Beskrivning

arkitekt, konstnär, författare, g.m. Widolfa von Engeström

Paris d. 12 Okt. 1874. Kl. 3 e.m. 12 oktober 1874
Rafael Hertzberg (estetiker), Jaakko (Jac.) Ahrenberg och lilla Karl Bäck väntas snart till Paris; Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl och hälsar alla.
Paris, börjadt Fastlagstisdagen, slutadt Söndagen den 14 Februari 1875. 9 februari 1875
Jac. Ahrenberg och lilla Karl Bäck har anlänt till Paris.
Viola Levin kom inte till deras möte på Splendide Hôtel, så Edelfelt lämnade sitt kort och gick och hjälpte Jaakko (Jac.) Ahrenberg med en gravyr; på kvällen gick han med Ahrenberg på théâtre Français för att se pjäsen "demi-monde"; Sophie Croizette var mästerlig, herrarna Louis Dellanney och Edmond Got mycket bra, Madame Broizat var som alltid förtjusande i de naiva oskyldiga rollerna; Ahrenberg tyckte det var tråkigt och är troligen den första som somnat på detta spännande stycke av Alexandre Dumas.
Paris d. 2 Mars 1875 (fortsatt d. 3) 2 mars 1875
*En kväll när Edelfelt hade ärende till Montmartre stack han sig på hemvägen in till Hôtel du Monde, på Rue Lafayette, för att träffa Filip Forsten; där var också Anders Ramsay, Jakob (Jac.) Ahrenberg, Oscar Kleineh och lilla Kalle Bäck.
Paris Annandag Påsk 1875. (på aftonen) 1 april 1875
Museet är öppet för allmänheten bara på söndagar, så Edelfelt kan arbeta där i lugn och ro; i och för sig finns där en massa målare, bl.a. tre av Jean-Léon Gérômes elever och Jaakko (Jac.) Ahrenberg som gör akvareller.
Paris d. 5 April 1875. 5 april 1875
Medan Julian Alden Weir begav sig till en engelska familj på artighetsvisit gick Edelfelt till Café Suède där det var stor finsk samling; där fanns många nya: ingenjör Robert Runeberg, 3 Wolffar, herrar Lydecken och Hoving från Viborg, doktorerna Hårdh och Holsti; där var Anders Ramsay, som blivit mera ensam sedan Philip Forsten börjat dra sig undan honom; likaså fanns där Jac. Ahrenberg och Oscar Kleineh.
St. Petersburg d. 2 Mars kl. 8 på aftonen Hôtel Kaiser 2 mars 1876
Jaakko Ahrenberg och Victor Hoving följde Edelfelt i morse till bangården; Jaakko A. hade tänkt följa med till Wilna för att sedan via Berlin bege sig till Stockholm; efter den ledsamma erfarenhet Jaakko haft av Petersburg under fastan har han beslutat att resa redan följande dag.
Edelfelt är mycket sömnig, men måste först väcka Victor Hoving och sända honom till Jaakko Ahrenberg eftersom han snarkar högt; han önskar att resan till Wien var överstökad.
Roma, onsdag d. 31 maj 1876 31 maj 1876
Jacob Ahrenberg har drabbats av samma öde som kungen av Grekland och danska kronprinsessans hovdam som fått tyfus på annat håll, men smittats här.
Paris d 24 på aftonen – (1877) 24 januari 1877
Under denna period av "inquiétude och bråk" [oro och besvär] med tavlan hinner Edelfelt inte tänka på att åka ut till Versailles för att framföra friherrinnan Armida De la Chapelles hälsningar till Monsieur Surel; han har inte heller sökt upp grevinnan Bobrinsky, men Ahrenbergs sade också uttryckligen att han kunde göra hur han ville; mot våren är man mera livad för visiter.
Paris d. 18 Februari 1877 18 februari 1877
Gustaf Philip Armfelt har skildrat konstnärsgillets fest där hemma; Jaakko Ahrenberg är en figur "qui ne se doute de rien" [som inte tvivlar på sig själv i någonting] då han framför sina dåliga verser; John Smedberg påstår att hans arkitektoniska kunskaper är ytliga och klena; det är förståeligt då han sätter sin tid i Stockholm på att improvisera på soaréer och måla akvareller.
d. 23 Juni 1877 23 juni 1877
Edelfelt har ännu inte varit hos grevinnan Bobrinsky med hälsningar från Ahrenbergs.
Stockholm, tisdag d. 24 mars 85 24 mars 1885
"Jaakko" Ahrenberg undergår maskkur på Grand Hotel.
Paris 25 april 88 25 april 1888
Det är bra att Alexandra Edelfelt inte har "bråkat" med att avsända porträttet av Tavaststjerna till utställningen i Köpenhamn; Edelfelt har korresponderat med Tavaststjerna; Edelfelt ska skriva till Ahrenberg; vad är det för idéer om att ställa ut Edelfelts verk utan att fråga honom, undrar Edelfelt.
Paris 20 juni 1888 20 juni 1888
Inget svar från Ahrenberg; frågat honom om det fortfarande går att skicka "Kvinnor utanför Ruokolaks kyrka", "Paris i snö" och en studie till utställningen i Köpenhamn; telegraferat till Krohn om saken.