17 juni 1885
Edelfelt firar midsommarafton i Fontainebleau med Pauli, Hagelstam, Ville och Antoinette Vallgren.
Paris d. 27 Juni 85 27 juni 1885
Edelfelt har firat midsommar i Fontainebleau och Barbizon med Ville och Antoinette Vallgren, Jarl Hagelstam.
Edelfelt ska göra uppköp med fru Vallgren, som har lovat pruta.
Paris söndag d. 28 juni 85 på aftonen 28 juni 1885
Följande dag ska Edelfelt gå ut för att köpa "ett och varje" för Annie och Berta Edelfelt tillsammans med fru Vallgren.
Vallgrens ska stanna i Paris hela sommaren; uppe på Montmartre har de frisk luft.
d. 15 december 15 december 1885
I kväll är det Ville Vallgrens 30-årsdag med Runebergs, Söderhjelms; konstnärer, konstnärinnor, sångare, sångerskor; Edelfelt ger japanska bronsljusstakar i gåva som tack för de många gånger Vallgrens varit vänliga mot ungkarlarna.
Paris 18 dec. 85 18 december 1885
Edelfelt kommer troligenatt fira julafton på värdshus med Söderhjelms, Öhrnberg och Vallgrens.
Hela den skandinaviska konstnärskolonin var samlad hos Vallgrens; Hagborg med ung fru, Runebergs.
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Tankar kring äktenskapet som en illusion; det tänkta idealäktenskapet, idén om idealkärleken leder till att besvikelsen måste bli stor; äktenskapet har inte gjort Södehjelm bättre, han uppför sig inte bättre mot sin fru; Edelfelt ger Hamlet rätt då han säger "ord, ord, ord"; Edelfelt sätter värde på Vallgrens som inte pratar tomma ord, utan är lyckliga och hyggliga mot varandra.
Beskriving av fru Vallgren och Ville Vallgren; fru Vallgren är en god människa.
Paris d. 12 januari 1886 12 januari 1886
Middag för herrskapet Neovius hos Vallgrens; Ville Vallgren är så ofta bjuden av herrskapet Neovius.
Neovius kraftprov under middagen hos Vallgrens: han lyfte upp Edelfelt i luften, vilket ledde till att Neovius föll och vrickade foten.
Fru Neovius ville att herr Neovius skulle bjuda på middag trots sjuk fot: middag på hotellet där de bor i måndags; gäster var Edelfelt, Vallgrens, Spada, Boije, fru Bloch; fru Neovius talade om "artiststämning".
Boije gjort fru Vallgren nervös med sitt pratande.
d. 15 febr 86 15 februari 1886
Funderar på att måla en större pastell av Ville Vallgren med fru; har gjort många studier som är lyckade och tror att tavlan blir bra; ställer ut den en annan gång ifall den inte blir färdig före avresan.
Tänker måla "Porträtt av Ville Vallgren och Antoinette Råström" på 8–10 dagar; är säkrare på att lyckas då han inte har så mycket tid på sig.
Tisdag d. 23 februari 86 23 februari 1886
Edelfelt får myror i huvudet av den "Porträtt av Ville Vallgren och Antoinette Råström"; är missnöjd med den, men det är det vanliga förloppet.
Måndag 1 mars 86 1 mars 1886
Alla tycker om "Porträtt av Ville Vallgren och Antoinette Råström"; tämligen nöjd själv.
Paris Påskafton 86 24 april 1886
Äter påskägg med Neiglick i kväll, går sedan till Vallgrens.
Söndag 2 maj 86 2 maj 1886
Har fått beröm av alla dem vars omdöme han sätter värde på för porträttet av Pasteur och för porträttet av Ville Vallgren och Antoinette Råström.
Edelfelt har haft samma känsla som alltid på Salongen inför sina egna konstverk; han ångrade att han hade ställt ut "Lördagskväll vid Hammars", tyckte att porträttet av Pasteur kunde ha varit bättre placerat, konstaterade att porträttet av Ville Vallgren och Antoinette Råström hade vunnit på att få en ram; sedan skyndadade han att se Bonnats porträtt av Pasteur.
Paris d. 23 maj 86 23 maj 1886
Porträttet av Pasteur och porträttet av Ville Vallgren och Antoinette Råström gör fortfarande succé; tidningarna är enstämmiga.
Paris lördag d. 29 maj 86 29 maj 1886
Middagen var fin, den hölls på restaurang Valois i Palais Royal, med champagne; Edelfelt tyckte att det var onödigt att fröken Wiik, fröken Forselles, unga Wasastjerna och Vallgrens skulle betala "dyra pengar" för middagen.
Paris, Kristihimmelsfärdsdag. 86. 3 juni 3 juni 1886
Ville Vallgren har fått "mention honorable", hedersomnämnande, på Salongen; Edelfelt hoppas Vallgren får medalj nästa år; Vallgren är den första skulptören från Finland som får en utmärkelse i Paris; Edelfelt är glad på Vallgrens och hans frus vägnar.
Paris lördag 3 juli 86 3 juli 1886
Porträttet av miss Colt har beställts av amiral Maxcse, som har sett porträttet av Boije, "Parisisk modell" och porträttet av Ville Vallgren och Antoinette Råström; Maxcse menar att ingen kan göra miss Colts porträtt som Edelfelt.
Paris d. 7 dec 86 7 december 1886
Edelfelt har tillbringat en dag på Louvren tillsammans med fru Vallgren; Edelfelt har köpt draperier som malen inte kommer i enligt fru Vallgren, Courtois och conciergen.
Paris lördag d. 11 dec 86 11 december 1886
Fru Vallgren kom storgråtande från Stigells; Ville Vallgren och Edelfelt har väntat oroligt på Palmbergs besked.
Paris d. 14 dec 86 14 december 1886
Vallgrens har tagit hand om Stigell och bestyr om begravningen.
Fru Vallgren har vakat hos fru Stigell de sista nätterna.
Fru Stigell ville komma hem till Helsingfors och till sin mor under sjukdomen; hon hade inte hunnit se något av Paris, kunde bara litet franska och kände ingen annan kvinna än fru Vallgren.
Paris d. 18 dec. 86. 18 december 1886
Stigells ateljé var dekorerad i vitt och grönt av fru Vallgren och Anna Winter.
Julafton kl. ½ 6 e.m. 86 Rue d’Offémont 35 24 december 1886
Edelfelt har bjudits till Kaufmanns och Vallgrens i kväll [julafton], men var redan bjuden till Chambure.
Edelfelt hade köpt en tekanna åt fru Vallgren, men slog sönder den i dörren till affären.
Paris d. 21 februari 87 21 februari 1887
Det är tråkigt att inte ha något att ställa ut på Salongen; Edelfelt kan inte få färdigt "I Luxembourgträdgården" på tre veckor; han skulle göra en pastell ifall det fanns en bekant med ett bra ansikte; han gjorde porträttet av Ville Vallgren och Antoinette Råström på 10–14 dagar förra året.
I kväll äter Edelfelt middag hos Vallgrens med Runebergs.
Paris d. 13 mars 87 13 mars 1887
Det har "kostat på" Edelfelt att inte ha något bra att ställa ut på Salongen, Edelfelt har inte mått bra av det, men han inser att det skulle kunna inverka negativt på den position han har tillvunnit sig i konstvärlden om han ställde ut en tavla som inte håller samma nivå som de han ställde ut året innan [porträttet av Pasteur och porträttet av Ville och Antoinette Vallgren] .
Paris 28 maj 88 28 maj 1888
Om Ellan inte anses ha krafter att resa fram och tillbaka, får Edelfelt och Ellan antingen försöka stanna hemma [i Finland] nästa vinter, eller så reser Edelfelt ensam hem för en kort tid och Ellan åker till franska landsbygden med Runebergs eller Vallgrens.